Νίτσα Τσαγανέα-Ελληνικός Κινηματογράφος
Νίτσα Τσαγανέα-Ελληνικός Κινηματογράφος
Ένα Ταξίδι στο χρόνο και στο χώρο ανασύροντας αρίφνητους θησαυρούς μέσα από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας με τα σημαντικότερα γεγονότα από το χώρο της Μουσικής και της Τέχνης
Χορηγός στην καθημερινή σας ενημέρωση το Εστιατόριο στο Μονοδένδρι Ζαγορίου
Η ΠΙΤΑ ΤΗΣ ΚΙΚΙΤΣΑΣ από αν το 1958 τηλ 2653071340
Η Νίτσα Τσαγανέα (Ελένη Λάσκαρη 17 Φεβρουαρίου 1902 – 30 Απριλίου 2002 ήταν Eλληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου και αγωνίστρια της Εθνική αντίστασης.
Η Νίτσα (Ελένη) Λάσκαρη, όπως ήταν το πατρικό της όνομα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1902 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου. Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1924 με το «Θίασο Νέων», ερμηνεύοντας το ρόλο της «Φανής» στους «Φοιτητές» του Γρηγορίου Ξενόπουλου. Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με σπουδαίους πρωταγωνιστές, όπως η Μαρίκα Κοτοπούλη, Μίμης Φωτόπουλος, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος κ.α. Την ίδια περίοδο γνώρισε τον γιατρό Γιώργο Βιτσώρη, ο οποίος την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα. Για χάρη της εγκατέλειψε την επιστήμη και έγινε κι εκείνος ηθοποιός. Το ζευγάρι παντρεύτηκε και απέκτησε μια κόρη, τη Λιάνα.
Η ηθοποιός για όσον καιρό ήταν παντρεμένη, στο θέατρο χρησιμοποιούσε το επίθετο του συζύγου της. Στα μέσα της δεκαετίας του ’20 γνώρισε έναν νεαρό αριστοκρατικής καταγωγής από τη Ρουμανία, ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα για να σπουδάσει επίσης, ιατρική. Ήταν ο Χρήστος Τσαγανέας ο μετέπειτα «Βεβαίως, βεβαίως» του ελληνικού κινηματογράφου.
Η Νίτσα και ο Τσαγανέας ερωτεύτηκαν και η ιστορία επαναλήφθηκε. Ο νεαρός παράτησε τις σπουδές του και τη μελλοντική καριέρα γιατρού για να γίνει ηθοποιός. Η Νίτσα Βιτσώρη χώρισε από τον πρώτο σύζυγό της, παντρεύτηκε τον Τσαγανέα και καταξιώθηκε στον καλλιτεχνικό χώρο με το επίθετό του, το οποίο διατήρησε μέχρι το τέλος της ζωής της. Ο Τσαγανέας πλήρωσε το τίμημα της επιλογής του, καθώς οι γονείς του τον αποκλήρωσαν. Το ζευγάρι δεν απέκτησε παιδιά, αλλά παρέμεινε αχώριστο μέχρι το 1977, οπότε ο ηθοποιός έφυγε από τη ζωή….
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1933 στην ελληνοτουρκική συμπαραγωγή «Ο κακός δρόμος» («Fena Yol»), που σκηνοθέτησε ο Ερτογρούλ Μουχσίν σε σενάριο Γρηγορίου Ξενόπουλου και στην οποία πρωταγωνιστούσαν η Μαρίκα Κοτοπούλη, η Κυβέλη, ο Γιώργος Παππάς και ο Βασίλης Λογοθετίδης. Στην συνέχεια ερμήνευσε χαρακτηριστικούς ρόλους σε ταινίες που άφησαν εποχή, όπως «Ένας ήρωας με παντούφλες», «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», «Ο Θόδωρος και το δίκανο» και «Δόκτωρ ΖΙ Βέγγος». Κατά τη διάρκεια της Κατοχής υπηρέτησε την Εθνική Αντίσταση μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ. Η Νίτσα Τσαγανέα έφυγε από τη ζωή στις 30 Απριλίου του 2002 έχοντας κλείσει 100 χρόνια ζωής. Ετάφη δίπλα στην κόρη της, η οποία είχε φύγει από τη ζωή το 1997 σε ηλικία 73 ετών…. και κηδεύτηκε από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών στις 4 Μαΐου.
Νίτσα Τσαγανέα-Ελληνικός Κινηματογράφος
Ένα Ταξίδι στο χρόνο και στο χώρο ανασύροντας αρίφνητους θησαυρούς μέσα από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας με τα σημαντικότερα γεγονότα από το χώρο της Μουσικής και της Τέχνης
Εάν σας άρεσε το αφιέρωμα, παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους. Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.
Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου άρθρου του περιοδικού. Δεν επιτρέπεται και η αναμετάδοση των ηχητικών κειμένων μας σε οποιαδήποτε μορφή και προβολή, δίχως τη γραπτή αδείας μας.
Για άμεση επικοινωνία μαζί μας