ΕΛΕΥΣΙΝΑ η Ιερή Πόλη της Αρχαιότητας
EΛΕΥΣΙΝΑ η Ιερή Πόλη της Αρχαιότητας
Κείμενα Σοφία Αντωνοπούλου
Φωτογραφία Βασίλης Λάππας
Η ζωή μας είναι γεμάτη υποχρεώσεις-πρέπει…. Και ξεχνάμε το πιο σημαντικό, να κάνουμε ένα διάλειμμα και να εκτιμήσουμε όσα θεωρούμε δεδομένα, γιατί μπορεί ν αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη.
ΕΛΕΥΣΙΝΑ η Ιερή Πόλη της Αρχαιότητας
Ας παρατηρήσουμε σήμερα την Ελευσίνα, τί υπάρχει εκεί, τί γνωρίζουμε για την αρχαία ελληνική πόλη πέρα από κάποια ακούσματα, π.χ. Ελευσίνια μυστήρια, ή τα εκατοντάδες λευκά φώτα, ή τη λευκή φλόγα των διυλιστηρίων που μας αναγκάζουν να στρέψομε το βλέμμα καθώς διασχίζουμε βιαστικοί μετά το σούρουπο τη νέα εθνική οδό.
Ιστορία
Ο Στράβων την θεωρεί ως μία από τις 12 πόλεις που ίδρυσε ο Κέκροπας (ο μυθικός βασιλιάς της Αθήνας) και αργότερα ο Θησέας την συν ένωσε με την Αθήνα. Στη συνέχεια, την εποχή του Κλεισθένη, ο Δήμος Ελευσινίων ήταν ένας από τους Δήμους της Αθήνας και ανήκε στην Ιπποθωοντίδα φυλή. Διατήρησε όμως το προνόμιο να έχει δικό της νόμισμα , διατήρησε τον τίτλο της πόλης και τη διαχείριση των Ελευσινίων Μυστηρίων.
ΕΛΕΥΣΙΝΑ η Ιερή Πόλη της Αρχαιότητας
Τον 8ο αιώνα π.χ. η τοπική αγροτική γιορτή προς τιμήν της Δήμητρας και της Περσεφόνης αποκτά πανελλήνιο χαρακτήρα. Τον 6ο αιώνα , όταν προσαρτάται οριστικά στην Αθήνα, τα Ελευσίνια Μυστήρια καθιερώνονται ως αθηναική γιορτή.
Τη διέσχιζε ο Θριάσιος Κηφισός ή Ελευσίνιος Κηφισός, σήμερα Σαρανταπόταμος, ο οποίος πλημμύριζε επικίνδυνα το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Για το λόγο αυτό κατασκευάστηκαν από την αρχαιότητα και την ρωμαική εποχή αναχώματα.
Η θέση της από την αρχαιότητα έως σήμερα τις προσφέρει τα εξής πλεονεκτήματα
1.Είναι πάνω στην κεντρική αρτηρία ,την Ιερά Οδό, που ένωνε και ενώνει την Αθήνα με την Κόρινθο, σημαντικές πόλεις στο πέρασμα των αιώνων. Τα 20 χιλιόμετρα της Ιεράς Οδού θεωρούνται ως ο αρχαιότερος δρόμος της Ευρώπης και ενώνουν δύο πολύ σημαντικά κέντρα-θρησκευτικά, πολιτικά, εμπορικά, της αρχαιότητας και σήμερα, την Αθήνα και την Ελευσίνα.
2.Είναι πολύ κοντά σε μια εύφορη πεδιάδα, το Θριάσιο πεδίο.
3.Κυριαρχεί στο Σαρωνικό Κόλπο, ο οποίος σχηματίζεται από τρεις πλευρές της Αττικής και στα νότια κλείνεται από την Σαλαμίνα.
ΕΛΕΥΣΙΝΑ η Ιερή Πόλη της Αρχαιότητας
Ελευσίνια Μυστήρια
Ελάχιστα είναι γνωστά. Ακόμη και για την απαρχή τους υπάρχουν πολλές εκδοχές , με επικρατέστερη τη σύνδεσή τους με την αναζήτηση της Περσεφόνης από την μητέρα της, τη θεά Δήμητρα. Οι γιορτές σχετίζονταν με τη φύση, τη γονιμότητα της γης και την εναλλαγή των εποχών.
Στην είσοδο του ιδιαίτερα επιβλητικού χώρου καταλήγει η Ιερά Οδός.
Ό τι έχει απομμείνει σήμερα από την ολοσχερή καταστροφή του χώρου από τους Γότθους του Αλλάριχου είναι
Τα Μικρά και τα Μεγάλα Προπύλαια, το Τελεστήριο, τα απομεινάρια του κτιρίου στο άδυτο του οποίου λειτουργούσε ο Ιεροφάντης, το Καλλίχορον Φρέαρ,όπου κάθισε η Δήμητρα να ξεκουραστεί, μόλις έφτασε στην Ελευσίνα και το Πλουτώνιο. Το Πλουτώνιο θεωρείται πως ήταν η είσοδος για τον Άδη και από την οποία κάθε 6 μήνες η Περσεφόνη είτε ανέβαινε ερχόμενη από τον Άδη κοντά στην μητέρα της και έφερνε την Άνοιξη στον κόσμο ή επέστρεφε στο σκοτεινό βασίλειο του Πλούτωνα και ερχόταν ο χειμώνας στον κόσμο.
Το παλιό Ελαιουργείο, σήμερα φιλόξενος χώρος για τα ετήσια, Αισχύλει εκδηλώσεις με το όνομα του μεγάλου τραγικού ποιητή, που γεννήθηκε εδώ, και οι εγκαταστάσεις της εταιρείας Κρόνος, ερειπωμένα δείγματα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής.
Ο πεζόδρομος της διασκέδασης για τους νεαρούς κατοίκους της πόλης, η οδός Νικολαίδου.
Η πλατεία Ηρώων.
Ο Άγιος Ζαχαρίας, η καλοδιατηρημένη μεταβυζαντινή εκκλησία του 5ου π.χ. αιώνα.
Το σπίτι με τους Ερμήδες, στη λεωφόρο Ηρώων Πολυτεχνείου, το όμορφο νεοκλασσικό που διακοσμείται με ακροκέραμα, τα οποία απεικονίζουν τον Ερμή.
Και τέλος το κουφάρι του Mediterranean Sky, που μισο βυθίστηκε μετά τον παροπλισμό του το 1996.
Ο Σαρωνικός, η Σαλαμίνα, τα κουφάρια από τις παλιές βιομηχανίες, τα καταλύματα στα οποία εγκαταστάθηκαν σήμερα οι μετανάστες, εικόνες που αποτυπώθηκαν στην <Αγέλαστο Πέτρα>, νησιώτες –στεριανοί από όλη την Ελλάδα, πρόσφυγες του 1922 που έφτασαν εδώ αναζητώντας ζωή και μεροκάματα στο πιο καλά οργανωμένο βιομηχανικό μόρφωμα της Νεώτερης Ελλάδας και ταυτόχρονα ένα πλήθος από μυημένους καλλιτέχνες- αρχιτέκτονες, φωτογράφους, φιλότεχνους, τουρίστες είναι οι σύγχρονοι μύστες της Ελευσίνας.
Ακόμη και σήμερα συγκαταλέγεται στις 5 ιερές πόλεις της Ελλάδας, Αθήνα ,Δήλος, Δελφοί, Ολυμπία, Ελευσίνα, και η φήμη της είναι οικουμενική.
Στέκεται ανοικτή στους επισκέπτες ,οι οποίοι όμως την προσπερνούν ασταμάτητα και αδιάφορα και δε συνειδητοποιούν πως δίπλα τους είναι ένα μνημείο μάρτυρας της ζωής από την αρχαιότητα ως σήμερα. Ίσως μας φοβίζει λίγο η σύνδεσή της με την Περσεφόνη και με τον Άδη.
ΕΛΕΥΣΙΝΑ η Ιερή Πόλη της Αρχαιότητας
ΕΛΕΥΣΙΝΑ η Ιερή Πόλη της Αρχαιότητας
Εάν σας άρεσε το αφιέρωμα, παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους σας. Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.
Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου άρθρου του περιοδικού. Δεν επιτρέπεται και η αναμετάδοση των ηχητικών κειμένων μας σε οποιαδήποτε μορφή και προβολή, δίχως τη γραπτή αδείας μας.