Σαράντος Σακελλάκος
ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ του εικαστικού φωτογράφου Σαράντου Σακελλάκου

Σαράντος Σακελλάκος
Εικαστικός φωτογράφος, δημιουργός ηχοραμάτων, ανέπτυξε την καλλιτεχνική του δραστηριότητα με ένα καινούργιο είδος δημιουργίας, το Ηχόραμα, δηλαδή φιλμ κινηματογραφικό, βασισμένο στην υψηλή ποιότητα της φωτογραφίας και του ήχου.
Στο δημιουργικό καλλιτεχνικό έργο, του φωτογράφου Σακελλάκου Σαράντου, πρέπει να τονιστεί η ιδιαιτερότητα των έργων του.. Ενώ τα έργα του μοιάζουν σαν… δημιουργημένα με video camera, εν τούτοις όλα του τα έργα είναι δομημένα μόνο με τις φωτογραφίες του. Απλές φωτογραφίες, που μέσα από προγράμματα του Computer, ζωντανεύουν και παίρνουν κίνηση… ενώ όλα προέρχονται από την απλή φωτογραφία (όπως π.χ. η δημιουργία του, "Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ" στο youtube, που ήδη έχει 137.000 views,

Έχει δημιουργήσει τα πιο κάτω ΗΧΟΡΑΜΑΤΑ, και με αυτά παρουσιάζεται ως δημιουργός φωτογράφος, στους Χώρους Τέχνης και Γραμμάτων. Ποτέ έως τώρα, δεν τα έδωσε να παρουσιαστούν στην τηλεόραση. Στην καλλιτεχνική του πορεία συνεργάστηκε με δύο Μεγάλους Ποιητές, τον Γιάννη Ρίτσο και τον Νικηφόρο Βρεττάκο, όπου δημιούργησε τα έργα: “ΜΑΝΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ” με Γιάννη Ρίτσο, Βραβείο Ειρήνης Λένιν 1977. “ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ” με Νικηφόρο Βρεττάκο, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1977.
Ακόμη δημιούργησε τα ΗΧΟΡΑΜΑΤΑ: “ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ – ΜΑΡΤΥΡΙΑ Α”, έργο που επαναδημιουργήθηκε ψηφιακά και ως: “ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ – ΜΑΡΤΥΡΙΑ Β’ + ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ (22ο Κεφάλαιο – Επίλογος)”.
“ΓΛΥΚΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ”, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, έργο που παρουσιάζει τις μεταπολεμικές γειτονιές της Αθήνας και άρχισε την πορεία του με την προβολή του στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.
“ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΛΕΤΖΗΣ – o Φωτογράφος της Αντίστασης και ο Εικαστικός Φωτογράφος”.
Κύριε Σαράντο Σακελλάκο
Σε πρωτογνώρισα σε μια φωτογραφική έκθεση με θέμα τα Μετέωρα που ο φίλος μου ο Κώστας Μπαλάφας είχε παρουσιάσει στα Κεντρικά Γραφεία της Δ.Ε.Η., στην οδό Χαλκοκονδύλη. Στη συζήτηση που αρχίσαμε γύρω από τη φωτογραφία εκφράστηκες με μια καινούργια και πρωτότυπη γλώσσα για τη φωτογραφία και επειδή δεν κατάλαβα πολλά πράγματα από αυτά που μου έλεγες σου είπα πως ήθελα να δω αυτή τη δουλειά σου.

‘Έτσι ένα βράδυ μας κάλεσες στο σπίτι σου και μας πρόβαλες μια σειρά έγχρωμες διαφάνειες από τη Μάνη, που όλη αυτή τη δουλειά την ονόμασες ΜΑΝΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ. Έμεινα κατάπληκτος μπροστά σ’ αυτό που αντίκρυσα εκείνη τη στιγμή. Ήταν μια εργασία πέρα για πέρα με πολλές καλλιτεχνικές ιδιότητες. Ήταν πραγματικά ένα ξάφνιασμα αισθητικό, πολυσύνθετο, πρωτοποριακό και δημιουργικό.
Δεν ήταν μονάχα η άψογη χρωματική απόδοση, καθώς και η μουσική που συνόδευε από την αρχή ως το τέλος αυτή την εργασία. Κυρίως ήταν η συνθετική αρτιότητα και η αισθητική γνώση, που με το πηγαίο χάρισμα του δημιουργού έκανε πραγματικά τις ξερές και σκληρές Μανιάτικες πέτρες να μεταμορφωθούν, να ανθίσουν και να σκορπίσουν γύρω τους αυτό το χαρούμενο μήνυμα που μόνο ένας πραγματικός δημιουργός μπορεί να το κατορθώσει.
Μπορώ να πω σήμερα πως από κείνο το βράδυ, εκτός από τη φιλία που αναπτύχθηκε ανάμεσά μας, πως ενώ πίστευα πως θα σου έκανα το δάσκαλο έγινα εγώ μαθητής σου.
Και το λέγω αυτό, διότι και φίλος καλός είσαι μα προπαντός πιστεύω πως αν αφοσιωθείς απερίσπαστα με τη φωτογραφία πολλά θα προσφέρεις στην τέχνη της φωτογραφίας.
Αθήνα 18-3-87.
“Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ” σε μεταγραφή Γεωργίου Σεφέρη (Νόμπελ Λογοτεχνίας 1963) είναι η τελευταία του δημιουργία, το 2019. Έργο το οποίο τιμήθηκε στο XVI Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας τον Νοέμβριο του 2019 και για το οποίο προσεκλήθη επισήμως και το παρουσίασε, σε ειδική προβολή, στο κοινό της Μόσχας. Σημαντικά σημεία στην καλλιτεχνική του πορεία, η πρόσκλησή του στις ΗΠΑ από τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, όπου παρουσίασε για τα Ελληνικά Γράμματα, τη δημιουργία του “ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ”, στο Ναό της Αγίας Τριάδος, στο Μανχάταν. Επίσης προσεκλήθη και παρουσίασε τα έργα του, στο BUENOS AIRES, από τον Αρχιεπίσκοπο Νοτίου Αμερικής Γεννάδιο, στην 11η ΚΛΗΡΟ-ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ. Έχει παρουσιάσει ακόμη τις δημιουργίες του σε δύο αρχαία θέατρα. Έχει παρουσιάσει τις δημιουργίες του, σε μεγάλους χώρους τέχνης και Γραμμάτων, όπως: • Στη ΡΩΣΙΑ, XVI Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Μόσχας. • Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. • Εθνική Πινακοθήκη, Αθήναι. (…με την παρουσία του Ποιητή) ΗΠΑ, New York, Holly Trinity Cathedral. ( Έγιναν συνολικά 4 παρουσιάσεις των έργων του στις ΗΠΑ, σε διάφορες πόλεις) • ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ, Buenos Aires. • Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. (…με την παρουσία του Ποιητή) • Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Αθήναι. • Πάτρα, Δημοτικό Θέατρο Απόλλων. Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. (Αμφιθέατρο) Μέγαρο Μελά, Εκδηλώσεις για τον Ποιητή. (Εθνική Τράπεζα Ελλάδος) • Θεσσαλονίκη, Μέγαρο Τράπεζας Ελλάδος. • Πάτρα, Μέγαρο Λόγου και Τέχνης. • Αρχαίο Θέατρο Γυθείου. (…με την παρουσία του Ποιητή) • Αρχαίο Θέατρο Μαντινείας. (..με την παρουσία του Ποιητή) • Τρίπολη, Πνευματικό Κέντρο. • Δήμος Ψυχικού, Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου. • Καλάβρυτα, Πνευματικό Κέντρο. • Δίστομο, Εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα της Πόλης. • Αγρίνιο, Πνευματικό Κέντρο. (…με την παρουσία του Ποιητή) και σε πολλές άλλες αίθουσες Τέχνης και Γραμμάτων σε όλη τη χώρα. • Έχουν γραφτεί εξαιρετικές κριτικές για τις δημιουργίες του.





