Η Βήσσανη της Κοντούλας Λεμονιάς

Φωτογραφία Ημέρας 04 Δεκέμβριος 2019-Βασίλης Λάππας
Στην Πλατεία στην Βήσσανη Πωγωνίου – Φωτογραφία Βασίλης Λάππας

Βήσσανη Πωγωνίου - Βασίλης Λάππας

 

Η Βήσσανη της Κοντούλας Λεμονιάς

Κείμενα Φωτογραφία Video Art Βασίλης Λάππας (Movies-Pixels)

 

 

Η Βήσσανη της Κοντούλας ΛεμονιάςΑπό τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα με μία φωτογραφική μηχανή στα χέρια, από τις πρώτες πρωινές ώρες να σεργιανώ μέσα στα στενά καλντερίμια των χωριών της Ηπείρου, εκεί  όπου ο ήχος της ιστορίας πάλλεται  και αγγίζει τις καρδιές μας, εκεί όπου η ζωή δεν σταματά, εκεί που η ζωή βρίσκει το δρόμο της μέσα από τα χαλάσματα της. Μέσα σε αυτά τα μονοπάτια πάντα έψαχνα την στιγμή που θα μου δώσει αυτό το κάτι, αυτό το κάτι όπου πίστευα είναι κριμένη η Ήπειρος.

Η Βήσσανη της Κοντούλας Λεμονιάς-00Πέρασαν πολλά χρόνια και εκατοντάδες χιλιόμετρα αποθανατίζοντας αυτές τις μοναδικές στιγμές, για να μπορέσω καταλάβω πως η Ήπειρος τελικά είναι η καρδιά μας, με τα χιλιοχρωματισμένα συναισθήματα και αισθήματα, αυτό βέβαια είναι ένα άλλο κεφάλαιο και θα το αναλύσουμε κάποια άλλη στιγμή γιατί τα λόγια είναι λίγα και μικρά για να περιγράψουν αυτά τα αισθήματα και συναισθήματα.

Κεντρική Πλατεία στην Βήσσανη Πωγωνίου

Κάποτε πίστευα και έλεγα ότι ίσως και να είμαι ο μοναδικός που γνωρίζω την κάθε πέτρα στην Ήπειρο, το κάθε δένδρο, το κάθε καλντερίμι, η κάθε στιγμή όμως και το κάθε μου βήμα συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να με διαψεύδουν  και κάποια νέα στιγμή να ξεπροβάλει μπροστά στα έκπληκτα μάτια μου και να κάνει την καρδιά να πάλλεται σαν μωρό παιδί που του χαρίζουν το δώρο που δεν το περίμενε και η φωτογραφικές μηχανές να παίρνουν φωτιά και να χάνομαι για ώρες μέσα σε αυτή τη κάθε νέα στιγμή που και αυτή σε λίγο πάλι νέα στιγμή θα είναι, γιατί ποτέ δεν θα είναι ίδια η στιγμή στην Ήπειρο.

Έτσι λοιπόν μια μέρα αναζητώντας αυτή τη στιγμή τα φωτογραφικά μου βήματα και ανησυχίες έφτασαν στο χωριό Δελβινάκι, όπου μετά από πολλές ώρες μέσα στο χωρίο φωτογραφίζοντας αποφάσισα να πάρω το δρόμο της επιστροφής για το δικό μου χωριό  Κουκλιοί Πωγωνίου, ξεκούραση και  ετοιμασίες γιατί αύριο πρωί πρωί θα επιστρέψω να συνεχίσω την αναζήτηση νέων στιγμών και φυσικά  για να απολαύσω την νόστιμη πίτα της μητέρας μου που ετοίμασε στην γάστρα, την πλατσόπιτα όπως την λέμε στο χωριό μου ζυμάρι, διάφορα χόρτα από τον κήπο και φυσικά ντόπια φέτα,  δεν σταματά να με παίρνει τηλ και να μου υπενθυμίζει ότι και πάλι έχω αργήσει. Παίρνοντας λοιπόν τον δρόμο της επιστροφής λίγο έξω από το Δελβινάκι βλέπω μια ταμπέλα προς Βήσσανη αριστερά 9 Χλμ. Και δεν πάω λέω έτσι κι αλλιώς το έχω ακουστά μέσα από τις έρευνες που κάνω σε καθημερινή βάση για την καθημερινή ενημέρωση Σαν σήμερα.

Γιώργος Πανταζίδης-001

Η Βήσσανη είναι το χωριό της Σαπφώς Νοταρά, η ηθοποιός που όλοι την γνωρίζουμε από την παρουσία της στην μεγάλη Οθόνη όπου με το  πηγαίο της χιούμορ μας έχει χαρίσει ατέλειωτες ώρες γέλιου, σαν φωτογράφος αλλά και σαν γνήσιος Ηπειρώτης, δεν θα μπορούσα να μην γνωρίζω μέσα από την Ιστορία του τόπου μου, τον πρωτοπόρο φωτογράφο του Πωγωνίου Γιώργο Πανταζίδη (Βήσσανη Πωγωνίου 1863 Ιωάννινα 1941), την Βήσσανη όμως την έχω ακουστά από ένα πολύ γνωστό Ηπειρώτικο τραγούδι το κοντούλα λεμονιά

 

Μωρή κοντούλα λεμονιά με τα πολλά λεμόνια
Πότε μικρή μεγάλωσες και πέταξες βλαστάρια!
(κλωνάρια)
Χαμήλωσε τους κλώνους σου να κόψω ένα λεμόνι
Για να το ζίψω να το πιώ να μου διαβούν οι πόνοι.
Η επωδός μετά από κάθε στίχο είναι:
Βησσανιώτισσα σε φίλησα κι αρρώστησα
και το γιατρό –ν- εφώναξα
(δε φώναξα).

Πραγματολογικά: Η προσφώνηση μωρή ή μωρέ ή μωρ’ -και ωρή ή ωρέ- είναι χωρίς υποτιμητική σημασία. Παρέμεινε ως προσφώνηση, διότι στα χωριά, έπρεπε, για να ακουστεί το όνομα του καλουμένου που ευρίσκονταν σε απόσταση να προηγηθούν αυτοί οι φθόγγοι που έδιναν ισχυρό τόνο στην εκφώνηση του ονόματος. Η συνήθεια κατόπιν επικράτησε και σε άλλες περιπτώσεις, που δε χρειαζόταν υψωμένη φωνή.

ΚΩΣΤΑΣ Γ.ΤΣΙΛΙΜΑΝΤΟΣ

Συλλογή Φωτογραφίας Βήσσανη Πωγωνίου

Συλλογή Φωτογραφίας Βήσσανη Πωγωνίου

 

 

Μπαίνοντας στο χωριό εικόνες απείρου κάλους ξεδιπλώνουν μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας για όλους εμάς, τους εραστές της φωτογραφίας,της τέχνης αλλά και όλους εμάς τους φυσιολάτρες. Η Βήσσανη είναι ένας τόπος Μαγικός, Πολύχρωμος, είναι ένας τόπος όπου δημιουργεί εικόνες, κάθε βήμα μας είναι και μια νέα εικόνα, μια ζωγραφιά. Ομορφιά παντού σε κάθε γωνιά. Η Βήσσανη κρατάει ακόμη την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της από τον 14 αιώνα και όπως αναφέρουν τα διάφορα έντυπα ήταν τότε όπου δημιουργήθηκε το χωρίο και με την μεγάλη του ανάπτυξη να χρονολογείται την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Βήσσανη αποτελούσε πολιτιστική πρωτεύουσα της περιοχής του Πωγωνίου, με αξιόλογα δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής να διασώζονται στον οικισμό, όπως το Παρθεναγωγείο που κτίστηκε το 1873, το Αρρεναγωγείο, έργο του αρχιτέκτονα Καζαμία (1890), η βιβλιοθήκη που ιδρύθηκε το 1899, τα δέκα πέτρινα πηγάδια ο Άγιος Νικόλαος (1791), η μονή Αβέλ, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου (1770).

Αναζητώντας πληροφορείς για το Χωριό και την περιοχή στο Ίντερνετ και σε διάφορα έντυπα διάβασα στη  Βικιπαίδεια σχετικά για το όνομα του χωριού (Σχετικά με την προέλευση του ονόματος του χωριού, οι απόψεις διίστανται. Στα σχόλια των ομηρικών επών αναφέρεται ότι το τοπωνύμιο Βήσσα άλλοτε γράφεται με ένα και άλλοτε με δυο σίγμα, προερχόμενο από τη νωπή φύση του εδάφους.)

Καθώς κατηφορίζω το δρόμο για την κεντρική πλατεία του χωριού νιώθω τον παλμό μιας άλλης εποχής να με αγγίζει, μια νοσταλγία για μια αναζήτηση εικόνων για το πως ήταν η ζωή τότε στα δύσκολα χρόνια, στα πέτρινα χρόνια της Ηπείρου.

 

Βήσσανη της Κοντούλας Λεμονιάς-06

 

 

Βήσσανη της Κοντούλας Λεμονιάς-04Συνεχίζοντας την βόλτα στους γύρω δρόμους  του  και πριν φτάσουμε  στην κεντρική πλατεία του βλέπουμε σπίτια και  γραφικά αρχοντόσπιτα.. όπου αντανακλούν την πάλαι ποτέ οικονομική και πνευματική πρόοδο της περιοχής. Είναι χτισμένα από Ηπειρώτες μαστόρους από τα Μαστοροχώρια της Πυρσόγιαννης και της Βούρμπιανης. Ήταν συνήθως χτισμένα μέσα σε πλακόστρωτη αυλή, περιστοιχισμένη με οβρό (μαντρότοιχο) και εξώπορτα ξύλινη που είχε δίκλιτη στέγη.

 

Βήσσανη της Κοντούλας Λεμονιάς-Το Πέτρινο-Βασίλης ΛάππαςΣτην Είσοδο του χωριού στα δεξιά μας μπορούμε να κάνουμε μία στάση αν θέλουμε, στο Πέτρινο, Καφέ Εστιατόριο με καταπληκτική θέα, Ζεστή παραδοσιακή φιλοξενία, για ένα καφεδάκι η κι αν είναι η ώρα για μεσημεριανό η βραδινό γεύμα μέσα από την πλούσια ποικιλία παραδοσιακής Ελληνικής κουζίνας εγώ επέλεξα να δοκιμάσω αγριογούρουνο και χοιρινό ελευθέρας βοσκής. Θα μπορούσα να το αναφέρω, πάντα κατά την δική μου γνώμη, σαν ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της περιοχής και με πολύ αξιόλογη κάβα. Έως ότου ετοιμαστούν τα μεζεδάκια μας μπορούμε να περιηγηθούμε στον έξω χώρο να αφήσουμε την ματιά μας να ταξιδέψει σε αυτή τη καταπληκτική θέα, αλλά και στα παλιά αντικείμενα που με πολύ αγαπη έχουν συλλέξει τα παιδιά του καταστήματος, ένα μικρό υπαίθριο μουσείο Ιστορίας…

 

Συνεχίζοντας προς την κεντρική πλατεία του χωριού, την ματιά μας, την κλέβουν οι εικόνες από τις έρημες πλέον αυλές των σπιτιών και τα παράθυρα τους που προς πείσμα των καιρών να παραμένουν ακόμη και σήμερα όμορφα στολισμένα. Δυστυχώς και εδώ η πορεία του χωριού ακολουθεί αυτή πολλών άλλων χωριών της Ελλάδος με την ολοένα αυξανόμενη αναγκαστική εγκατάλειψη  και αναζήτηση εργασίας.

Πάντα και σε κάθε ευκαιρία τόνιζα σε όλους, όσους θέλουν να επισκεφθούν τα Ιωάννινα και με πρωταρχικό σκοπό τον τουρισμό στα γνωστά και πολύβουα Ζαγοροχώρια και Τζουμέρκα  πως Αξίζει το κόπο αν και δεν τον θεωρώ κόπο απόλαυση θα το έλεγα, να κάνουμε μία παράκαμψη και αναφέρομαι σε όλους εμάς που πρέπει κάποια στιγμή να γνωρίσουμε και την άλλη Ήπειρο, μία άγνωστη αλλά πανέμορφη Ήπειρο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα γνωστά σε όλους μας και σε όλο το κόσμο Ζαγοροχώρια. Η Βήσσανη  απέχει μόλις 54 χμ. και περίπου 40 με 45 λεπτά από τα Ιωάννινα, όσο και τα Ζαγοροχώρια όσο και τα Τζουμέρκα.

Ιερά μονή Άβελ-Βήσσανη-01Δεξιά από το δρόμο που οδηγεί από τη Βήσσανη στα Φραστανά, και μέσα σε δάσος, βρίσκεται η μονή Άβελ που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Πήρε το όνομα της από κάποιο γαιοκτήμονα Άβελη που χρηματοδότησε την ανέγερση της. Ο ναός ανήκει στον αγιορείτικο τύπο με νάρθηκα, και στη ΝΔ. γωνία του βρίσκεται το κωδωνοστάσιο. Τη μοναδική πληροφορία για τη χρονολόγηση του μνημείου την παρέχει η κτητορική επιγραφή σύμφωνα με την οποία ο ναός χτίστηκε και ιστορήθηκε το 1770. Οι αγιο­γραφίες διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση. Η αγιογράφηση είναι έργο των Χιοναδιτών ζωγράφων Κωνσταντίνου και Μιχαήλ του Μιχαήλ. Τον εσωτερικό διάκοσμο του ναού έρχεται να συμπληρώσει το τέμπλο από επιχρυσωμένο ξύλο καρυδιάς, το οποίο μοιάζει με το τέμπλο του Αγίου Νικολάου της Βήσσανης, και πιστεύεται ότι έγινε από τους ίδιους τεχνίτες. Η ομοιότητα αυτή οδηγεί επίσης στο συμπέ­ρασμα ότι προγενέστερα υπήρχε άλλο τέμπλο, κατασκευασμένο πιθανόν ταυτόχρονα με την αγιογράφηση, το οποίο για κάποιον λόγο αντικαταστάθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα. Ο περίβολος της μονής έχει σημεία οχύρωσης.

Διάβασε και αυτό…

Κουκλιοί να βουλιάζεις στην ομορφιά του

 

Παλιό Μαυρονόρος ένα μνημείο μέσα στη φύση

 

 

Η Βήσσανη της Κοντούλας Λεμονιάς

Εάν σας άρεσε το αφιέρωμα,  παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.

 

Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου άρθρου του περιοδικού. Δεν επιτρέπεται και η αναμετάδοση των ηχητικών κειμένων μας σε οποιαδήποτε μορφή και προβολή, δίχως τη γραπτή  αδείας μας.

Για άμεση επικοινωνία  | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here