Το Αρχοντικό του Πλακίδα-01
Ευγένιος-Πλακίδας-Ευεργέτης-Λεπτομέρεια-από-το-σπίτι-005

Το Αρχοντικό του Ευγένιου Πλακίδα στο χωριό Κουκούλι στο Ζαγόρι αποτελεί ένα ακόμη μνημείο, αρχιτεκτονικής και κόσμημα για το Δήμο Ζαγορίου. Σε αυτό το σπίτι γεννήθηκε και έζησε ο μεγάλος ευεργέτης του χωριού Ευγένιος Πλακίδας, και το οποίο απειλείται με κατάρρευση λόγω φθορών που έχει υποστεί στο πέρασμα του χρόνου.

Το σπίτι θρύλος χτίστηκε το 1820 και ανακατασκευάστηκε το 1875. Είναι ένας διώροφος κολοσσός με 12 δωμάτια, υπόγεια και λοιπά χρήσιμα για την εποχή κτιριακά συγκροτήματα.
Διατηρεί το στυλ παλαιού αρχοντικού με αρκετά στοιχεία θαυμάσιας αρχιτεκτονικής, όπως καμάρες στα υπόγεια, σκαλιστά ταβάνια, ζωγραφισμένοι τοίχοι, ιδιόρρυθμα καλλιτεχνικά τζάκια και άλλα.

Το Αρχοντικό του Πλακίδα
Ευγένιος Πλακίδας-Ευεργέτης-Λεπτομέρεια από το σπίτι-001

Το «σιανσίνι» του είναι ένα δωμάτιο που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον από αρχιτεκτονικής άποψης.
Οι εγγονές του Ευγένιου Πλακίδα κυρίες Ευγενία Ζαρουχλιώτη και Ειρήνη Δάνου παραχώρησαν το ετοιμόρροπο πια αρχοντικό το 1998 με συμβολαιογραφική πράξη δωρεάς στην Αδελφότητα Κουκουλιωτών «Ευγένιος Πλακίδας».

Η Περιφέρεια Ηπείρου και το υπουργείο Πολιτισμού καταβάλλουν αυτή την περίοδο μια προσπάθεια για τη διάσωση του διατηρητέου αυτού μνημείου, η κατάσταση του οποίου κρίνεται κρίσιμη.Το 2004, οι τοπικές υπηρεσίες Πολιτισμού προχώρησαν στην αποτοίχιση τοιχογραφιών του αρχοντικού Πλακίδα, προκειμένου αυτές να διασωθούν. Πρόκειται για τοιχογραφίες με πλούσια θεματογραφία από φυτικά διακοσμητικά, οι οποίες φυλάσσονται στο αρχοντικό Μίσιου στα Γιάννενα, στην έδρα της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων.

arxontiko Plakida toixografies

ΑπόVassilis Lappas

ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΛΑΠΠΑΣ Φωτογραφία, Ταξίδι, Διαφήμιση, (E-Shop), Αρθρογραφία, Σκηνοθεσία, Παραγωγή Οπτικοακουστικού υλικού, θέατρο, διαδίκτυο, (E-Shop). Δημιουργία διαφημιστικών Banner, PowerPoint κλπ. Για άμεση επικοινωνία : vassilislappas@classic63.com