ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ-08

Το πρόσωπο πίσω από τις μορφές

Το πρόσωπο πίσω από τις μορφές

Στο Ίδρυμα

-Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή-

Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή

 Έκθεση με τίτλο:

«Το πρόσωπο πίσω από τις μορφές: γλυπτική και ζωγραφική του Χρήστου Λάμπρου»

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ-07Ο Χρήστος Λάμπρου με καταγωγή από την Κόνιτσα και δυόμιση δεκαετίες μετά το Συμπόσιο Γλυπτικής στα Γιάννενα, που υπήρξε η αιτία για τη δημιουργία και εγκατάσταση των υπαίθριων γλυπτών δίπλα από την όχθη της λίμνης Παμβώτιδας, ο Χρήστος Λάμπρου επιστρέφει με μια ατομική έκθεση στο Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή.
Μια έκθεση διαφορετική, αφού θα δει κανείς μικρογλυπτά, μεταξύ των οποίων και το «Δάκρυ», και θα θαυμάσει τη λεπτομέρεια, ενώ ξεχωρίζουν τα έργα στη σφαίρα της φόρμας και στη σφαίρα της γραμμής, από μέταλλο και χρώμα.
Όμως, οι επισκέπτες θα γνωρίσουν και το ζωγραφικό έργο του καλλιτέχνη, μέσα από μια σειρά  πορτρέτων με σπάτουλα, και θα εντυπωσιαστούν από τη σειρά αυτοπροσωπογραφιών του, που ξεκινά από το ’70.  Μια σειρά πορτρέτων, στην οποία βέβαια διακρίνει κανείς «την ωριμότητα στην τεχνική και στην ηλικία».

Τι σκέφτεται άραγε καθένας από εμάς όταν βλέπει το «Δάκρυ»; Πόσο κοντά βρίσκεται σε αυτό που ο καλλιτέχνης σκεφτόταν;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ-06«Ένας καλλιτέχνης φτιάχνει τα έργα του με μια δική του καθαρά έμπνευση, μια δική του λογική. Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του ματιά. Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό των ανθρώπων η μοναδικότητα. Βλέπει ο καθένας νέα πράγματα και στη ζωή και στα έργα. Έτσι, όσοι βλέπουν τα έργα, βάζουν τη δική τους εικόνα και αυτό έχει σημασία… να μπορεί να ταξιδέψει ο θεατής στο δικό του ταξίδι», σημειώνει ο κ. Λάμπρου.

 

 

Χρήστου Λάμπρου-το Δάκρυ«Το γλυπτό του Χρήστου Λάμπρου “Δάκρυ, τοποθετημένο ανάμεσα σε πλατάνια στο μώλο της λίμνης Παμβώτιδας, αποτελεί ορόσημο για την πόλη των Ιωαννίνων. Η γυναικεία μορφή ντυμένη με την παραδοσιακή της φορεσιά είναι ενσωματωμένη σε μια σχεδόν αφαιρετική φόρμα που θυμίζει τη σταγόνα που κυλά από τα μάτια. Η κίνηση του κεφαλιού της, που ελαφρά γέρνει προς τη μια πλευρά, και οι καμπύλες του σώματός της αποπνέουν οικειότητα και μια συγκρατημένη, αξιοπρεπή συγκίνηση. Σαν ένας φόρος τιμής στην πόλη, στις παραδόσεις της, στις ιστορικές μνήμες της, αλλά και στα βιώματα του ίδιου του δημιουργού…

Χρήστος Λάμπρου-01…Η παράδοση έχει σφραγίσει την τέχνη του Χρήστου Λάμπρου. Ίσως πρόκειται για παρακαταθήκη των σπουδών του στο Ιεροδιδασκαλείο της Βελλάς, ίσως είναι οι εικόνες των τοπίων της Ηπείρου που βρίσκουν διέξοδο στη γλυπτική του. Στα έργα του με θέμα τους μουσικούς οι μνήμες των πανηγυριών αποτελούν την αφορμή, τα κυκλαδικά ειδώλια παρέχουν το εικονογραφικό λεξιλόγιο, αλλά τα ηπειρώτικα βουνά, με τις διαδοχικές τους κορυφές προσφέρουν τις φόρμες με τις οποίες πλάθονται οι αφαιρετικές μορφές. Ο καλλιτέχνης μάλιστα διερευνά την ουσία των δημιουργιών του σε ακόμη πιο λιτές φόρμες, εκεί όπου το θέμα εξαϋλώνεται και το σχήμα, το χρώμα και η μορφή αποτελούν έναν εικαστικό πειραματισμό που κατακτά το χώρο.

Χρήστος Λάμπρου-00

Μαζί με τα γλυπτά του στην έκθεση του Ιδρύματος Γκανή παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό οι προσωπογραφίες του Λάμπρου, ζωγραφικά έργα που βρίσκονται στον αντίποδα της σχεδόν ανεικονικής γλυπτικής του. Τα χαρακτηριστικά των προσώπων αποδίδονται με εξπρεσιονιστική ένταση, ενώ το απροσδόκητο χρώμα στοχεύει στην ψυχολογική προσέγγιση των μορφών…»

 

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ-09Ο Χρήστος Λάμπρου γεννήθηκε στην Κόνιτσα Ιωαννίνων το 1951. Σπούδασε στη Βελλά  (1972) και στο Παιδαγωγικό Τμήμα του  Πανεπιστημίου Αθηνών (1996). Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) στα τμήματα Γλυπτικής και Ζωγραφικής..

Συμμετείχε σε τέσσερα (4) Εικαστικά Συνέδρια  (1995-1997-1998-2003) και σε οκτώ (8) Συμπόσια Γλυπτικής ( 1995 Κόνιτσα, 1996 Παν. Πατρών ,1996 Γιάννενα, 1997 Παν. Πατρών, 2000 Καλαμάτα, 2001 Γ΄ Διαβαλκανικό Σαμοθράκη, 2004 (ΔΗΠΕΑΠ),  Αγία Παρασκευή Αττικής , 2004 Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Τρικκαίων, 2006 Δήμο Αμαλιάδας)

Ο Χρήστος Λάμπρου έχει Βραβευθεί σε Πανελλήνιους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς με ένα (1) Α΄ βραβείο, πέντε (5) Β΄ βραβεία, τέσσερα (4) Γ΄ βραβεία και πέντε (5) επαίνους.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ-010Έργα του βρίσκονται σε υπαίθριους χώρους και Πινακοθήκες  στην Κόνιτσα, Πανεπιστήμιο Πατρών, Γιάννενα, Κεφαλοχώρι Ιωαννίνων, Μαργαρίτι Θεσπρωτίας, Πράμαντα Ιωαννίνων, Καλαμάτα, Σαμοθράκη, Πτολεμαΐδα Κοζάνης, Αγία Παρασκευή Αττικής, Αμαλιάδα Ηλείας,  στην Ιερή πόλη του Μεσολογγίου καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.

Είναι μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας ( ΕΕΤΕ ).

 

 

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ-012
ΕΛΛΑΔΑ ΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑ

Οι Επαγγελματικές του δραστηριότητες στην Αθήνα, Υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων της Β΄ Δνσης Αθηνών, παράλληλα με τις δραστηριότητες του στη Γλυπτική και τη Ζωγραφική. Το εργαστήρι μου είναι στην οδό Φραγκοπούλου 3, ΤΚ 115 25, Αθήνα, τηλ. 6977513042.

 

Διάρκεια έκθεσης: 04.11.2019 – 30.12.2019

Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή». Σούτσου 26. Τηλέφωνο: 2651036517

Email: idrymagani@gmail.com

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00πμ έως 14.00μμ

Κάθε Τετάρτη απόγευμα: 6.00 μμ έως 9.00 μμ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ-05

Από VASSILIS LAPPAS

ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΛΑΠΠΑΣ Φωτογραφία, Σκηνοθεσία, Παραγωγή Οπτικοακουστικού υλικού, για την τηλεόραση, κινηματογράφο, θέατρο, διαδίκτυο, Διαφήμιση (E-Shop) . Διοργάνωση Εκδηλώσεων, Φεστιβάλ, Εκθέσεων Φωτογραφίας - Ζωγραφικής κλπ. Για άμεση επικοινωνία : vassilislappas@classic63.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *