Το γεφύρι του Καπετάν Αρκούδα-Vassilis-Lappas-photography
Το γεφύρι του Καπετάν Αρκούδα-Vassilis-Lappas-photography

Το γεφύρι του Καπετάν Αρκούδα
Φωτογραφία ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΠΠΑΣ

Μόλις περάσουμε την διασταύρωση προς το χωριό Δίλοφο, στο κεντρικό Ζαγόρι, στο αριστερό μας χέρι χαμηλά στο ρέμα του Ξηροποτάμου που καταλήγει στον Βίκο, μέσα σε μια πολύ πυκνή βλάστηση, βρίσκεται το Γεφύρι του Καπετάν Αρκούδα. Πρόκειται για ένα μονότοξο  γεφύρι με χαμηλούς διακοσμητικούς αρκάδες, αραιά τοποθετημένους. Σύμφωνα με τον Ι. Λαμπρίδη, χτίστηκε το 1806 με χρηματοδότηση του Εβραίου Σολομώντα Ματσίλη.

Το Γεφύρι παλιότερα λέγονταν και «γεφύρι του Ξηροποτάμου ή γεφύρι του Εβραίου», ήταν επίσης γνωστό και με μια άλλη ονομασία, ως «Γεφύρι του Οβριού ή του Λάβδα». Την τρίτη ονομασία του, ως «Γεφύρι του Καπετάν Αρκούδα» την πήρε από τον Σαμαρινιώτη οπλαρχηγό Γεώργιο Λεπιντάτο ” Καπετάν Αρκούδα”, που στις 6 Αυγούστου 1906 δολοφονήθηκε στη περιοχή, από τις Οθωμανικές αρχές.

Το γεφύρι του Καπετάν Αρκούδα-Vassilis-Lappas-photography
Το γεφύρι του Καπετάν Αρκούδα-Vassilis-Lappas-photography

Ένα παλιό δημοτικό τραγούδι της περιοχής μας εξιστορεί τα γεγονότα που συνέβησαν εκεί τον Αύγουστο του 1906: «Τρεις περδικούλες κάθονταν ψηλά στη Τσούκα Ρόσια, η μια τηράει τα Γιάννινα κι η άλλη το Ζαγόρι η Τρίτη η μικρότερη μοιρολογάει και λέει: Αρκούδας εσκοτώθηκε στου Λάβδα το γεφύρι, Τρεις ντουφεκιές του έριξε ο Λάμπρος ο ντραγάτης η μια τον πήρε ξόφαλτσα κι η άλλη στο ποδάρι η τρίτη ήταν φαρμακερή, τον πήρε στη καρδιά του…»

The bridge of captain Bear (Arkouda).

Just before the village of Dilofo, at the Central Zagori, is the bridge of Captain Bear. This is a single-arch bridge and was built in 1806. The bridge was called and “Bridge of the Jew”, it was also known by another name, as “Bridge of Lavda». The third name, as “Bridge of Captain Bear” it took it from the chieftain Samarinioti George Bear, who on 6 August 1906 was murdered in the area from the Ottoman authorities.

Stone-bridge-of-Kokkoro-or-Nutsu-Vassilis-Lappas-Photography

Ο χαρακτηρισμός των γεφυριών ως μνημείων, έχει σκοπό τη θεσμική εξασφάλιση της διάσωσης, συντήρησης και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηπείρου. Οι κατασκευές αυτές, που ήταν απαραίτητες για την μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων στις παραδοσιακές κοινωνίες της Ηπείρου των δύο προηγούμενων αιώνων, δημιουργήθηκαν κάτω από ιδιαίτερες, συχνά επώδυνες ιστορικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Αποτελούν, λοιπόν, πολύ χαρακτηριστικά και αξιόλογα δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής.
Επιπλέον, όμως, αποτελούν αδιάψευστα τεκμήρια των αγώνων των Ηπειρωτών για την προκοπή του τόπου τους και της συμβολής τους στην εξέλιξη της χώρας.

ΣΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ…

Εάν σας άρεσε το αφιέρωμα,  παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους σας. Η δύναμη του ιστολογίου μας είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.

Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου άρθρου του περιοδικού. Δεν επιτρέπεται και η αναμετάδοση των ηχητικών κειμένων μας σε οποιαδήποτε μορφή και προβολή, δίχως τη γραπτή  αδείας μας.

ΑπόVassilis Lappas

ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΛΑΠΠΑΣ Φωτογραφία, Ταξίδι, Διαφήμιση, (E-Shop), Αρθρογραφία, Σκηνοθεσία, Παραγωγή Οπτικοακουστικού υλικού, θέατρο, διαδίκτυο, (E-Shop). Δημιουργία διαφημιστικών Banner, PowerPoint κλπ. Για άμεση επικοινωνία : vassilislappas@classic63.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *