Άγιος Νικόλαος Κουκλιών…o θαυματουργός

Άγιος Νικόλαος Κουκλιών...o θαυματουργός

Άγιος Νικόλαος Κουκλιών...o θαυματουργός

Άγιος Νικόλαος Κουκλιών…o θαυματουργός

Φωτογραφία Βασίλης Λάππας

 

Άγιος Νικόλαος Κουκλιών...o θαυματουργόςΒρισκόμαστε στους αγαπημένους Κουκλιούς, ένα Ηπειρώτικο χωριουδάκι με παράδοση και ιστορία και καθώς αποφασίσαμε να εξερευνήσουμε τον όμορφο αυτόν τόπο, φθινοπωρινά σύννεφα εμφανίσθηκαν  στον ουρανό.
Η ατμόσφαιρα μύριζε πρωτοβρόχια. Προσωπικά λατρεύω αυτήν την μυρουδιά της βρεγμένης γης και αφέθηκα να περπατώ στο κέντρο του χωριού εξερευνώντας τις γωνιές του.

Από την κεντρική πλατεία των Κουκλιών, σε απόσταση 30 λεπτών με τα πόδια από δύσβατο δρόμο σε μια πευκόφυτη πλαγιά βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Εκεί με οδήγησαν τα βήματά μου αφού πρόκειται για ένα μέρος ιερό γεμάτο ιστορία και παράδοση.

Άγιος Νικόλαος Κουκλιών...o θαυματουργόςΈνας ντόπιος  δίπλα στην Μονή στεκόταν και με παρατηρούσε. Σε λίγη ώρα βρέθηκα δίπλα του να προχωρώ κάνοντας ερωτήσεις για το κτίσμα και ομολογώ ότι ένα δέος με κυρίευσε. Κάποτε στην Μονή του Αγίου Νικολάου, λειτουργούσε κρυφό σχολειό! Έτσι τουλάχιστον λέγεται από τους κατοίκους γύρω και είναι απολύτως φυσικό αυτό, εφόσον η πνευματική νουθεσία των Ελλήνων την εποχή εκείνη γινόταν σε μέρη μυστικά κρυμμένα κυρίως σε μοναστήρια της χώρας μας.

Άγιος Νικόλαος Κουκλιών...o θαυματουργόςΣτην είσοδό του καθολικού, ζωγραφισμένος ο Αϊ-Νικόλας, η Παναγιά η Βρεφοκρατούσα κι ο Χριστός. Απ΄ την άλλοτε Μονή του Αγ. Νικολάου μετοχίου εκείνης της Μέγγουλης Πωγωνίου σώζεται μόνο το καθολικό. Η καταγραφή μικρή Βασιλική είναι αξιολογότατη για την παλαιότητά της, την αρχιτεκτονική και την ιστόρηση της. Διαβάζουμε την ανορθόγραφη, υπέρθυρη επιγραφή: «ανηγέρθη και ανιστορήθει ούτος ο θείος ναός και πάνσεπτος του εν αγίοις πατρός ημών Νικολάου αρχιεπισκόπου και ιερατεύοντος του κυρίου Νικόδημου και δια συνδρομής υπό τον πατέρων Ζωσιμά και Αγαπίου και Ζαχαρίου ιερομοναχών και των λοιπών πατέρων και ιστοριογράφος Κων/νος από χωριό Θεοτόκο έτει 1756». Οι ντόπιοι έχουν καταγράψει στην μνήμη τους πολλά περιστατικά θαυμάτων τα οποία οφείλονται στην αγάπη του Αγ. Νικολάου για τον απλό και βασανισμένο κόσμο.


ΚΕΡΔΙΣΤΕ 10% ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΑΣ ΓΕΥΜΑ

*Στείλτε μας SMS στο 6940874857 το όνομά σας πόσα άτομα και την ημερομηνία επίσκεψης στο εστιατόριο” Η ΠΙΤΑ ΤΗΣ ΚΙΚΙΤΣΑΣ στο Μονοδένδρι Ζαγορίου” και θα λάβετε ένα Κωδικό (KL Gallery Web Radio 20101963) τον οποίο θα δώσετε στο κατάστημα πριν την παραγγελία σας για να κερδίσετε την έκπτωση το 10%

 

Άγιος Νικόλαος Κουκλιών…o θαυματουργός

Εάν σας άρεσε το αφιέρωμα,  παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους κοινοποιήστε το στα social media,  (Face Book- Twitter) κάντε εγγραφή στο newsletter μου. Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.

 Μάθετε πρώτοι τα νέα του KL Gallery Web Radio με την εγγραφή σας στο newsletter

Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου άρθρου του περιοδικού. Δεν επιτρέπεται και η αναμετάδοση των ηχητικών κειμένων μας σε οποιαδήποτε μορφή και προβολή, δίχως τη γραπτή  αδείας μας.

Για άμεση επικοινωνία  |ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here