Απόδραση στα χρώματα του παραδείσου στην Ελαφόνησο

Απόδραση στα χρώματα του παραδείσου στην Ελαφόνησο

Απόδραση στα χρώματα του παραδείσου στην Ελαφόνησο

Μόνο κάτοικοι της περιοχής και μύστες των μυστικών του που καταφθάνουν  από το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό, μπορούν να περιγράψουν αυτό το νησάκι της απίστευτης ομορφιάς που βρίσκεται στο κάτω άκρο της Λακωνίας, 500 μέτρα απέναντι από την Νεάπολη. Το ταξίδι μακρύ, αλλά ο προορισμός σε αποζημιώνει γενναιόδωρα. Ελάχιστα λεπτά κάνει το φέρυ από την Πούντα σε αυτόν το μικρό θαλασσινό παράδεισο. Κατεβαίνεις και βρίσκεσαι στο μικρό οικισμό που αποτελεί τη χώρα του νησιού, με τα γραφικά σπίτια, τα ταβερνάκια και τα μαγαζιά κατά μήκος της παραλίας.

Κείμενα: Κώστας Χριστοφιλόπουλος

Φωτογραφία Video Time Lapse Vassilis Lappas

Οι μόνιμοι κάτοικοι της Ελαφονήσου είναι μερικές εκατοντάδες, αλλά το καλοκαίρι φτάνουν τις χιλιάδες. Άνθρωποι φιλόξενοι, που δεν τους έχει ακόμα αλλοιώσει ο τουρισμός. Σέβονται και εκτιμούν τον επισκέπτη τους και αποτελούν κλασικό παράδειγμα της ελληνικής φιλοξενίας. Το λιμάνι της Ελαφονήσου μικρό, και τουριστικά καταστήματα και εστιατόρια σχηματίζουν ένα πέταλο που καταλήγει, μέσα από ένα γραφικό γεφυράκι, στο εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα, πολιούχου του νησιού. Το χρώμα που κυριαρχεί στα κτίρια, το εκθαμβωτικό άσπρο, με τις μπλε κομπάλτ πινελιές. Χωρίς δεύτερη σκέψη, κατευθυνόμαστε προς την ξακουστή παραλία του Σίμου, νοτιοανατολικά του νησιού.

Απόδραση στα χρώματα του παραδείσου στην Ελαφόνησο

Η απόλυτη χαλάρωση, η απόλυτη ευτυχία της στιγμής, η δυνατότητα να ζεις το τώρα και να ξεχνάς το παρελθόν και το μέλλον. Η ευτυχία να χάνεσαι στο απέραντο τουρκουάζ.

Απόδραση-στα-χρώματα-του-παραδείσου-στην-Ελαφόνησο

Ψηλές αμμοθίνες και σπάνια θαλασσόκεδρα στολίζουν όλες τις παραλίες του νησιού, τις δίδυμες του Σίμου και του Σαρακήνικου που συγκαταλέγονται ανάμεσα στις καλύτερες της Μεσογείου. Ανακαλύψτε τα μυστικά που κρύβονται και στις άλλες παραλίες του νησιού, η κάθε μία με τη δική της ομορφιά και μοναδικότητα. 

Παραλία του Σίμου, μικρή και μεγάλη, χαρακτηρισμένη ως προστατευόμενη περιοχή Natura. Λευκή, λεπτή άμμος και σμαραγδένια νερά. Οι Αμμόλοφοι, που φτάνουν και τα δέκα μέτρα ύψος και το δάσος των κέδρων σε απομονώνουν από το δρόμο και το Camping που βρίσκεται εκεί. Όταν πριν από αρκετά χρόνια είχα έρθει για πρώτη φορά δεν υπήρχε τίποτα παρά μόνο άμμος, κέδροι και γαλαζοπράσινη θάλασσα, τοπίο μαγευτικό. Τώρα πια, και η παραλία αυτή διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες και το κυριότερο μια εκπληκτική εξυπηρέτηση από το διεθνώς γνωστό Simos Camping. Μπορείτε  να παραγγείλετε ότι θέλετε,  σε φιλικές τιμές και πολύ καλή ποιότητα.

Απόδραση-στα-χρώματα-του-παραδείσου-στην-Ελαφόνησο
Απόδραση στα χρώματα του παραδείσου στην Ελαφόνησο-009

Η Ελαφόνησος κατοικήθηκε ήδη από την αρχαιότητα, όταν ακόμα δεν ήταν νησί αλλά χερσόνησος με το όνομα Όνου Γνάθος, καθώς, σύμφωνα με τον Παυσανία, το τότε σχήμα της θύμιζε γαϊδουρινή μασέλα. Το σημερινό όνομα του νησιού οφείλεται στους πληθυσμούς μικροκαμωμένων κόκκινων ελαφιών που ζούσαν κάποτε εδώ, όπως γράφει ο αρχαίος Έλληνας περιηγητής και γεωγράφος.

Το νησί έχει κι άλλες, εξίσου υπέροχες παραλίες κι ας τους έχει κλέψει όλη τη δόξα ο Σίμος. Πολύ κοντά του, η μικρή ήρεμη παραλία της Λεύκης παραγκωνίζεται συχνά, όμως έχει εξίσου υπέροχη αμμουδιά και σμαραγδένια νερά. Στα δυτικά του νησιού, η παραλία της Παναγιάς στον οικισμό Κάτω Νησί χαρακτηρίζεται κι αυτή από αμμόλοφους, κέδρους και ζηλευτά καταγάλανα νερά. Στην παραλία της Παναγιάς αξίζει να μείνει ο επισκέπτης  ως το δειλινό για να απολαύσει τα υπέροχα χρώματα που βάφεται ο ουρανός καθώς ο ήλιος χάνεται στη θάλασσα. Από το Αυλάκι της Παναγίας ξεκινά καλά κρυμμένο και αρκετά δύσβατο αμμώδες μονοπάτι που οδηγεί στο καλά κρυμμένο μυστικό του νησιού, την βοτσαλωτή παραλία του Αγλύφτη. Εναλλακτικά, μπορεί να επισκεφθεί ο περιηγητής τον γραφικό όρμο με τα ρηχά νερά και το ολόλευκο ξωκλήσι του Αγίου Παταπίου δια θαλάσσης.

Επίσης πανέμορφη και αμμουδερή, παρά την εγγύτητά της στον οικισμό του λιμανιού της Ελαφονήσου, η παραλία Κοντογόνι που προτιμάται κυρίως από τους ντόπιους. Ιδανική λύση για όταν φυσούν νότιοι άνεμοι στο νησί, το Κοντογόνι διαθέτει φανταστικά νερά, μερικά σκιερά αρμυρίκια, ομπρέλες, ξαπλώστρες και αρκετά μαγαζιά. Όλο κι όλο το νησί έχει έκταση18 τετραγωνικά χιλιόμετρα, 4 μικρούς οικισμούς συνολικά και περίπου 750 μόνιμους κατοίκους.

Χτισμένος στη βόρεια μύτη της Ελαφονήσου, ο ομώνυμος οικισμός που αποτελεί πρωτεύουσα ή αλλιώς Χώρα του νησιού είναι διάσπαρτος με παραδοσιακά αλλά και λίγα πιο μοντέρνα σπίτια με όμορφες αυλές, περιποιημένα σοκάκια, κάποια καταλύματα, ενώ η παραλιακή οδός είναι γεμάτη καφέ και ταβερνάκια. Οι άλλοι τρεις οικισμοί του νησιού – το Καπάρι λίγο μετά τον οικισμό του λιμανιού, η Λεύκη με την διάσημη παραλία του Σίμου και τοΚάτω Νησί με την υπέροχη παραλία της Παναγιάς – είναι ακόμα μικρότεροι.

Απόδραση στα χρώματα του παραδείσου στην Ελαφόνησο-002
Απόδραση-στα-χρώματα-του-παραδείσου-στην-Ελαφόνησο-001

Η Ελαφόνησος διαθέτει 6 πεζοπορικές διαδρομές και 3 ποδηλατικές. Η πιο γνωστή πεζοπορική διαδρομή είναι αυτή που ξεκινάει από το λιμάνι της Χώρας περνάει από το χωριό Βίγλα και καταλήγει στην κορυφή Βάρδια. Η Βάρδια είναι το ψηλότερο σημείο του νησιού, από όπου μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης το Ακρωτήρι Ταίναρο, τα Κύθηρα, τον Κάβο-Μαλιά, και τις απέραντες θάλασσες της Μεσογείου. Η σπηλιά του Σίμου είναι ένα μέρος που παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον, αφού ο μύθος λέει πως από εκεί γεννήθηκε το νησί! Βρίσκεται δίπλα από την παραλία του Σίμου και φτάνουμε μέσα από ένα ομαλό ανηφορικό μονοπάτι. Άλλο σημαντικό αξιοθέατο αποτελεί η Λίμνη Στρογγύλη. Βρίσκεται στην παραλία της Πούντας και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Πελοποννήσου. Αν την επισκεφτείτε την περίοδο της εαρινής μετανάστευσης θα δείτε φλαμίνγκο, αγριόπαπιες, καλαμόκιρκους καθώς και το σπάνιο, απειλούμενο είδος θαλασσόκεδρου. 

Απόδραση στα χρώματα του παραδείσου στην Ελαφόνησο-011

Απόδραση στα χρώματα του παραδείσου στην Ελαφόνησο

Εάν σας άρεσε το αφιέρωμα,  παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους. Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.

Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου άρθρου του περιοδικού. Δεν επιτρέπεται και η αναμετάδοση των ηχητικών κειμένων μας σε οποιαδήποτε μορφή και προβολή, δίχως τη γραπτή  αδείας μας.

ΑπόVassilis Lappas

ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΛΑΠΠΑΣ Φωτογραφία, Ταξίδι, Διαφήμιση, (E-Shop), Αρθρογραφία, Σκηνοθεσία, Παραγωγή Οπτικοακουστικού υλικού, θέατρο, διαδίκτυο, (E-Shop). Δημιουργία διαφημιστικών Banner, PowerPoint κλπ. Για άμεση επικοινωνία : vassilislappas@classic63.com