Βροχή με αστέρια τις επόμενες ημέρες
πηγή geonews.gr
Βροχή με αστέρια τις επόμενες ημέρες
Όπως κάθε χρόνο στην καρδιά του καλοκαιριού, στο νυχτερινό ουρανό της Ελλάδας και γενικότερα του βορείου ημισφαιρίου θα κορυφωθεί η πιο εντυπωσιακή βροχή από διάττοντες αστέρες. Οι Περσείδες είναι βροχή διαττόντων, μετέωρα ή πεφταστέρια όπως είναι κοινώς γνωστά στην παράδοση, τα οποία, σύμφωνα με την λαϊκή δεισιδαιμονία, όταν τα βλέπεις να πέφτουν μπορείς να κάνεις μια ευχή που θα πραγματοποιηθεί.
Στην πραγματικότητα δεν είναι αστέρια που «πέφτουν». Πρόκειται για μικρά κομμάτια (μέχρι και σε μορφή σκόνης) τα οποία είναι απομεινάρια του κομήτη Σουίφτ-Τάτλ και όταν εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με τεράστιες ταχύτητες καίγονται εξαιτίας της τριβής με την ατμόσφαιρα μέσα σε δευτερόλεπτα. Όποια από αυτά είναι αρκετά μεγάλα ώστε να φτάσουν στην επιφάνεια της Γης ονομάζονται μετεωρίτες, ενώ όσα είναι τόσο λαμπρά που φαίνονται να σχίζουν τον ουρανό ονομάζονται βολίδες. Συνήθως στο μέγιστο της βροχής πέφτει ένα μετέωρο το λεπτό. Ονομάζονται Περσείδες, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους προβάλλεται στον αστερισμό Περσέα, φαίνεται δηλαδή σαν να έρχονται από την κατεύθυνση αυτή.
Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού αυτού από τον κομήτη Σουίφτ-Τάτλ περιπλανάται στον διαπλανητικό χώρο εδώ και χίλια περίπου χρόνια αφότου εγκατέλειψε τον κομήτη.Ο κομήτης Swift-Tuttle έχει διάμετρο 26 χιλιόμετρα και με περίοδο 133 χρόνια, θα μας επισκεφθεί ξανά το 2126. (Παρομοίου μεγέθους σώμα πιστεύεται πως προσέκρουσε στη Γη και εξαφάνισε του δεινοσαύρους πριν 66 εκατ. χρόνια.) Υπάρχει ωστόσο και μία σχετικώς νέα συνιστώσα, μία λωρίδα υλικού που αποσπάσθηκε από τον κομήτη το έτος 1862. Ο ρυθμός των μετεώρων όταν η Γη συναντήσει αυτή την, πυκνή ακόμα, λωρίδα είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι κατά την υπόλοιπη βροχή.
Αναφέρονται παρατηρήσεις των Περσείδων εδώ και περίπου 20 αιώνες, με αρχαιότερη αναφερόμενη από την Άπω Ανατολή. Μία λαϊκή ονομασία της βροχής αυτής σε Ρωμαιοκαθολικές χώρες είναι «Δάκρυα του Αγίου Λαυρεντίου», καθώς στις 10 Αυγούστου τιμάται η μνήμη του μαρτυρίου του.
Η βροχή είναι ορατή από τα μέσα Ιουλίου κάθε χρόνο, με την κορύφωση μεταξύ 9 και 14 Αυγούστου, οπότε ο ρυθμός των μετεώρων φθάνει τα 60 και πλέον ανά ώρα. Εξαιτίας της τροχιάς του κομήτη, από την οποία εξαρτάται η θέση του ακτινοβόλου σημείου, οι Περσείδες παρατηρούνται κυρίως να διασχίζουν το Βόρειο Ημισφαίριο της ουράνιας σφαίρας.Οι διάττοντες μπορούν να παρατηρηθούν με γυμνά μάτια. Χρειάζεται υπομονή, να κοιτάζεται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του σκοτεινού ουρανού. Η Σελήνη θα είναι στον ουρανό και θα ενοχλεί μέχρι τη 1:00, έπειτα όμως η παρατήρηση των πεφταστεριών γίνεται ιδανική. Να κοιτάτε προς τον Περσέα και η καλύτερη ώρα είναι από τις 3:00 έως το ξημέρωμα.
Η Γη περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της και γύρω από τον Ήλιο. Όταν η πλευρά της κοιτάζει προς την κατεύθυνση της τροχιάς της γύρω από τον Ήλιο, δηλαδή λίγο πριν την αυγή, τότε εισπράττει περισσότερα μετεωροειδή και γι’ αυτό είναι καλύτερα ορατά τις ώρες πριν την αυγή.Ενώ πολλοί διάττοντες φτάνουν μεταξύ αυγής και μεσημεριού, δεν είναι συνήθως ορατοί λόγω του φωτός του ήλιου.
Διάττοντες θα δει κανείς καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου, ορισμένες μέρες όμως έχουμε βροχές διαττόντων όπου πολλοί διάττοντες εμφανίζονται μαζικά, έχοντας κοινή καταγωγή από το ίδιο σώμα, συνήθως από κάποιο κομήτη.
Οι γνωστότερες βροχές διαττόντων:
Η ευκολότερα παρατηρούμενη (εξαιτίας του καλού καιρού) βροχή διαττόντων είναι οι Περσείδες. Η θεαματικότερη όμως ιστορικά (κάθε 33 χρόνια που περνά ο κομήτης της) είναι οι Λεοντίδες.
πηγή geonews.gr