CLASSIC63 AREA OF ADVERTISING

Καλάβρυτα.Το ρολόι δείχνει 2.34μμ

Στον πόλεμο οι ευλογημένες καμπάνες της ειρήνης ξαποσταίνουν…Δημήτρης Λούκας (ΕΔΣΤΕ)

Καλάβρυτα.Το ρολόι δείχνει 2.34μμ

Κείμενα επιμέλεια ΣΟΦΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

Τότε ξεκίνησαν όλα και μετέβαλαν τα Καλάβρυτα σε πόλη φάντασμα. Μια  πόλη  δυστυχισμένη, εγκαταλελειμμένη, που πρέπει όμως να ενταφιάσει τους δικούς της. Πρέπει να κουβαλήσει με τα χέρια χώμα και πέτρες  να θάψει τους νεκρούς της και να χορέψει τον πυρρίχιο  πάνω τους για να τους σκεπάσει καλά και να τους προφυλάξει από τα όρνια και τα σκυλιά.

 

Μια πόλη που στην Εκκλησία της η δεξιά πλευρά θα είναι άδεια από άνδρες και  η αριστερή γεμάτη μόνο μαυροφορεμένες , δυστυχισμένες γυναίκες και πικραμένες μάνες. Αυτές οι μάνες έχουν  ένα σισύφειο άθλο να φέρουν σε πέρας να μεγαλώσουν μόνες τα παιδιά τους  και να τα διαπαιδαγωγήσουν σωστά. Να τα μάθουν έννοιες μεγάλες-ελευθερία, δημοκρατία, σεβασμός στο άτομο.

 

Δεν θα επιχειρήσω να ανασυνθέσω την πραγματική ιστορία. Θέλω να αναλογισθούμε ότι ο πόλεμος επιβάλλει στους ανθρώπους τη λογική της ωμής βίας και της ολοκληρωτικής επικράτησης με όλα τα μέσα, όπως μας έχουν διδάξει τόσο ο Θουκυδίδης από την αρχαιότητα  όσο και ο Κλαούζεβιτς τον 18ο αιώνα.

 

CLASSIC63 AREA OF ADVERTISING

Η ίδια η φύση του πολέμου επιβάλλει πάντα ένα δίλημμα, ο καθένας από τους εμπόλεμους θα ηττηθεί ή θα κλιμακώσει αδίστακτα και αποτελεσματικότερα από τον αντίπαλό του μεθόδους  με τις οποίες θα παραβιάσει οπωσδήποτε διεθνείς συνθήκες και αρκετούς ανθρωπιστικούς και ηθικούς κανόνες.

 

Η αγριότητα του πολέμου εισφέρει μια εύληπτη οπτική του πολέμου <την απώλεια προσφιλών προσώπων>  από όλους τους εμπλεκόμενους.

Η θυσία τους  αναδείχθηκε σε παγκόσμιο σύμβολο της ναζιστικής θηριωδίας, και της  ελευθερίας, της ειρήνης  και του αγώνα για την  προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

 

 

Κείμενα επιμέλεια ΣΟΦΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

Καλάβρυτα.Το ρολόι δείχνει 2.34μμ

Το ρολόι της πυρπολημένης εκκλησίας βρίσκεται μέχρι και σήμερα στα Καλάβρυτα για να θυμίζει τις ώρες της ναζιστικής θηριωδίας

«Άρχισε και έβρεχε. Πέσαμε κάτω και εγώ σχεδόν έπεσα από τους τελευταίους. Μαζί και δύο αδερφοί που είχα. Ήταν πιο κει. Οι Γερμανοί βάζαν τις ριπές και κάθε ριπή έκανε 10 δευτερόλεπτα αλλά εμένα μου φαινόταν σαν να πέρναγαν δέκα χρόνια. Μας έβαλαν τρεις ριπές, σε τρεις τοποθεσίες κυκλικά. Σταμάταγε το ένα, άρχιζε το άλλο. Μετά έρχονταν κοντά μας και μας πυροβολούσαν. Μπαμ, μπαμ, τον ένα, τον άλλο. Εγώ δεν είχα πάθει τίποτα. Μετά ήρθαν και κοντά μας. Ένας 30αρης με κοιτάει και μου λέει “Αργύρη ήρθε η σειρά μας”. Κάτι μου ψιθύρισε αλλά δεν κατάλαβα τι είπε.

Αργύρης Φερλερής
Αργύρης Φερλερής

Ο Γερμανός ήρθε να μου δώσει την χαριστική βολή αλλά είχα το χέρι στο κούτελο μου. Με πυροβόλησε και με πήρε ξυστά στο φρύδι και στο χέρι και αιμορράγησα. Έκανα ότι είμαι νεκρός. Μετά από δύο τρία λεπτά ήρθε ένας άλλος, με έπιασε από το σβέρκο και με κάρφωσε στο κεφάλι. Είχα μεγάλη πληγή και πόνεσα πολύ, άρχισα και κουνιόμουν. Με σημάδευε και άλλος. Λέω δεν κάνω τον ψόφιο; Έπεσα κάτω και δεν ξανακουνήθηκα».

Αργύρης Φερλερής επιζών εκτελεστικού αποσπάσματος

Διαβάστε και αυτό…

ΕΛΕΥΣΙΝΑ η Ιερή Πόλη της Αρχαιότητας

Καλάβρυτα. Το ρολόι δείχνει 2.34μμ

Εάν σας άρεσε το αφιέρωμα,  παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους. Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.

  

Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου άρθρου του περιοδικού. Δεν επιτρέπεται και η αναμετάδοση των ηχητικών κειμένων μας σε οποιαδήποτε μορφή και προβολή, δίχως τη γραπτή  αδείας μας.

CLASSIC63 AREA OF ADVERTISING
Προηγούμενο άρθροΦωτογραφία Ημέρας Δεκέμβριος 2019
Επόμενο άρθροΤο πρόσωπο πίσω από τις μορφές
ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΛΑΠΠΑΣ Φωτογραφία, Σκηνοθεσία, Παραγωγή Οπτικοακουστικών Παρουσιάσεων ΗΧΟΡΑΜΑΤΑ, Ραδιοφωνικός Παραγωγός, Ιδιοκτήτης της classic63. Διοργάνωση Εκδηλώσεων, Φεστιβάλ, Εκθέσεων Φωτογραφίας - Ζωγραφικής - κλπ κλπ. H classic63 Vassilis Lappas αναλαμβάνει την διαχείριση τoυ ιστοτόπου σας με την παρακολούθηση, ενημέρωση, εμπλουτισμό και διαμόρφωση των ηλεκτρονικών σας σελίδων με τα άρθρα σας, των φωτογραφιών σας, με την δημιουργία διαφημιστικών slide shows (Banners), συλλογών φωτογραφιών και e-shop σε περιβάλλον Word Prees με χαμηλό κόστος. Για άμεση επικοινωνία : vassilislappas@classic63.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ