Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Σύντροφος ξένος, άφιλος

Κρυστάλλινα χάδια που ράγισαν
σε μια ασύμμετρη χειρονομία οργής
μια κοφτερή στιγμή ρωγμή
Πάθος ντυμένο
πένθος πόθος γευμένος πόνος.
Το σκοτεινό του βλέμμα
βάφει το γιασεμί κορμί της με μελανό χρωστήρα.
Λίμνες θολές τα μάτια της
μ’ ένα ανέκφραστο γιατί να κυλάει αργά.
Κι όσο η ρωγμή του χρόνου βαθαίνει
παγώνει το χθες, το σήμερα, το αύριο…
Κοιτάζει στον καθρέφτη το πρόσωπό της
παράθυρο κλειστό, το σώμα της πόρτα μισογκρεμισμένη
που την ραπίζει ο άνεμος,
σύντροφος ξένος, άφιλος.

© Χαϊδεμενάκου Σταυρούλα

Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

της Έφης Μπάσδρα*

Είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνιστά εκδήλωση των ιστορικά άνισων σχέσεων ισχύος μεταξύ των γυναικών και των ανδρών. Αναδείχτηκε ως πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση μόλις πριν δύο δεκαετίες. Τον Δεκέμβρη του 1999 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με απόφαση της ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Το να ζεις χωρίς το φόβο να υποστείς βία, αποτελεί κορυφαίο ανθρώπινο δικαίωμα. Είναι θεμελιώδες στοιχείο και έκφραση του ελληνικού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού και συστήματος αρχών και αξιών.

Η έμφυλη βία είτε μέσα στην οικογένεια είτε μέσα στην κοινωνία όπως ο βιασμός, η σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση, σωματεμπορία είναι βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες για την ισότητα των φύλων και αποτελούν σοβαρότατο πρόβλημα για ολόκληρη την κοινωνία. Τα ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι μία στις τρεις γυναίκες έχουν υποστεί βία τουλάχιστον μία φορά στην ζωή τους και στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Όσο όμως συνεχίζεται το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών δεν μπορούμε να μιλάμε για πρόοδο σε θέματα ισότητας, αφού η βία αυτή αποτελεί απόδειξη της ριζωμένης έμφυλης νοοτροπίας ανισότητας. Σήμερα ευτυχώς υπάρχουν δομές όπως οι γραμμές βοήθειας, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι ψυχολόγοι, οι υποστηρικτικοί οργανισμοί που παρέχει η πολιτεία, που στηρίζουν την κακοποιημένη γυναίκα. Έτσι το ποσοστό των γυναικών που δεν φοβούνται να καταγγείλουν κακοποίηση έχει αυξηθεί, όμως τα περιστατικά βίας τα οποία δεν καταγγέλλονται συνεχίζουν να είναι πολλά.

Και εκεί χρειάζεται η διαρκής στήριξη από την πολιτεία με ενημέρωση στο σχολείο, στους γονείς, σε όλους. Αυτό είναι η μία πλευρά. Η άλλη έχει να κάνει με το σπάσιμο της σιωπής. Μόνον έτσι θα καταπολεμηθεί και θα εξαλειφθεί το φαινόμενο. Μόνο όταν ξεπεραστούν ο φόβος και η ντροπή, οι γυναίκες θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μιλώντας για αυτό και κάνοντας μια πρώτη αρχή για να το λύσουν. Το όφελος θα είναι ανεκτίμητο: γι΄ αυτές, για την οικογένεια τους, για τα παιδιά τους, για το μέλλον ολόκληρης της κοινωνίας.

 

* Η κ. Έφη Μπάσδρα είναι καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή» και πρώην Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της ΝΔ.

Προηγούμενο άρθροΣαν Σήμερα 25 Νοεμβρίου san simera 25 November
Επόμενο άρθροΣαν Σήμερα 26 Νοεμβρίου san simera
ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΛΑΠΠΑΣ Φωτογραφία, Σκηνοθεσία, Παραγωγή Οπτικοακουστικών Παρουσιάσεων ΗΧΟΡΑΜΑΤΑ, Ραδιοφωνικός Παραγωγός, Ιδιοκτήτης της classic63. Διοργάνωση Εκδηλώσεων, Φεστιβάλ, Εκθέσεων Φωτογραφίας - Ζωγραφικής - κλπ κλπ. H classic63 Vassilis Lappas αναλαμβάνει την διαχείριση τoυ ιστοτόπου σας με την παρακολούθηση, ενημέρωση, εμπλουτισμό και διαμόρφωση των ηλεκτρονικών σας σελίδων με τα άρθρα σας, των φωτογραφιών σας, με την δημιουργία διαφημιστικών slide shows (Banners), συλλογών φωτογραφιών και e-shop σε περιβάλλον Word Prees με χαμηλό κόστος. Για άμεση επικοινωνία : vassilislappas@classic63.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here