Blowin' in the Wind-Bob Dylan

Blowin in the Wind Bob Dylan

 “Blowin ‘in the Wind”

  Bob Dylan

Το 1960 θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας ως η εποχή της νεανικής μας διαμαρτυρίας κατά των κυβερνήσεων, των συγκρούσεων, την πείνα και τον πόλεμο. Γνωστή ως η υποκουλτούρα των χίπις, το κίνημα διαμαρτυρίας που κέρδισε γρήγορα την δημοτικότητα και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Οι χίπις απέρριψαν θεσμούς, επέκριναν τη μεσαία τάξη, αξίες, σε αντίθεση με τα πυρηνικά όπλα και απεχθάνονταν τον πόλεμο του Βιετνάμ.

“Blowin ‘in the Wind”

Ένα υπέροχο κομμάτι από τον Bob Dylan, όπως ήθελε να τον φωνάζουν Το πραγματικό του όνομα ήταν Robert Allen Zimmerman και γεννήθηκε στις 24 Μαΐου 1941 στο Ντουλούθ (Duluth) της Μιννεσότα.

Στις αρχές του 1962, κυκλοφόρησε ο πρώτος ομώνυμος δίσκος του, με δύο δικά του τραγούδια (Talking New York, Song for Woody) και τα υπόλοιπα διασκευές, μεταξύ των οποίων και το The House of the Rising Sun. Ο δεύτερος δίσκος του κυκλοφόρησε το 1963 με τίτλο The Freewheelin’ Bob Dylan, ο οποίος περιείχε και το πολύ δημοφιλές τραγούδι Blowin’ in the wind. Με αυτόν το δίσκο ο Ντίλαν ξέφυγε από τα στενά όρια της folk κοινότητας της Νέας Υόρκης και έγινε ευρύτερα γνωστός.

Η φυσιογνωμία του, ο τρόπος ερμηνείας, οι στίχοι, η μουσική του αλλά και οι ριζοσπαστικές απόψεις του έστρεψαν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Απέκτησε ένα ένθερμο κοινό, δίνοντας πολλές συναυλίες ενώ οι στίχοι του γίνονταν συνθήματα για τους νέους.

Blowin in the Wind Bob DylanΕν μέσω του πολέμου του Βιετνάμ, το “Blowin ‘in the Wind” ήταν ένα τέλειο τραγούδι για εκείνη την εποχή. Το τραγούδι ήταν πολύ τολμηρό, εγείροντας ερωτήματα ηθικής στον κόσμο, η σημασία του πολέμου, της καταπίεσης, και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης, όπως και πολλά από τα τραγούδια που έγραψε ο Dylan, έχουν άμεση σχέση με την Αγία Γραφή. «Αυτό εδώ δεν είναι κανένα τραγούδι διαμαρτυρίας ή κάτι τέτοιο, γιατί δεν γράφω τραγούδια διαμαρτυρίας.”Έτσι παρουσίασε ο εικοσιδιάχρονος τότε Bob Dylan – όπως άλλωστε συνηθίζει να λέει – ένα από τα πιο πολιτικά τραγούδια διαμαρτυρίας που έχουν γραφτεί ποτέ όταν παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.

Bob-Dylan-00Ήταν την άνοιξη του 1962 στη Νέα Υόρκη , στην σκηνή στο City Folk Gerde στο Greenwich Village, μιλάμε για ένα τραγούδι που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έχει γράψει σε μόλις 10 λεπτά:. “Blowin ‘In The Wind” Λίγες εβδομάδες αργότερα,ο Dylan μπήκε σε ένα στούντιο και ηχογράφησε το τραγούδι που θα τον έκανε διάσημο. Ουσιαστικά ένα τραγούδι διαμαρτυρίας που χτυπά κατευθείαν στην καρδιά.

Σαν σήμερα 27 Μαϊου-The Freewheelin' Bob Dylan-a2“Blowin ‘In The Wind” “Πόσους δρόμους πρέπει ένας άντρας ν’ ακολουθήσει, προτού σαν άντρα μπορεί κανείς να τον ορίσει;;” θέτει το αιώνιο ερώτημα, πόση θλίψη θα πρέπει να περάσουμε πριν μας δοθεί ο ανάλογος σεβασμός.

Bob-Dylan-01“Σε πόσες θάλασσες πρέπει ένα περιστέρι λευκό να αρμενίσει, προτού στην άμμο πάει γλυκά να καθίσει;” Ένα λευκό περιστέρι είναι ένα πολύ γνωστό, παγκόσμιο σύμβολο για την ειρήνη. Ο Dylan ρωτά πόσο καιρό το πουλί πρέπει να ψάχνει για να μπορέσει να ξεκουραστεί και να μην ανησυχείτε για τον πόλεμο. Αυτό μπορεί να συνδεθεί με την Αγία Γραφή? Γένεση 8:08. Ο Νώε στέλνει ένα περιστέρι να βρει στεριά.

Σαν σήμερα 27 Μαϊου-The Freewheelin' Bob DylanΟ επόμενος στίχος του τραγουδιού θέτει το ερώτημα Πόσες φορές θα βροντήξουν τα κανόνια προτού τα θάψουμε για πάντα μες στα χιόνια; Απλά ρωτάει…. πόσοι άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν πριν ο κόσμος σταματήσει την ανάγκη του να κάνει πολέμους; Η απάντηση, φίλε μου, είναι “Blowin ‘in the wind” “στον άνεμο πετάει”

Ο Dylan απαντά σε όλες τις ερωτήσεις του με την επαναλαμβανόμενη φράση, «Η απάντηση, φίλε μου, είναι Blowin ‘in the wind». απλά σημαίνει ότι η απάντηση είναι εκεί, και ξέρουμε ότι είναι εκεί; Μπορούμε να το αισθανόμαστε, αλλά εμείς απλά δεν μπορούμε να το δούμε. Πρέπει να πιστέψουμε ότι είναι εκεί. “Blowin ‘in the Wind” είναι σίγουρα ένα προκλητικό τραγούδι. Ωστόσο, το μήνυμα πίσω από αυτό είναι σαφές. Ο Dylan δεν φοβάται να δώσει πραγματική προοπτική του σχετικά με τον πόλεμο του Βιετνάμ. Πόσο καιρό πρέπει να πολεμάμε πριν μας δοθεί ισότητα και δικαιοσύνη για όλους; Η απάντηση, φίλε μου, είναι Blowin ‘in the wind.

Με αυτό το τραγούδι, ο Bob Dylan προσπαθεί με μια σειρά από ρητορικές ερωτήσεις, να στείλει το μήνυμά του, το οποίο είναι μια έκκληση για ελευθερία. Αμφισβητεί για όλη την ανθρώπινη συμπεριφορά. Αυτό το θέμα ήταν πάντα επίκαιρο στη δεκαετία του εξήντα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.

Blowin in the Wind Bob Dylan

Φυσάει ο άνεμος

Πόσους δρόμους πρέπει ένας αντρας να διαβεί,
πριν άντρας να ονομαστεί;
Ναι και πόσες θάλλασες ένα περιστέρι θε να πετάξει,
πριν στην άμμο ξεκουραστεί;
Ναι και πόσες φορές πρέπει μια βόμβα να ριχτεί
πριν για πάντα απαγορευτεί;
Την απάντηση φίλε φυσάει ο άνεμος,
την απάντηση φυσάει ο άνεμος,
Πόσα χρόνια το βουνό να υπάρχει μπορεί,
πριν μες στη θάλασσα χαθεί;
Ναι και πόσα χρόνια μερικοί άνθρωποι μπορούν,
να υπάρχουν πριν ελευθερωθούν;
Ναι και πόσες φορές να γυρίζει το βλέμμα μπορεί
κάποιος κάνοντας πως δεν έχει δει;
Την απάντηση φίλε φυσάει ο άνεμος,
την απάντηση φυσάει ο άνεμος,
Πόσες φορές φορές πρέπει να κοιτάξει ψηλά,
κάποιος πριν δει τα ουράνια;
Και πόσα αυτιά πρέπει ένας άνθρωπος να ‘χει
πριν το κλάμα του κόσμου ακούσει;
Και πόσοι σκοτωμοί θα χρειαστούν πριν δούμε
ότι τόσοι πολλοί πια δεν ζούνε;
Την απάντηση φίλε φυσάει ο άνεμος,
την απάντηση φυσάει ο άνεμος….

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι ltlogo.png

Το 2004, το περιοδικό Rolling Stone κατέταξε το “Blowin ‘in the Wind” στο νούμερο 14 στη λίστα του των “Top 500 τραγούδια όλων των εποχών» Ο Dylan έδωσε στον κόσμο ένα ύμνο σε μια εποχή που οι άνθρωποι τον χρειάζονταν πραγματικά. Αυτό βοήθησε το τραγούδι να παραμείνει ζωντανό πολλές δεκαετίες να συνεχίζει να είναι ένα ισχυρό τραγούδι διαμαρτυρίας για όλες τις γενιές.

Blowin in the Wind Bob Dylan

Ένα Ταξίδι στο χρόνο και στο χώρο ανασύροντας αρίφνητους θησαυρούς μέσα από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας με τα σημαντικότερα γεγονότα από το χώρο της Μουσικής και της Τέχνης 

Εάν σας άρεσε το αφιέρωμα,  παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους και κάντε εγγραφή στο newsletter μου. Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.

Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου άρθρου του περιοδικού. Δεν επιτρέπεται και η αναμετάδοση των ηχητικών κειμένων μας σε οποιαδήποτε μορφή και προβολή, δίχως τη γραπτή  αδείας μας.


Από VASSILIS LAPPAS

ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΛΑΠΠΑΣ Φωτογραφία, Σκηνοθεσία, Παραγωγή Οπτικοακουστικού υλικού, για την τηλεόραση, κινηματογράφο, θέατρο, διαδίκτυο, Διαφήμιση (E-Shop) . Διοργάνωση Εκδηλώσεων, Φεστιβάλ, Εκθέσεων Φωτογραφίας - Ζωγραφικής κλπ. Για άμεση επικοινωνία : vassilislappas@classic63.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *