Ταΰγετος επιβλητικός στα νότια της Πελοποννήσου

0
2670
CLASSIC63 AREA OF ADVERTISING

Ταΰγετος επιβλητικός στα νότια της Πελοποννήσου

Ταΰγετος είναι η υψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου με κορυφή 2407 μέτρα . Εκτείνεται από την Μεγαλόπολη μέχρι την Μάνη και καταλήγει στο ακρωτήρι Ταίναρο.

πηγή GEONEWS.GR

Ταϋγέτη, η κόρη του Άτλαντα και μία από τις επτά Ατλαντίδες, έδωσε το όνομα της σε ένα από τα πιο ιστορικά σημεία της Ελλάδας. Ο Ταΰγετος δεσπόζει επιβλητικός στα νότια της Πελοποννήσου με αμέτρητους θρύλους και μυθικούς ήρωες να συνοδεύουν την ιστορία του.

 

Ο Ταΰγετος είναι η υψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου με κορυφή 2407 μέτρα (Αγιολιάς ή Προφήτης Ηλίας). Εκτείνεται από την Μεγαλόπολη μέχρι την Μάνη και καταλήγει στο ακρωτήρι Ταίναρο. Έχει μήκος 115 χλμ με μέγιστο πλάτος 30 χλμ και συνολική έκταση 2500 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

 

Ο όγκος του χωρίζεται σε τέσσερα βασικά κομμάτια: τον Βόρειο (προς Μεγαλόπολη), τον Μέσο Ανατολικό (προς Σπάρτη), τον Δυτικό (προς Καλαμάτα) και τον Νότιο που σχηματίζει την χερσόνησο της Μάνης. Ο Ταΰγετος αποτελείται κυρίως από ασβεστόλιθους και μάρμαρο και είναι αρκετά πλούσιος σε νερά. Έχει ηπειρωτικό κλίμα με μεγάλες χιονοπτώσεις τον χειμώνα.

CLASSIC63 AREA OF ADVERTISING

Η σπάνια βλάστηση του βουνού αποτελείται από περισσότερα από 700 είδη φυτών. 92 είδη πτηνών εκ των οποίων τα περισσότερα είναι εποχιακοί επισκέπτες συνθέτουν την ορνιθοπανίδα του Ταϋγέτου, με τα αρπακτικά πουλιά να είναι αυτά που ξεχωρίζουν. Ο χρυσαετός, ο σπιζαετός, το όρνιο, ο φιδαετός, ο σφυκιάρης, ο τσίφτης, η γερακίνα, το χρυσογέρακο βρίσκονται κατά καιρούς κρυμμένα στην οροσειρά.

Το όρος του Ταϋγέτου έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Ελλάδας. Συνδέθηκε με την μυθολογία και αποτέλεσε την περιοχή που οι αρχαίοι Σπαρτιάτες κάνανε την γνωστή πολεμική εκπαίδευση τους, αξιοποιώντας τα δύσβατα μονοπάτια και την άγρια ζωή του βουνού. Στα βυζαντινά χρόνια ονομαζόταν και Πενταδάκτυλος λόγω των πέντε κορυφών του.

Στα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, το νότιο τμήμα στην περιοχή της Μάνης, αποτέλεσε φυσικό κρησφύγετο για τους μανιάτες πειρατές. Αποτέλεσε ίσως την σημαντικότερη περιοχή για την επανάσταση του 1821 με εκατοντάδες χωριά να αποτελούν αιμοδότες της επανάστασης με όπλα και ανθρώπινο δυναμικό.  Τα πρωτεία κατέχει το χωριό Καστάνια (μέρος που μεγάλωσε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης), το οποίο τροφοδότησε την επανάσταση με 400 άντρες (400 όπλα όπως αναφέρεται στα βιβλία).

Δυστυχώς, η αλόγιστη υλοτόμηση, οι εκχερσώσεις, οι μεγάλες σε έκταση πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων αλλά και η αυθαίρετη δόμηση αλλάζουν ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον του Ταϋγέτου.

Ταΰγετος επιβλητικός στα νότια της Πελοποννήσου

CLASSIC63 AREA OF ADVERTISING
Προηγούμενο άρθροΔεν πρέπει να ταΐζουμε τις Caretta caretta
Επόμενο άρθροΚοιτάζοντας του Ήλιου τα Χρώματα
ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΛΑΠΠΑΣ Φωτογραφία, Σκηνοθεσία, Παραγωγή Οπτικοακουστικών Παρουσιάσεων ΗΧΟΡΑΜΑΤΑ, Ραδιοφωνικός Παραγωγός, Ιδιοκτήτης της classic63. Διοργάνωση Εκδηλώσεων, Φεστιβάλ, Εκθέσεων Φωτογραφίας - Ζωγραφικής - κλπ κλπ. H classic63 Vassilis Lappas αναλαμβάνει την διαχείριση τoυ ιστοτόπου σας με την παρακολούθηση, ενημέρωση, εμπλουτισμό και διαμόρφωση των ηλεκτρονικών σας σελίδων με τα άρθρα σας, των φωτογραφιών σας, με την δημιουργία διαφημιστικών slide shows (Banners), συλλογών φωτογραφιών και e-shop σε περιβάλλον Word Prees με χαμηλό κόστος. Για άμεση επικοινωνία : vassilislappas@classic63.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ