Γεφύρι του Μύλου Κήποι Vassilis Lappas Photography
Γεφύρι-του-Μύλου-Κήποι-Vassilis-Lappas-Photography

Το γεφύρι του Μύλου βρίσκεται στο Ζαγόρι, στο χωριό Κήποι (Μπάγια), γεφυρώνοντας το λεγόμενο Μπαγιώτικο ποτάμι. Πρόκειται για ένα γεφύρι σε άριστη κατάσταση που  βρίσκεται ακριβώς στην έξοδο του χωριού Κήποι προς τους Νεγάδες.

Η σλάβικη ονομασία του χωριού Κήποι ήταν “Μπάγια” που σημαίνει “λουτρό” αποδίδοντας με τον όρο αυτό την ύπαρξη του δαιδαλώδους πλέγματος από ρεματιές και ποτάμια που ρέει γύρω από αυτό. Διαθέτει δύο βασικές καμάρες και μία ακόμα μικρότερη, γεγονός που το κάνει να διαφέρει από τα  υπόλοιπα γεφύρια του Ζαγορίου.

Γεφύρι-του-Μύλου-Κήποι-Vassilis-Lappas-Photography
Γεφύρι του Μύλου Κήποι Vassilis Lappas Photography

Οι κάτοικοι πήγαιναν στον απέναντι εκκλησιαστικό μύλο -εξ’ ου και τ’ όνομα- ή στους κήπους τους, ή έφευγαν για Γιάννενα περνώντας το γεφύρι. Στο κέντρο του γεφυριού υπάρχει μια επιγραφή πάνω σε μια μαύρη πέτρα που αναφέρει «βουστροφηδόν», δηλαδή ανάλογα με την κίνηση των βοδιών. Την ημέρα των Θεοφανίων ο παπάς ρίχνει το Σταυρό στο νερό από την κορυφή του γεφυριού.


 Δείτε περισσότερα…

Ένα Ταξίδι στο χρόνο και στο χώρο ανασύροντας αρίφνητους θησαυρούς μέσα από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας με τα σημαντικότερα γεγονότα από το χώρο του Πολιτισμού  και της Τέχνης 

Εάν σας άρεσε το αφιέρωμα,  παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους. Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.

Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου άρθρου του περιοδικού. Δεν επιτρέπεται και η αναμετάδοση των ηχητικών κειμένων μας σε οποιαδήποτε μορφή και προβολή, δίχως τη γραπτή  αδείας μας.

Δείτε φωτογραφίες από την Ήπειρο…

ΑπόVassilis Lappas

ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΛΑΠΠΑΣ Φωτογραφία, Ταξίδι, Διαφήμιση, (E-Shop), Αρθρογραφία, Σκηνοθεσία, Παραγωγή Οπτικοακουστικού υλικού, θέατρο, διαδίκτυο, (E-Shop). Δημιουργία διαφημιστικών Banner, PowerPoint κλπ. Για άμεση επικοινωνία : vassilislappas@classic63.com