ΓΕΦΥΡΙ ΤΣΙΠΙΑΝΗΣ-00


ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΤΣΙΠΙΑΝΗΣ

 
 

ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΤΣΙΠΙΑΝΗΣ

Φωτογραφία Βασίλης Λάππας
 
 
 
 
 
Είναι από τα μεγαλύτερα και γνωστότερα γεφύρια στο Ανατολικό Ζαγόρι. Βρίσκεται βόρεια των Μηλιωτάδων και γεφυρώνει τον Βάρδα ποταμό. Σύμφωνα με τον Ι.Λαμπρίδη κατασκευάστηκε το 1875 με χορηγούς τον Αναστάσιο Πασπαλιάρη από το Τρίστενο που πρόσφερε 340 οθωμανικές λίρες και την κοινότητα Γρεβενιτίου που πρόσφερε 700 οθωμανικές λίρες.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΖΑΓΟΡΙ

Γι αυτό και το γεφύρι θεωρείται ότι ανήκει στο Γρεβενίτι. Εξυπηρετούσε την επικοινωνία των χωριών του Ανατολικού Ζαγορίου με τα Γιάννενα.
Πρόκειται για ιδιαίτερη κατασκευή, με το κεντρικό τόξο του να έχει άνοιγμα 26 μέτρα και ύψος 11 μέτρα. Η βόρεια πλευρά του στην πλημμυρική ζώνη του ποταμού, καταλήγει σε έναν επιμήκη και επικλινή διάδρομο όπου υπάρχουν τρεις μικρότερες ψευδοκαμάρες. Για στηθαία διαθέτει διαδοχικούς αρκάδες.  Κάτω από την κάμαρα υπάρχει μεταλλικός γάντζος για την τοποθέτηση προειδοποιητικής καμπάνας.  Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του γεφυριού είναι το οξυκόρυφο σχήμα του μεγάλου τόξου. Το σχήμα αυτό δεν ήταν στις προθέσεις του αρχιμάστορα αλλά προέκυψε μετά από κάποια αστοχία κατά την κατασκευή του. Έχει κηρυχτεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Το συναντάμε στο 4,5 χιλιόμετρο του δρόμου Μηλιωτάδες – Γρεβενίτι.

εδώ σε φωτογραφία τού 1931 από τον Κωστάκη Τόδουλο.
ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΤΣΙΠΙΑΝΗΣ
Κατασκευάστηκε με σημαντικό για την εποχή ποσό, αλλά -λένε- και χιλιάδες αυγά! Τα χρήματα τα έδωσε η κοινότητα Γρεβενίτι (700 οθωμανικές λίρες), και ο Αναστάσιος Καραγκούνης ή Πασπαλιάρης από το διπλανό Δρεστινίκου (Τρίστενο). Τούτος, μόνος του, προσέφερε 340 λίρες, γι’ αυτό μέχρι τελευταία οι γύρω κάτοικοι, τιμής ένεκεν, το αποκαλούσαν και …γιοφύρι του Πασπαλιάρη.

πηγή: Σπύρος Μαντάς

Ο χαρακτηρισμός των γεφυριών ως μνημείων, έχει σκοπό τη θεσμική εξασφάλιση της διάσωσης, συντήρησης και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηπείρου. Οι κατασκευές αυτές, που ήταν απαραίτητες για την μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων στις παραδοσιακές κοινωνίες της Ηπείρου των δύο προηγούμενων αιώνων, δημιουργήθηκαν κάτω από ιδιαίτερες, συχνά επώδυνες ιστορικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Αποτελούν, λοιπόν, πολύ χαρακτηριστικά και αξιόλογα δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής.
Επιπλέον, όμως, αποτελούν αδιάψευστα τεκμήρια των αγώνων των Ηπειρωτών για την προκοπή του τόπου τους και της συμβολής τους στην εξέλιξη της χώρας.

ΑπόVassilis Lappas

ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΛΑΠΠΑΣ Φωτογραφία, Ταξίδι, Διαφήμιση, (E-Shop), Αρθρογραφία, Σκηνοθεσία, Παραγωγή Οπτικοακουστικού υλικού, θέατρο, διαδίκτυο, (E-Shop). Δημιουργία διαφημιστικών Banner, PowerPoint κλπ. Για άμεση επικοινωνία : vassilislappas@classic63.com