ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΗΜΕΡΑΣ-06 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019


 

Το γεφύρι του Μίσιου, είναι πέτρινο δίτοξο γεφύρι, στον Βίκο ποταμό κοντά στα χωριά Βίτσα και Κουκούλι. Κατασκευάστηκε το 1748 από τον Αλέξη Μίσιο, από το Μονοδενδρι.

Το πέτρινο γεφύρι του Μίσιου, βρίσκεται στο παλιό μονοπάτι που ένωνε το Κουκούλι με τη Βίτσα και κτίσθηκε το 1748 με δαπάνες της οικογένειας του Αλέξη Μίσιου από το Μονοδένδρι. Είναι αξιοσημείωτο ότι την ίδια χρονιά και πάλι η οικογένεια του Αλέξη Μίσιου έδωσε χρήματα για τη κατασκευή και μιας δεύτερης γέφυρας, στο Ανατολικό Ζαγόρι αυτή τη φορά, της γέφυρας της Βωβούσας.

Το πέτρινα αυτό γεφύρι είναι κτισμένο στην είσοδο της χαράδρας του Βίκου, πάνω στον ποταμό «Ξεροπόταμο», σ’ ένα σημείο όπου όπως γράφει ο Ιωάννης Λαμπρίδης, η οικογένεια Μίσιου διατηρούσε υδρόμυλο, ο οποίος λειτουργούσε ως τα τέλη του 19ου αιώνα.

Το γεφύρι του Μίσιου είναι ένα καλοδιατηρημένο δίτοξο γεφύρι, με καμάρες διαφορετικού μεγέθους.
Το άνοιγμα του μεγάλου του τόξου είναι περίπου 18 μέτρα και το ύψος του αγγίζει τα 10 μέτρα, ενώ το μικρότερο έχει διαστάσεις 6 και 5,5 μέτρων αντίστοιχα.

Το 1938 έγιναν στο γεφύρι εργασίες συντήρησης με δαπάνες του κληροδοτήματος της Αγγελικής Παπάζογλου, όπως αναφέρει ο Κώστας Λαζαρίδης στο βιβλίο του για το χωριό του το Κουκούλι.
Ο σπουδαίος Κουκουλιώτης δάσκαλος γράφει επίσης ότι σε αυτές τις εργασίες αντικαταστάθηκαν στο γεφύρι οι αρκάδες του καταστρώματος του, με το προστατευτικό στηθαίο που βλέπουμε σήμερα.
Και αυτό γιατί οι μεγάλες όρθιες πέτρινες πέτρες (αρκάδες) του γεφυριού είχαν υποστεί φθορές εξαιτίας μιας παλιάς Ζαγορίσιας πρόληψης. Κάθε γυναίκα της τότε εποχής που δεν έφερνε στον κόσμο ζωντανό παιδί, ανέβαινε στο γεφύρι και έριχνε μια από τις αρκάδες του!!

Ο χαρακτηρισμός των γεφυριών ως μνημείων, έχει σκοπό τη θεσμική εξασφάλιση της διάσωσης, συντήρησης και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηπείρου. Οι κατασκευές αυτές, που ήταν απαραίτητες για την μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων στις παραδοσιακές κοινωνίες της Ηπείρου των δύο προηγούμενων αιώνων, δημιουργήθηκαν κάτω από ιδιαίτερες, συχνά επώδυνες ιστορικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Αποτελούν, λοιπόν, πολύ χαρακτηριστικά και αξιόλογα δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής.
Επιπλέον, όμως, αποτελούν αδιάψευστα τεκμήρια των αγώνων των Ηπειρωτών για την προκοπή του τόπου τους και της συμβολής τους στην εξέλιξη της χώρας.

ΑπόVassilis Lappas

ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΛΑΠΠΑΣ Φωτογραφία, Ταξίδι, Διαφήμιση, (E-Shop), Αρθρογραφία, Σκηνοθεσία, Παραγωγή Οπτικοακουστικού υλικού, θέατρο, διαδίκτυο, (E-Shop). Δημιουργία διαφημιστικών Banner, PowerPoint κλπ. Για άμεση επικοινωνία : vassilislappas@classic63.com