Ευγένιος Πλακίδας-Ευεργέτης
Ο Ευγένιος ήταν πράος στον χαρακτήρα, μειλίχιος στους τρόπους, θεοσεβέστατος και σε υπέρτατο βαθμό φιλέσπλαχνος, αλτρουιστής και ενάρετος.
Δεν φαίνεται να έχει κάνει ανώτερες σπουδές. Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε στα σχολεία του Κουκουλίου, όπου έζησε και τα περισσότερα χρόνια της ζωής του.
Ταξίδευε τακτικά στην Βεσσαραβία, όπου είχε τις επιχειρήσεις και τα κτήματα η οικογένεια Πλακίδα.
Δεν έπαψε ποτέ να αγαπάει το Κουκούλι, όπου έστελνε τακτικότατα χρήματα για τις ανάγκες του, εκκλησιαστικές, εκπαιδευτικές, συγκοινονιακές και άλλες.
Με διαθήκη του άφησε 21.000 χρυσά φράγκα,ώστε οι τόκοι να διατίθενται στους φτωχούς και στους ιερείς του Κουκουλίου και σε εκτέλεση κοινοφελών έργων στο Κουκούλι.
Η κοινότητα Κουκουλίου με πρακτικό της την 27η Αυγούστου 1909 τον ανακήρυξε ευεργέτη.
Οι ευεργεσίες του δεν περιορίζονταν μονάχα προς το Κουκούλι.
Διέθεσε μεγάλα ποσά στην πόλη των Ιωαννίνων για το νοσοκομείο Χατζηκώστα, για το κτίσιμο της Ζωσιμαίας Σχολής, για την επισκευή και τον εμπλουτισμό του Αρχιμαντρειού, της Αγίας Αικατερίνης κ.λ.π.
Κατά το διάστημα αυτό δοκίμασε σκληρό χτύπημα της τύχης από τον θάνατο των δύο αρσενικών παιδιών του πάνω στο άνθος της ηλικίας τους ( ο ένας ήταν 20 και ο άλλος 17 χρονών).
Πέθανε στις 7 Μαρτίου 1919.
Γενάρχης της οικογένειας ήταν ο Αλέξιος Κανέτσος.
Παιδί του Αλέξιου Κανέτσου ήταν ο Κωνσταντής ,που είχε δύο παιδιά, τον Αλέξιο και τον Ανδρέα το οποία από το 1841 υπογράφουν ως “Πλακίδας”.
Η οικογένεια Πλακίδα απέκτησε μεγάλη κτηματική περιουσία στην Βεσσαραβία και την Δακία, όπου ο Αλέξης απέκτησε τον τίτλο του “Σπαθάριου”.
Ο Αλέξιος Πλακίδας πέθανε το 1866 στην Δακία. Με χρήματά του όμως έγινε η Βόρεια πλευρά της Εκκλησίας του Κουκουλίου το έτος 1853. Μαζί με τον αδελφό του Ανδρέα ανακαίνισαν το «Καλογερικό» γεφύρι του χωριού μας το έτος 1863 η 1866 και από τότε μετονομάστηκε σε «Γεφύρι του Πλακίδα». Επίσης δώρισε στην μητρόπολη της Αθήνας πολύτιμο Επιτάφιο , Ιερό Ευαγγέλιο και άλλα βαρύτιμα εκκλησιαστικά σκεύη.
Ο Ανδρέας Πλακίδας γεννήθηκε πριν το έτος 1820 και πέθανε πολύ γέρος μετά το έτος 1891. Είχε στενότατους δεσμούς με το Κουκούλι. Πανδρεύτηκε στο Κουκούλι απέκτησε την Αλεξάνδρα, τον Ευγένιο και τον Κώστα.
Την νύχτα της 14 προς 15 Ιουλίου 1891 ληστές απήγαγαν την Ευγενούλα σύζυγο του Ευγένιου και τον ανιψιό της Περικλή, τους οποίους κράτησαν 21 μέρες ζητώντας ως λύτρα 15000 λίρες για την απελευθέρωσή των.
Νοσοκομείο Χατζηκώστα
Το κτήριο της οδού Χατζηκώστα 5, γνωστό ως “Παλαιό Νοσοκομείο Χατζηκώστα”, έχει χαρακτηρισθεί Έργο Τέχνης (ΦΕΚ 404/Β/9-7-81) και είναι ιδιοκτησία του Δημοσίου.
Βρίσκεται κοντά στο ναό του Αγίου Νικολάου Αγοράς και κτίστηκε το 1907 στη θέση όπου είχαν ανεγερθεί άλλα δύο πριν από αυτό νοσοκομεία.
Συγκεκριμένα, το 1836 κτίστηκε το πρώτο με τη δωρεά του εμπόρου Μπαλάνου Μάτσιου, το οποίο κατεδαφίστηκε το 1845 ως ανεπαρκές για τις ανάγκες.
Τότε κατασκευάστηκε εκ νέου ένα πιο ευρύχωρο κτήριο με τη συνδρομή του εμπόρου Γεωργίου Χατζηκώστα και κράτησε και το όνομά του.
Η λειτουργία του διήρκεσε μέχρι το 1904, οπότε κατεδαφίστηκε για να κτιστεί το σημερινό δύο χρόνια αργότερα. Στην τρίτη αυτή κατασκευή χορηγός ήταν ο Ευγένιος Πλακίδας από το Ζαγόρι.
Το κτήριο είναι νεοκλασικού στυλ με ακροκέραμους, μαρμάρινη σκάλα και άλλα διακοσμητικά εξωτερικά στοιχεία. Φέρει ορισμένες μεταγενέστερες προσθήκες οι οποίες, ωστόσο, δεν αλλοίωσαν την αρχική του μορφή.
Το Νοσοκομείο Χατζηκώστα διέθετε δυο χειρουργεία, κοιτώνα στο ισόγειο για τους ασθενείς που έπασχαν από μεταδοτικά νοσήματα και 26 κλίνες.Λειτούργησε για πρώτη φορά την 1η Σεπτεμβρίου του 1907.
Σπουδαίοι Γιαννιώτες γιατροί ήταν ο Βαρζέλης,ο Σαλαμάγκας,ο Μολυβαδας,ο Σταυριδης,ο Ρέκκας,ο Λεβή,ο Δημοσθένης Δάνος,ο Φάντης που μαζί με τον Νούλη έκαναν πρωτοποριακές χειρουργικές επεμβάσεις πριν τον 20ο αιώνα. Το 1853 ασκούσαν την ιατρική στα Γιάννενα 15 διπλωματούχοι γιατροί.Το 1926 που ιδρύθηκε ο Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων και αριθμούσε 100 περίπου μέλη Πληροφορίες από
και την ευχαριστώ πολυ .
Σήμερα λειτουργεί ως παράρτημα της ψυχιατρικής κλινικής και στεγάζει το ΕΚΑΒ.