CLASSIC63 AREA OF ADVERTISING

Δεκέμβριος Dekember

Δεκέμβριος Dekember

Επιμέλεια κειμένων Δημήτρης Λούκας Πρόεδρος Ε.Δ.Σ.Τ.Ε.*

Οι Ρωμαίοι σωστά τον είπαν Δεκέμβριο, δηλαδή δέκατο (από το decem, που σημαίνει δέκα), γιατί κατείχε τη δέκατη θέση πριν γίνει η μεταρρύθμιση του Ρωμαϊκού Ημερολογίου από τον Ιούλιο Καίσαρα. Ύστερα απ’ αυτή, ο Ιανουάριος έγινε ο πρώτος μήνας και ο Δεκέμβριος δωδέκατος. Έμεινε όμως το όνομα, όπως και σε μερικούς άλλους μήνες, που το όνομά τους έχει σχέση με τη σειρά που είχε ο καθένας στο προηγούμενο ρωμαϊκό Ημερολόγιο.

Δεκέμβριος Dekember

Συνήθως τον ονομάζουν «Δεκέμβρη» και «Δεκέμπρη», αλλά και «Χριστουγεννιάτη» ή «Χριστιανάρη», εξαιτίας της μεγάλης γιορτής που τον χαρακτηρίζει. Τον λένε και «Χιονιά», για τα χιόνια που φέρνει, και στη Μάνη «Βρομαλίτη», ίσως γιατί ψοφούν τα ζώα από την πείνα και βρομάνε.

Δεκέμβριος DekemberΒαρύς χειμώνας αρχίζει από τις πρώτες κιόλες ημέρες του Δεκεμβρίου σε όλη τη χώρα: βροχές, χιονόνερο, κρύο και άφθονα χιόνια στα ορεινά. Τότε είναι οι τρεις πρώτες γιορτές, που ο λαός ονομάζει «Νικολοβάρβαρα», από τις γιορτές του Αϊ-Νικόλα και της Αγίας Βαρβάρας.

 

«Άγιος Νικόλας φώναξε, Σάββας απηλοήθη (αποκρίθηκε) κι Αγια-Βαρβάρα έτρεξε να πάει να λειτουργήσει», λέει η παροιμία, για να δείξει πόσο κοντινές και συνδεδεμένες είναι οι τρεις γιορτές. Αλλού, για να δείξουν τη σχέση των τριών εορτών με το κρύο και το χιόνι, λένε: «Αγια-Βαρβάρα γέννησε κι Αϊ-Σάββας το δέχτη, κι Αϊ-Νικόλας έτρεξε να πάει να το δαφτίσει (βαφτίσει)», εννοώντας το χιόνι, ενώ μια άλλη παροιμία συμβουλεύει πώς να αντιμετωπί-σουν το κρύο: «Αγία Βαρβάρα μίλησε, κι ο Σάββας απολοήθη (απάντησε): Μαζώχτε ξύλα κι άχερα και σύρτε στο μύλο, τι Αγιο-Νικόλας έρχεται, τα χιόνια φορτωμένος». Φυσικά, τα ξύλα είναι για τη φωτιά, τα άχερα για τα ζώα και το στάρι πρέπει να έχει αλεστεί στον μύλο, για να υπάρχει αλεύρι και ψωμί, πριν αποκλειστεί ο κόσμος από τα χιόνια. Αν ο χειμώνας είναι βαρύς, έχει χιόνια και κρύα, ούτε οι γεωργοί ούτε οι βοσκοί παραπονιούνται, κάθε άλλο μάλιστα, γιατί: «Χιόνι του Δεκεμβριού, χρυσάφι του καλοκαιριού», λένε για τους γεωργούς. Και για τους τσοπάνηδες: «Χειμωνιάτικη γέννα (δηλαδή με κρύα και χιόνια), καλοκαιρινή χαρά».

Δεκέμβριος Dekember

Φωτογραφία Ημέρας Ιανουάριος 2018Ενώ η νύχτα μεγαλώνει, η μέρα ολοένα και μικραίνει μέχρι τις 22 του Δεκεμβρίου, οπότε πάλι ξαναρχίζει να μεγαλώνει σε βάρος της νύχτας. Ώσπου να ξημερώσει λοιπόν, βράδιασε: «Του Δεκέμβρη η μέρα, καλημέρα – καλησπέρα».

CLASSIC63 AREA OF ADVERTISING

 

Δεκέμβριος DekemberΌσοι δεν έχουν τελειώσει τη σπορά τους δύο προηγούμενους μήνες, πρέπει τώρα να ξεμπερδέψουν. Πρέπει η σπορά να πάρει τέλος. Ό,τι έσπειρες, έσπειρες, ρίξε τους τελευταίους σπόρους και έχει εμπιστοσύνη στη γη που, χορτασμένη από νερό, δέχεται με ευγνωμοσύνη την ευλογία του τελευταίου σπόρου. Έχε υπομονή να τον δεις να βλαστείνει και να καρπίζει. Η υπομονή του αγρότη είναι το όπλο και η άμυνά του. Κοντά στην τελευταία σπορά πρέπει να πέσουν στους λαχανόκηπους και οι σπόροι για τα μαρούλια, το σπανάκι και άλλα λαχανικά. Τα ζωντανά θα κλειστούν στα παχνιά και στους στάβλους, τα κοπάδια θα βρίσκονται στα χειμαδιά και οι άνθρωποι δίπλα στο τζάκι. Το φαγητό θα γουργουρίζει στη φωτιά –το πιο πολύ όσπρια– και θα σκορπίζει την ευωδιά του σ’ όλο το σπίτι. Τα παραμύθια και οι ιστορίες παίρνουν και δίνουν, γιατί: «Το τραγούδι τον τρύγο, το Δεκέμβρη παραμύθι». Κι αρχίζουν: «Παραμύθι, παραμύθι, το κουκί και το ρεβίθι, που μαλώναν οι Εβραίοι για ’να ψάρι, για ’να χέλι, για ’να δίκοπο μαχαίρι».

Δεκέμβριος Dekember
 Δεκέμβριος  Dekember

Εάν σας άρεσε το αφιέρωμα,  παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους κοινοποιήστε το στα social media,  κάντε εγγραφή στο newsletter μου. Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.

  Ένα Ταξίδι στα Σημαντικότερα Γεγονότα της Μουσικής σκηνής 

Μάθετε πρώτοι τα νέα του KL Gallery Web Radio με την εγγραφή σας στο newsletter

Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου άρθρου του περιοδικού. Δεν επιτρέπεται και η αναμετάδοση των ηχητικών κειμένων μας σε οποιαδήποτε μορφή και προβολή, δίχως τη γραπτή  αδείας μας.

Για άμεση επικοινωνία  |ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

CLASSIC63 AREA OF ADVERTISING

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ