Το γεφύρι του Καπετάν Αρκούδα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΗΜΕΡΑΣ-23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Το γεφύρι του Καπετάν Αρκούδα
Φωτογραφία ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΠΠΑΣ

Λίγο πριν το χωριό Δίλοφο, στο Κεντρικό Ζαγόρι, βρίσκεται το Γεφύρι του Καπετάν Αρκούδα. Πρόκειται για ένα μονότοξο  γεφύρι  και χτίστηκε το 1806 με χρηματοδότηση του Εβραίου Σολομώντα Ματσίλη. Το Γεφύρι παλιότερα λέγονταν και «γεφύρι του Ξηροποτάμου ή γεφύρι του Εβραίου», ήταν επίσης γνωστό και με μια άλλη ονομασία, ως «Γεφύρι του Οβριού ή του Λάβδα». Την τρίτη ονομασία του, ως «Γεφύρι του Καπετάν Αρκούδα» την πήρε από τον Σαμαρινιώτη οπλαρχηγό Γεώργιο Λεπιντάτο ” Καπετάν Αρκούδα”, που στις 6 Αυγούστου 1906 δολοφονήθηκε στη περιοχή, από τις Οθωμανικές αρχές

 

The bridge of captain Bear (Arkouda).

Just before the village of Dilofo, at the Central Zagori, is the bridge of Captain Bear. This is a single-arch bridge and was built in 1806. The bridge was called and “Bridge of the Jew”, it was also known by another name, as “Bridge of Lavda». The third name, as “Bridge of Captain Bear” it took it from the chieftain Samarinioti George Bear, who on 6 August 1906 was murdered in the area from the Ottoman authorities.

ΣΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ…

Έκλεισες στον κόρφο σου της μάνας την ευχή, σφράγισες στα βλέφαρα το στερνό της αγάπης φιλί και μ’ έναν σταυρό στην Παναγιά, βαστάζοντας το δάκρυ, έφυγες για την ώρα την καλή.

Σύνεργα είχες το φιλότιμο, το χρέος να χτίσεις, σπίτια και γεφύρια πελεκώντας τη μοναξιά και τη νοσταλγία

Πουλούσες την πραμάτεια σου γεμίζοντας λαχτάρα για της μικρής σου κόρης το τρυφερό χαμόγελο και για του γιου σου το ξάστερο βλέμμα,

Ήρωα δεν σε είπαμε ποτέ, γιατί τον αέρα που σου δίνει τη ζωή δεν τον ονοματίζεις…

©Χαϊδεμενάκου Σταυρούλα

Ο χαρακτηρισμός των γεφυριών ως μνημείων, έχει σκοπό τη θεσμική εξασφάλιση της διάσωσης, συντήρησης και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηπείρου. Οι κατασκευές αυτές, που ήταν απαραίτητες για την μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων στις παραδοσιακές κοινωνίες της Ηπείρου των δύο προηγούμενων αιώνων, δημιουργήθηκαν κάτω από ιδιαίτερες, συχνά επώδυνες ιστορικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Αποτελούν, λοιπόν, πολύ χαρακτηριστικά και αξιόλογα δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής.
Επιπλέον, όμως, αποτελούν αδιάψευστα τεκμήρια των αγώνων των Ηπειρωτών για την προκοπή του τόπου τους και της συμβολής τους στην εξέλιξη της χώρας.

 

Εάν σας άρεσε το αφιέρωμα,  παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους σας. Η δύναμη του ιστολογίου μας είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.

 

Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου άρθρου του περιοδικού. Δεν επιτρέπεται και η αναμετάδοση των ηχητικών κειμένων μας σε οποιαδήποτε μορφή και προβολή, δίχως τη γραπτή  αδείας μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ