Άγιος Νικόλαος Κουκλιών...o θαυματουργός


Άγιος Νικόλαος Κουκλιών…o θαυματουργός

 

Άγιος Νικόλαος Κουκλιών…o θαυματουργός

Φωτογραφία Βασίλης Λάππας

Βρισκόμαστε στους Κουκλιούς, ένα Ηπειρώτικο χωριουδάκι με παράδοση και ιστορία και καθώς αποφασίσαμε να εξερευνήσουμε τον όμορφο αυτόν τόπο, φθινοπωρινά σύννεφα εμφανίσθηκαν  στον ουρανό.
Η ατμόσφαιρα μύριζε πρωτοβρόχια. Προσωπικά λατρεύω αυτήν την μυρουδιά της βρεγμένης γης και αφέθηκα να περπατώ στο κέντρο του χωριού εξερευνώντας τις γωνιές του.

Από την κεντρική πλατεία των Κουκλιών, σε απόσταση 30 λεπτών με τα πόδια από δύσβατο δρόμο σε μια πευκόφυτη πλαγιά βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Εκεί με οδήγησαν τα βήματά μου αφού πρόκειται για ένα μέρος ιερό γεμάτο ιστορία και παράδοση.

Ένας ντόπιος  δίπλα στην Μονή στεκόταν και με παρατηρούσε. Σε λίγη ώρα βρέθηκα δίπλα του να προχωρώ κάνοντας ερωτήσεις για το κτίσμα και ομολογώ ότι ένα δέος με κυρίευσε. Κάποτε στην Μονή του Αγίου Νικολάου, λειτουργούσε κρυφό σχολείο! Έτσι τουλάχιστον λέγεται από τους κατοίκους γύρω και είναι απολύτως φυσικό αυτό, εφόσον η πνευματική νουθεσία των Ελλήνων την εποχή εκείνη γινόταν σε μέρη μυστικά κρυμμένα κυρίως σε μοναστήρια της χώρας μας.

Στην είσοδό του καθολικού, ζωγραφισμένος ο Αϊ-Νικόλας, η Παναγιά η Βρεφοκρατούσα κι ο Χριστός. Από την άλλοτε Μονή του Αγ. Νικολάου μετοχίου εκείνης της Μέγγουλης Πωγωνίου σώζεται μόνο το καθολικό. Η καταγραφή μικρή Βασιλική είναι αξιολογότατη για την παλαιότητά της, την αρχιτεκτονική και την ιστόρηση της. Διαβάζουμε την ανορθόγραφη, υπέρυθρη επιγραφή: «ανηγέρθη και ανιστορήθει ούτος ο θείος ναός και πάνσεπτος του εν αγίοις πατρός ημών Νικολάου αρχιεπισκόπου και ιερατεύοντος του κυρίου Νικόδημου και δια συνδρομής υπό τον πατέρων Ζωσιμά και Αγαπίου και Ζαχαρίου ιερομοναχών και των λοιπών πατέρων και ιστοριογράφος Κων/νος από χωριό Θεοτόκο έτει 1756». Οι ντόπιοι έχουν καταγράψει στην μνήμη τους πολλά περιστατικά θαυμάτων τα οποία οφείλονται στην αγάπη του Αγ. Νικολάου για τον απλό και βασανισμένο κόσμο.


 

 

Άγιος Νικόλαος Κουκλιών…o θαυματουργός

Εάν σας άρεσε το αφιέρωμα,  παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους κοινοποιήστε το στα social media, Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.

 

Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου άρθρου του περιοδικού. Δεν επιτρέπεται και η αναμετάδοση των ηχητικών κειμένων μας σε οποιαδήποτε μορφή και προβολή, δίχως τη γραπτή  αδείας μας.

Για άμεση επικοινωνία  |ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑπόVassilis Lappas

ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΛΑΠΠΑΣ Φωτογραφία, Ταξίδι, Διαφήμιση, (E-Shop), Αρθρογραφία, Σκηνοθεσία, Παραγωγή Οπτικοακουστικού υλικού, θέατρο, διαδίκτυο, (E-Shop). Δημιουργία διαφημιστικών Banner, PowerPoint κλπ. Για άμεση επικοινωνία : vassilislappas@classic63.com