CLASSIC63 AREA OF ADVERTISING

“COCAINE” ΤΟ “ΔΙΦΟΡΟΥΜΕΝΟ” ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ JJCALE

“COCAINE” ΤΟ “ΔΙΦΟΡΟΥΜΕΝΟ” ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ JJCALE
Ένα Ταξίδι στο χρόνο και στο χώρο ανασύροντας αρίφνητους θησαυρούς μέσα από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας με τα σημαντικότερα γεγονότα από το χώρο της Μουσικής και της Τέχνης  “COCAINE” ΤΟ “ΔΙΦΟΡΟΥΜΕΝΟ” ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ JJCALE

“COCAINE” ΤΟ “ΔΙΦΟΡΟΥΜΕΝΟ” ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ JJCALE

“COCAINE” ΤΟ “ΔΙΦΟΡΟΥΜΕΝΟ” ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ JJCALE-01Φυγή στο μονοπάτι για το πουθενά…. δρόμος για να ξεφύγεις από την πραγματικότητα που σ’ εγκλωβίζει πλέον, δημιουργώντας σου ένα πλασματικό αδιέξοδο. Προσπαθείς με λάθος τρόπους να φτάσεις, να αγγίξεις την ουσία των πραγμάτων, να σπάσεις τα δεσμά που βιώνεις ή που διαισθάνεσαι πως αναγεννιούνται γύρω σου. Το σκοτάδι είναι έτοιμο να δεχτεί στους κόλπους του κάθε χαμένη ψυχή, να την αγκαλιάσει και να την εξαφανίσει.

“COCAINE” ΤΟ “ΔΙΦΟΡΟΥΜΕΝΟ” ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ JJCALE-02H ψυχή σου βρίσκεται απογυμνωμένη, πληγωμένη και πρέπει από μόνη της να σταθεί και να αναδυθεί από το τούνελ της μοναξιάς και της συντριβής. Να βρει τον τρόπο, τον δρόμο στην ποιο κοντινή πηγή, να ξεδιψάσει με ψήγματα αλήθειας αλλά και να επιλύσει, να θεμελιώσει ερωτήματα που την απασχολούν τόσο για την ίδια τη ζωή όσο και για τον τρόπο αντιμετώπισής της μέσα στην καθημερινότητα. Αναζητώντας λοιπόν την πολυπόθητη αλήθεια, μπλέκεται συχνά σε διφορούμενα και φαινομενικά ανθόσπαρτα μονοπάτια, καλλιεργημένα έντεχνα από τον πλέον δασκαλεμένο “αγρότη” – dealer – και δυστυχώς…. η ψυχή σου καταρρέει .

(Τα ναρκωτικά είναι καλά για να ξεφεύγεις από την πραγματικότητα, ενώ η πραγματικότητα είναι τόσο πλούσια, ώστε δεν αξίζει να ξεφεύγεις από αυτήν). Τσάρλυ Τσάπλιν.

“Κοκαΐνη” είναι το τραγούδι που γράφτηκε και ηχογραφήθηκε το 1976 από τον JJ Cale. Ο BluesCale από την Οκλαχόμα ο οποίος ήταν μέχρι τότε ένας ελάχιστα γνωστός τραγουδιστής με ένα συγκεκριμένο και χαλαρό στυλ. Ο Cale με το τραγούδι “cocaine” έγινε πλέον διάσημος. Μια εξαιρετικά επιτυχημένη εκτέλεση, διασκευή παίχτηκε από τον Eric Clapton που την βρίσκουμε στο άλμπουμ “Slowhand” και κυκλοφόρησε το 1997 και ως single το 1980, είναι η πιο δημοφιλής ανθεκτική στον χρόνο επιτυχία. Ακόμη και για έναν καλλιτέχνη όπως ο Clapton με μια τεράστια γκάμα υψηλού επιπέδου και ποιότητας δισκογραφία, το “Cocaine” κατατάσσεται μεταξύ των καλύτερων του.

Το “Cocaine” ήταν ένα από τα πολλά τραγούδια του Cale που ηχογράφησε ο Clapton, συμπεριλαμβανομένων των “After Midnight” και “Travelin’ Light”.

“COCAINE” ΤΟ “ΔΙΦΟΡΟΥΜΕΝΟ” ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ JJCALE-03Οι στίχοι μιλάνε για τον εθισμό στα ναρκωτικά, κάτι που ο Clapton ήξερε αρκετά καλά εκείνη την εποχή. Όπως εξήγησε και στην αυτοβιογραφία του,   όταν ηχογράφησε αυτό το τραγούδι είχε απελευθερωθεί από την σοβαρή του εξάρτηση στην ηρωίνη, αλλά ταυτόχρονα πότιζε το σώμα του με κοκαΐνη και αλκοόλ. Η στάση του εκείνη την εποχή ήταν ότι θα μπορούσε να “διαχειριστεί” την κατάσταση ( όπως όλοι νομίζουν άλλωστε ), και να διακόψει οποιαδήποτε στιγμή ήθελε την κοκαΐνη, γι ‘αυτό και θα μπορούσε να τραγουδήσει τόσο αντικειμενικά ένα τραγούδι για ένα «φάρμακο» που το καταναλώνουν οι περισσότεροι  v.i.p.  “Very  Important  Person”  της λεγόμενης “hi society”.

CLASSIC63 AREA OF ADVERTISING

Όταν τελικά κατάφερε να σταματήσει τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, έπρεπε να μάθει πώς να φτιάχνει μουσική (μεγάλη υπόθεση ), σε μια μακρά μεταβατική περίοδο προσαρμογής και νηφάλιος, έγραφε μουσική την οποία άκουγε πολύ πρόχειρη και χλιαρή. Συνειδητοποίησε όμως πόσο ζημιά είχε κάνει στον εαυτό του και έγινε ενεργός στην δράση βοηθώντας άλλους εξαρτημένους, ανοίγοντας το 1998 ένα κέντρο αποτοξίνωσης στο νησί Antigua στην Καραϊβική.O Eric Clapton περιγράφει το “cocaine” ως ένα τραγούδι κατά των ναρκωτικών. Φτάνει μόνο να ακούσετε το ρεφρέν: -Αυτοί δεν λένε ψέματα, δεν ψεύδονται, δεν ψεύδονται, κοκαΐνη- Και… συνεχίζει: -Αν θέλεις να πιάσεις πάτο, κοκαΐνη-. Το τραγούδι περιέχει επίσης το λυρικό: -Μην ξεχνάς το γεγονός, αν ξεκινήσεις, δεν μπορείς να κάνεις πίσω- .

“COCAINE” ΤΟ “ΔΙΦΟΡΟΥΜΕΝΟ” ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ JJCALE-08O Clapton έχει χαρακτηρίσει το τραγούδι αρκετά έξυπνα γραμμένο κατά της κοκαΐνης, σημειώνοντας: -Δεν είναι καλό να γράψεις ένα τραγούδι σκόπιμα για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και ελπίζουμε ότι αυτό θα πιάσει. Το γενικό θέμα είναι δύσκολο γιατί οι άνθρωποι δεν δέχονται εύκολα συμβουλές και καθοδήγηση. Τους ενοχλεί το γεγονός ότι κάποιος άλλος τους σπρώχνει να κάνουν κάτι καθ’ επιβολή. Έτσι, το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να προσφέρουμε κάτι το οποίο να φαίνεται διφορούμενο -ότι στον καθρεφτισμό της πραγματικότητας μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι “αντί” – το τραγούδι “cocaine” είναι ένα τραγούδι κατά της κοκαΐνης. Αν το μελετήσει ή το δει κανείς λίγο πιο σφαιρικά … από απόσταση … ακούγεται σαν ένα τραγούδι για την κοκαΐνη, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά έξυπνο κατά της κοκαΐνης.

“COCAINE” ΤΟ “ΔΙΦΟΡΟΥΜΕΝΟ” ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ JJCALE-05Το Cocaine γράφτηκε  σε μια εποχή που η λογοκρισία ήταν πολύ αυστηρή και όμως, δεν λογοκρίθηκε. Πολλά σύγχρονα τραγούδια, είτε για την προώθηση της χρήσης των ναρκωτικών, είτε απλά αναφέρονται σ’ αυτά, χρησιμοποιούν την αργκό, που είναι συχνά χωρίς λόγο και επεξεργασία (λέγοντας πχ “γλάστρα”, μπορεί να φαίνεται λίγο πιο ήπιο από το να πουν “μαριχουάνα” … λίγο χαζό βέβαια, αλλά συμβαίνει). Αλλά ναι, το πιο σημαντικό γεγονός είναι ότι στους στίχους φαίνεται μια προσπάθεια για αυτοσαρκασμό.

Όμως τελικά οι στίχοι του τραγουδιού έρχονται σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τον ήχο του τόσο, που η αρμονία στην εκτέλεση να γίνεται προτέρημα. Για μας τον απλό κόσμο, το ελκυστικό στοιχείο του τραγουδιού είναι η μελωδία της κιθάρας, είτε πρόκειται για την πρώτη εκτέλεση του J.J. Cale, είτε για την διασκευή του Eric Clapton.

Διάβασε και αυτό…..

JJ CALE….AFTER MIDNIGHT

 “COCAINE” ΤΟ “ΔΙΦΟΡΟΥΜΕΝΟ” ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ JJCALE
Ένα Ταξίδι στο χρόνο και στο χώρο ανασύροντας αρίφνητους θησαυρούς μέσα από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας με τα σημαντικότερα γεγονότα από το χώρο της Μουσικής και της Τέχνης 

Εάν σας άρεσε το αφιέρωμα,  παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους και κάντε εγγραφή στο newsletter μου. Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.

 

Η Ιστορία της Μουσικής στο Κόσμο…

CLASSIC63 AREA OF ADVERTISING

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ