Στ’ ΤΣ-Αγιούς του ποταμού Γόρμου στο Πωγώνι

Στ' ΤΣ-Αγιούς του ποταμού Γόρμου στο Πωγώνι

πηγή:www.archaiologia.gr

Τόπος συνδεδεμένος με τη θρησκευτική λατρεία, όπως μαρτυρά και η ονομασία, είναι η θέση «Άγιοι», κοντά στο χωριό Δολιανά του Πωγωνίου.

Ένα μικρό σπήλαιο, σκήτη μοναχών που έζησαν εκεί τους περασμένους αιώνες, με τα απομεινάρια από βραχογραφίες, αποτελεί τόπο ιερό για τους κατοίκους της περιοχής. Πρόκειται για τοπίο φυσικού κάλλους, όπου εκεί βρίσκονται οι πηγές του Γόρμου, παραποτάμου του Καλαμά, με τα πλατάνια να «στοιβάζονται» το ένα δίπλα στο άλλο, δίπλα από την ομώνυμη «Γέφυρα Αγίων», στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων-Κακαβιάς.

Στ' ΤΣ-Αγιούς του ποταμού Γόρμου
Στ' ΤΣ-Αγιούς του ποταμού Γόρμου στο Πωγώνι

Οι περισσότερες βραχογραφίες, ειδικά εκείνες που βρίσκονται έξω από τη σκήτη, δεν έχουν αντέξει στον ήλιο και τη βροχή και έχουν «ξεθωριάσει», ενώ μέσα στο μικρό σπήλαιο σώζονται αγιογραφίες της Παναγίας και άλλων Αγίων. Η πρόσβαση στη σκήτη είναι δύσκολη γιατί βρίσκεται σε έναν απότομο και κάθετο βράχο με ύψος 5-6 μέτρων.

Εκεί, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, οι πρώτοι χριστιανοί έκτισαν το Μοναστήρι των Αγίων εις μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στα χρόνια του Ιουλιανού. Με το πέρασμα του χρόνου, καταστρεπτικοί σεισμοί και πλημμύρες παρέσυραν το συγκρότημα του Μοναστηριού και το τοπίο άλλαξε.

πηγή:www.archaiologia.gr

Στ' ΤΣ-Αγιούς του ποταμού Γόρμου στο Πωγώνι

Μοσχομάντσα Καφέ-μεζεδοπωλείο  Παρακάλαμος Πωγωνίου

Παρασκευή 1η Μαρτίου 2024 από το πρωί, θα ανάψουμε τα φώτα, θα ετοιμάσουμε τα μεζεδάκια μας, θα ψήσουμε στα κάρβουνα το δικό μας μπιφτέκι, στο ξυλόφουρνο τις παραδοσιακές πίτες μας (και όχι μόνο) και σας καλούμε, στη Μοσχομάτσα μας, στον Παρακάλαμο σε ένα μοναδικά πανέμορφο χώρο που συνδυάζει ομορφιά, τέχνη, πολιτισμό, συνταξιδιώτες σε ένα νέο ταξίδι γεύσεων…. τηλ επικοινωνίας 6907969231 Βασίλης Λάππας-Ράνια Σούλτου


ΑπόVassilis Lappas

ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΛΑΠΠΑΣ Φωτογραφία, Ταξίδι, Διαφήμιση, (E-Shop), Αρθρογραφία, Σκηνοθεσία, Παραγωγή Οπτικοακουστικού υλικού, θέατρο, διαδίκτυο, (E-Shop). Δημιουργία διαφημιστικών Banner, PowerPoint κλπ. Για άμεση επικοινωνία : vassilislappas@classic63.com