CLASSIC63 AREA OF ADVERTISING

ANIMALS “HOUSE OF THE RISING SUN”

 ANIMALS “HOUSE OF THE RISING SUN”

Ένα Ταξίδι στο χρόνο και στο χώρο ανασύροντας αρίφνητους θησαυρούς μέσα από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας με τα σημαντικότερα γεγονότα από το χώρο της Μουσικής και της Τέχνης 

 

Χορηγός στην καθημερινή σας ενημέρωση το Εστιατόριο στο Μονοδένδρι Ζαγορίου

Η ΠΙΤΑ ΤΗΣ ΚΙΚΙΤΣΑΣ από αν το 1958 τηλ 2653071340

 

Η Ιστορία της μουσικής…

 

Μια αιωνιότητα για κάθε στροφή. Όταν γύριζε ο 45άρης δίσκος βινυλίου στο πικάπ κάθε στροφή μας έμοιαζε σαν μια αιωνιότητα. Τα φώτα ήταν χαμηλά και η αναμονή για ένα μπλουζ προκαλούσε έντονα συναισθήματα. Η αγωνία στο κατακόρυφο με την κρυφή ελπίδα όλα να πάνε έτσι όπως τα προγραμματίσαμε ή έτσι όπως τα φανταστήκαμε… Αυτό συνέβαινε συνήθως όταν ο «εθνικός ύμνος» των μπλουζ έπαιρνε θέση στο πλατό: «The House of the Rising Sun», ο Eric Burdon και οι Animals μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον και των δύο… στρατοπέδων. Αυτές τις ιδιαίτερα αξέχαστες στιγμές τις χρωστούσαμε στον Hilton Valentine. Τον 21χρονο τότε κιθαρίστα των Animals, ο οποίος είχε γράψει στο πεντάγραμμα την εισαγωγή του θρυλικού τραγουδιού.

 

 Σπίτι του Ανατέλλοντος Ηλίου. Το «House of the Rising Sun» είναι ίσως η πιο διάσημη διασκευή που έπαιξαν οι Animals στον δίσκο με το όνομα τους The Animals το 1964. Πράγματι, η μπάντα ανέβηκε στο νούμερο ένα με το τραγούδι στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο . Καταγράφηκε για πρώτη φορά από τον Clarence Ashley το 1934 Το “House of the Rising Sun” είναι ένα λαϊκό τραγούδι τόσο παλιό, που δεν είναι σίγουρο από πού προήλθε ή ποιος το έγραψε. Φυσικά, αυτό δεν είναι ασυνήθιστο στην περίπτωση των παραδοσιακών δημοτικών τραγουδιών. Συχνά, όπως και με αυτό, τα δημοτικά τραγούδια έχουν τις ρίζες τους ακόμα πιο πίσω στην αγγλική λαϊκή παράδοση. Λέγεται ότι ήταν μια παλιά αγγλική μελωδία η οποία προσαρμόστηκε στις αμερικανικές συνθήκες και στην πόλη της Νέας Ορλεάνης. Αν και το τραγούδι σίγουρα αφορά την αμερικανική λαϊκή παράδοση, πριν ηχογραφηθεί, ο Ashley ισχυρίστηκε ότι το έμαθε από τον παππού του.

CLASSIC63 AREA OF ADVERTISING

Πολλές οι εκδοχές για το τραγούδι. Μία από τις πρώτες ηχογραφήσεις είναι από τον μαύρο φολκ-μπλουζίστα Leadbelly το 1948, ο οποίος ισχυριζόταν πως ήταν πολύ κοντά στο γνήσιο τραγούδι και είχε τους ίδιους στίχους…αυτοί οι στίχοι είναι γραμμένοι από γυναικεία σκοπιά και αναφέρονται σε κάποια.. που αφού έφυγε από το σπίτι της παρασυρόμενη από κάποιον τζογαδόρο βρέθηκε να σπαταλάει την ζωή της στο house of the rising sun, παροτρύνει δε τις αδερφές της να μην ακολουθήσουν το παράδειγμα της…τι (και ακόμα χειρότερα, ποιο) είναι αυτό το σπίτι του ανατέλλοντος δεν γνωρίζουμε.

Υπάρχουν και άλλες όμως ενδιαφέρουσες εναλλακτικές ιστορίες…μία λέει πως αναφέρεται σε γυναικεία φυλακή όπου μπήκε κάποια γιατί σκότωσε τον μέθυσο πατέρα της που κακοποιούσε την μάνα της, κάτι που υποστηρίζεται από το γεγονός πως στην είσοδο των γυναικείων φυλακών της εποχής στην Νέα Ορλεάνη υπήρχε ζωγραφισμένος ένας ανατέλλων ήλιος ενώ μία άλλη υποστηρίζει πως πρόκειται για “νοσοκομείο” όπου έκλειναν τις πόρνες που ήταν μολυσμένες από σύφιλλη… Καμία από τις παραπάνω εκδοχές δεν είναι επιβεβαιωμένη, και ούτε καν το γεγονός πως είναι τραγούδι φτιαγμένο από γυναικεία προοπτική δεν είναι σίγουρο…

Αυτό που δίνει πολλούς πόντους προς το “γυναικείο” house of the rising sun είναι πως όσο πιο πίσω στον χρόνο πάμε τόσο πιο πολλές γυναίκες τραγουδίστριες (καμία όμως ηχογραφημένη) βρίσκουμε να παίζουν αυτό το τραγούδι…η πιο γνωστή διασκευή με γυναικεία φωνητικά του κομματιού έγινε από την Joan Baez στον πρώτο δίσκο της, το 1960…

Ο Eric Burdon όταν ρωτήθηκε για το θέμα είχε πει πως τους συγκεκριμένους στίχους τους είχε μάθει από κάποιον γέρο μπλουζίστα, χωρίς παραπάνω στοιχεία…και η παραλλαγή των Animals υπονοεί περιπέτειες με τον νόμο, σ’ έναν οίκο ανοχής και κάποιες άλλες δραστηριότητες στην νέα Ορλεάνη που συνέβησαν εκεί – ίσως μια δολοφονία ή κάποια άλλη ύποπτη δραστηριότητα. Αφηγείται την ιστορία ενός νέου άντρα από εργατική τάξη που ξόδεψε την ζωή του ανούσια σε κραιπάλες και πόρνες!

ANIMALS “HOUSE OF THE RISING SUN”

Υπάρχει ένα σπίτι στη νέα Ορλεάνη, που το λένε Ανατέλλων ήλιος! Και ήταν καταστροφή για πολλά καημένα αγόρια, και Θεέ μου ξέρω πως είμ’ εν’ απ’ αυτά.

Η μητέρα μου ήτανε ράφτρα, και μου ‘ραψε ένα μπλουτζίν, ο πατέρας μου ήτανε παίχτης τυχερών παιχνιδιών, κάτω στην νέα Ορλεάνη!

Τώρα το μόνο που χρειάζεται ένας παίχτης, είναι μια βαλίτσα και μια σχεδία, και οι μόνες στιγμές που είναι ευτυχής, είναι όταν κείτεται πιωμένος.

Ω μητέρα, πες στα παιδιά σου, να μη κάνουν αυτά που έκανα εγώ, που ξόδεψα τη ζωή μου αμαρτωλά και μίζερα, στο σπίτι του Ανατέλλοντος ηλίου!

Λοιπόν βρίσκομαι με το ένα πόδι στην αποβάθρα, και το άλλο πάνω στο τρένο, γυρίζω πίσω στη Ν. Ορλεάνη, να ξαναφορέσω τη σιδερένια μπάλα με τις αλυσίδες.

Λοιπόν υπάρχει ένα σπίτι στη νέα Ορλεάνη, που το λένε Ανατέλλων ήλιος! κι ήτανε δύση για πολλά καημένα αγόρια, και… Θεέ μου ξέρω καλά, πως είμ εν’ απ’ αυτά…

 

Το γεγονός ότι η ιστορία του τραγουδιού είναι τόσο ασαφής. επέτρεψε να ερμηνευτεί με διάφορους τρόπους, και ερμηνεύεται από ανθρώπους που αναζητούν μια ευκαιρία να ομολογήσουν τις αμαρτίες τους. Είναι ένα τραγούδι για την ντροπή, διερευνώντας τις σκοτεινές πτυχές και τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής.

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ “HOUSE”; Όπως και με κάθε τραγούδι το οποίο αναφέρεται στο όνομα ενός συγκεκριμένου τόπου και σε μια συγκεκριμένη πόλη, έχει υπάρξει πολύ αμφισβήτηση ως προς το εάν η πραγματική ιστορία του House of the Rising Sun θα μπορούσε να εξελίσσεται στη Νέα Ορλεάνη. Δεδομένου ότι το τραγούδι πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην αγγλική λαογραφία, είναι απίθανο ότι πρόκειται για πραγματικό τόπο. Ακόμα και τους πιο φανατικούς ιστορικούς της μουσικής έχει διχάσει ο αρχικός εντοπισμός του τραγουδιού. Αποδεικνύεται ότι υπάρχουν δύο τοποθεσίες στην πόλη της Νέας Ορλεάνης που θα μπορούσε να είχε κάποια έκδοση του “Rising Sun”.

Το ένα ήταν ένα ξενοδοχείο στη γαλλική συνοικία και η άλλη της Κοινωνικής Αρωγής & Club Pleasure (ένα κοινοτικό κέντρο, μισθωμένο για χορούς και εκδηλώσεις). Ούτε η θέση υποδεικνύεται ως ένα μέρος όπου πόρνες ή και οι θαμώνες μπορεί να έχουν κοινωνικοποιηθεί, αν και μια γρήγορη μελέτη της ιστορίας της Νέας Ορλεάνης επισημαίνει το γεγονός ότι θαμώνες και πόρνες είναι πάντα ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, ιδιαίτερα γύρω από το χρόνο και την ίδρυση της πόλης. Έτσι, παραμένει ασαφές ως προς το αν υπάρχει ή υπήρξε ποτέ το πραγματικό σπίτι του Ανατέλλοντος Ηλίου. Πιο πιθανό είναι μια μεταφορά ή μια νύξη για κάτι εντελώς το διαφορετικό.

Η Ιστορία της Μουσικής στο Κόσμο…

 

 


 

 

ANIMALS “HOUSE OF THE RISING SUN”

Εάν σας άρεσε το αφιέρωμα,  παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους. Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.

 

Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου άρθρου του περιοδικού. Δεν επιτρέπεται και η αναμετάδοση των ηχητικών κειμένων μας σε οποιαδήποτε μορφή και προβολή, δίχως τη γραπτή  αδείας μας.

 

Όλες οι φωτογραφίες και τα κείμενα που δημοσιεύονται αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία και διέπονται από τους νόμους της Ελληνικής κυβέρνησης περί πνευματικών δικαιωμάτων. Δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή του site, ολοκληρωτικά είτε τμηματικά, χωρίς την έγγραφη άδεια των διαχειριστών.

 

Για άμεση επικοινωνία μαζί μας 

 


     

    CLASSIC63 AREA OF ADVERTISING

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ