Μνήμες σαν βροχή

Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή

             Έκθεση της Λένας Ναυρόζογλου με τίτλο:

                      «Μνήμες σαν βροχή»

 

Μνήμες σαν βροχήΤα ξημερώματα της 25ης Μαρτίου 1944 οι Γιαννιώτες Εβραίοι συγκεντρώθηκαν δίπλα στη λίμνη της πόλης. Ανάμεσά τους βρισκόταν και μια νεαρή γυναίκα, η Εσθήρ Γκαμπάι μαζί με το σύζυγό της Ιακώβ και άλλα μέλη της οικογένειάς της….

Τη συγκλονιστική στιγμή της σύλληψής τους, που βασίζεται στα φωτογραφικά τεκμήρια της εποχής, απεικονίζει η Λένα Ναυρόζογλου στο έργο της Μνήμες σαν βροχή, φιλοτεχνημένο ειδικά για το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή. Η σύνθεσή της αποτελεί ένα συνδυασμό ρεαλιστικής απεικόνισης, συμβολικής αναπαράστασης και βιωματικής ερμηνείας των γεγονότων που οδήγησαν στον αφανισμό της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων….

Οι ανθρώπινες μορφές προέρχονται απευθείας από τα ιστορικά τεκμήρια….

Μνήμες σαν βροχήΣτο έργο της αυτό όμως υποτάσσει την καλλιτεχνική της ιδιοσυγκρασία στις ανάγκες της ιστορίας. Εξάλλου δεν υπάρχει τίποτε πιο σπαρακτικά εκφραστικό από τα πρόσωπα των ανθρώπων που κλαίνε από φόβο για τα μελλούμενα. Τα χαρακτηριστικά τους η καλλιτέχνιδα τα αποδίδει με μολύβι, ενώ με ξυλομπογιές ζωγραφίζει τα ενδύματά τους. Τα χρώματα είναι ζωντανά όπως ζωντανή έχει παραμείνει και η μνήμη τους, η ανάμνηση κάθε χαμένης ψυχής, κάθε ξεκληρισμένης οικογένειας. Μόνο η μορφή ενός στρατιώτη δεν είναι χρωματισμένη, ούτε διαθέτει χαρακτηριστικά. Στέκει σκοτεινός, ένοπλος και απρόσωπος σύμβολο του εφιαλτικού καθεστώτος που είχε κατακτήσει και την Ελλάδα. Το καμιόνι που θα τους μετέφερε στο θάνατο απεικονίζεται κόκκινο: σαν ήδη βαμμένο με το αίμα τους….

Με το έργο της Λένας Ναυρόζογλου Μνήμες σαν βροχή τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων “επιστρέφουν”, 74 χρόνια μετά, κοντά στον τόπο της σύλληψής τους, στο σπίτι της Εσθήρ….

 

Διάρκεια έκθεσης: 02.01.2020 – 30.01.2020

Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή». Σούτσου 26  Τηλέφωνο:2651036517

Email: idrymagani@gmail.com

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00πμ έως 14.00μμ  Κάθε Τετάρτη απόγευμα: 6.00 μμ έως 9.00 μμ.

 

  Μνήμες σαν βροχή 

” Μνήμες σαν βροχή” της Λένας Ναυρόζογλου(ΛΕΝΑ ΝΑΥΡΟΖΟΓΛΟΥ) στο Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή. Μην την χάσετε. Με εξαιρετική ευαισθησία και σεβασμό επαναφέρει στην μνήμη μια από τις πιο τραγικές στιγμές της πόλης μας.  Η συζήτηση με την αγαπημένη και πάντα φιλόξενη Λαμπρινή σχετικά με τα γεγονότα της εποχής θα σας συγκινήσει!!       ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΠΠΑΣ                                                                     

Από VASSILIS LAPPAS

ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΛΑΠΠΑΣ Φωτογραφία, Σκηνοθεσία, Παραγωγή Οπτικοακουστικού υλικού, για την τηλεόραση, κινηματογράφο, θέατρο, διαδίκτυο, Διαφήμιση (E-Shop) . Διοργάνωση Εκδηλώσεων, Φεστιβάλ, Εκθέσεων Φωτογραφίας - Ζωγραφικής κλπ. Για άμεση επικοινωνία : vassilislappas@classic63.com

Μια σκέψη στο “Μνήμες σαν βροχή”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *