Στ’ ΤΣ-Αγιούς του ποταμού Γόρμου στο Πωγώνι

Στ’ ΤΣ-Αγιούς του ποταμού Γόρμου στο Πωγώνι

πηγή:www.archaiologia.gr

Τόπος συνδεδεμένος με τη θρησκευτική λατρεία, όπως μαρτυρά και η ονομασία, είναι η θέση «Άγιοι», κοντά στο χωριό Δολιανά του Πωγωνίου. Ένα μικρό σπήλαιο, σκήτη μοναχών που έζησαν εκεί τους περασμένους αιώνες, με τα απομεινάρια από βραχογραφίες, αποτελεί τόπο ιερό για τους κατοίκους της περιοχής. Πρόκειται για τοπίο φυσικού κάλλους, όπου εκεί βρίσκονται οι πηγές του Γόρμου, παραποτάμου του Καλαμά, με τα πλατάνια να «στοιβάζονται» το ένα δίπλα στο άλλο, δίπλα από την ομώνυμη «Γέφυρα Αγίων», στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων-Κακαβιάς.

Οι περισσότερες βραχογραφίες, ειδικά εκείνες που βρίσκονται έξω από τη σκήτη, δεν έχουν αντέξει στον ήλιο και τη βροχή και έχουν «ξεθωριάσει», ενώ μέσα στο μικρό σπήλαιο σώζονται αγιογραφίες της Παναγίας και άλλων Αγίων. Η πρόσβαση στη σκήτη είναι δύσκολη γιατί βρίσκεται σε έναν απότομο και κάθετο βράχο με ύψος 5-6 μέτρων.

Εκεί, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, οι πρώτοι χριστιανοί έκτισαν το Μοναστήρι των Αγίων εις μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στα χρόνια του Ιουλιανού. Με το πέρασμα του χρόνου, καταστρεπτικοί σεισμοί και πλημμύρες παρέσυραν το συγκρότημα του Μοναστηριού και το τοπίο άλλαξε.

πηγή:www.archaiologia.gr

ΑπόVassilis Lappas

ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΛΑΠΠΑΣ Φωτογραφία, Σκηνοθεσία, Παραγωγή Οπτικοακουστικού υλικού, για την τηλεόραση, κινηματογράφο, θέατρο, διαδίκτυο, Διαφήμιση (E-Shop) . Διοργάνωση Εκδηλώσεων, Φεστιβάλ, Εκθέσεων Φωτογραφίας - Ζωγραφικής κλπ. Για άμεση επικοινωνία : vassilislappas@classic63.com

Μια σημείωση για τους επισκέπτες μας

Αυτός ο ιστότοπος έχει ενημερώσει την πολιτική απορρήτου του σε συμμόρφωση με τις αλλαγές στη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για όλα τα μέλη παγκοσμίως. Ενημερώσαμε επίσης την Πολιτική Απορρήτου μας για να σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας σε σχέση με το απόρρητο και τα προσωπικά σας στοιχεία. Διαβάστε αυτό για να διαβάσετε τις ενημερώσεις σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε και τις πληροφορίες που συλλέγουμε στον ιστότοπό μας. Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την ενημερωμένη πολιτική απορρήτου μας.

Διαβάστε όλο