THEATRICAL DROPS

με την Αγγελική Ειρήνη Μήτση

Αίας- του Σοφοκλή

Ύστερα τον θάνατο του Αχιλλέα, ο Οδυσσέας και ο Αίας-ο γενναιότερος των Ελλήνων μετά από τον Αχιλλέα- διεκδικούν τα όπλα του! Στην “κρίση για τα όπλα” (ὅπλων κρίσιν) νικητής είναι ο Οδυσσέας. Ο Αίας θεωρεί την κρίση άδικη, μεγάλη προσβολή και αποφασίζει να πάρει εκδίκηση… Η παρέμβαση της Θεάς Αθηνάς τον οδηγεί σε μανία σφαγής … !
Ένας άντρας που ταυτίζεται με τον ηρωϊσμό, νιώθει ντροπιασμένος και η αυστηρότητα με την οποία έχει μεγαλώσει του φανερώνει ως μόνη λύση την … αυτοκτονία!

Ο Έλληνας τραγικός ποιητής της αρχαιότητας Σοφοκλῆς (ὁ Σοφίλλου ὁ ἐκ Κολωνοῦ) γράφει την τραγωδία ΑΙΑΣ με φιλοσοφικό στόχο να μιλήσει για την ύβρη απέναντι στους Θεούς, για την αλαζονεία ενός άντρα που νιώθει τον Υπεράνθρωπο μέσα του. Στα σημερινά δεδομένα της ψυχανάλυσης η προσβολή του Αίαντα μέσα από το παθολογικά ιδεώδες Εγώ του, τον οδηγεί στην αυτοκτονία.

Με τον πρωταγωνιστή της παράστασης “Αίας” σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη, Ιωσήφ Ιωσηφίδη και τον κλινικό ψυχολόγο Βασίλη Ορλιακλή, μιλήσαμε για τους Αίαντες της εποχής μας, για την προέλευση της κατάθλιψης, αναλύσαμε αυτό το βαθύ ναρκισσιστικό τραύμα του πολεμιστή-άντρα στη δική μας κοινωνία! Γιατί οι τραγωδίες είναι διαχρονικές!
“Αίας” μια παράσταση με έναν εξαιρετικό Χορό, από ηθοποιούς που έγιναν μία φωνή και μέσα από το σύνολο ξεπρόβαλαν ο Τεύκρος, ο Οδυσσέας, ο Μενέλαος, ο Αγαμέμνων! Μια θεά Αθηνά παρούσα στα τεκταινόμενα, σαρκαστική και με επιβλητική παρουσία. Ένας Αίαντας ανθρώπινος επί σκηνής, να μας κοινωνεί το δράμα του, τις σκέψεις του, τις αποφάσεις του!


“Αίας”, του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη
Πρεμιέρα στις 31 Μαΐου 2017
Για 10 παραστάσεις!

YouTube Trailer: https://goo.gl/eRYQq3

Ο Χρήστος Σουγάρης μετά την περσινή του παράσταση, «Δον Ζουάν ή Η πέτρινη ευωχία» του Μολιέρου, σκηνοθετεί το παλαιότερο από τα διασωθέντα έργα του Σοφοκλή «Αίας» .
Η παραγωγή θα παρουσιαστεί στο θέατρο «Θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ» για δέκα μόνο παραστάσεις, από 31 Μαΐου έως 11 Ιουνίου. Τις παραστάσεις θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν επίσης επισκέπτες της πόλης μας από άλλες χώρες, καθώς θα υπάρχουν υπέρτιτλοι στα Αγγλικά.

«Η βία που μας προστατεύει, μετατρέπεται σε βία που μας απειλεί»
Σ’ ένα ερημικό τοπίο, η πόλις αντικαθίσταται από το στρατό. Ο ίδιος ο Αίαντας θα μπορούσε να εκπροσωπεί αυτή την πόλη. Την πόλη που ζει με την πλάνη ότι μπορεί να είναι αυτάρκης. Ένας εμφύλιος. Ο σύμμαχος γίνεται εχθρός.
Την τραγική πτώση του ήρωα ακολουθεί η πολιτική, με τη μορφή της διαμάχης και της εξισορρόπησης. Μια πολιτική εξουσία ανίκανη να λειτουργήσει για το καλό του συνόλου. Αποτυχημένη και πλήρως διεφθαρμένη.
Ο εχθρός δεν κρύβεται πίσω από τείχη. Κοιμάται δίπλα μας. Η βρώμα που αναδύεται από το αίμα των σκοτωμένων ζώων, σηματοδοτεί τη στοιχειώδη έλλειψη ευγνωμοσύνης, του συνόλου απέναντι στο άτομο.
Τα διαμελισμένα κορμιά τους υποδηλώνουν τον σπαραγμό, τη σήψη αυτής της κοινωνίας, αλλά και την αδυναμία του ατόμου να ενεργήσει για το καλό του συνόλου. Κανένας θεός δε θα μας βγάλει απ’ αυτό το τέλμα. Ίσως μόνο ένας τρίτος δρόμος ως εναλλακτική. Μια εναλλακτική για την οποία σημασία δεν έχουν οι «ανταγωνιστικές» αλλά οι «συναγωνιστικές» αρετές. Ένας προσανατολισμός προς τη συμβίωση.

Συντελεστές
Μετάφραση: Εν Κύκλω
Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης
Δραματουργική επεξεργασία: Χρήστος Σουγάρης – Κατερίνα Κουτσοχερίτη
Επιστημονικός Σύμβουλος: Μενέλαος Χριστόπουλος-Πανεπιστήμιο Πατρών
Κείμενο παράστασης: Νίκη Κωνσταντίνου-Σγουρού και θίασος
Σκηνικά-Κοστούμια: Αριστοτέλης Καρανάνος – Αλεξάνδρα Σιάφκου
Μουσική: Αλέξης Κωτσόπουλος
Κίνηση: Φαίδρα Σούτου
Φωτισμοί: Άρης Τρουπάκης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Κατερίνα Κουτσοχερίτη – Μαρία Απατσίδου
Βοηθοί Σκηνογράφων-Ενδυματολόγων: Δώρα Τουρβά – Στέλιος Κοτίδης
Φωτογραφίες: Γιώργος Βουτσινάς
Παραγωγή: Polyplanity productions – Pro4
Δημόσιες σχέσεις & επικοινωνία: Κωνσταντίνος Πλατής

Διανομή
Αθηνά: Νίκη Σερέτη
Οδυσσέας: Βαγγέλης Ψωμάς
Αίας: Ιωσήφ Ιωσηφίδης
Τέκμησσα: Λεωνή Ξεροβάσιλα
Άγγελος: Γιώργος Ματζιάρης
Τεύκρος: Αλέξανδρος Τούντας
Μενέλαος: Μιχάλης Μουλακάκης
Αγαμέμνων: Παναγιώτης Μαρίνος
Ευρυσάκης: Ορέστης Πετούα-Άρης Παναγιώτου
Ναύτες: Παναγιώτης Μαρίνος, Γιώργος Ματζιάρης, Μιχάλης Μουλακάκης, Αλέξανδρος Τούντας, Βαγγέλης Ψωμάς

Παραστάσεις
Από 31 Μαΐου έως 11 Ιουνίου

Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Τετάρτη – Κυριακή: 21:00

Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 12 ευρώ, Φοιτητικό, ανέργων: 8 ευρώ, Ατέλειες ηθοποιών: 5 ευρώ

Διάρκεια παράστασης 90’ χωρίς διάλειμμα

Θέατρο «Θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ»
Τουρναβίτου 7, Θησείο
Τηλ: 210 3255444 | website: www.pro4.gr | Facebook:https://goo.gl/fuBKO0

ΑπόVassilis Lappas

ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΛΑΠΠΑΣ Φωτογραφία, Ταξίδι, Διαφήμιση, (E-Shop), Αρθρογραφία, Σκηνοθεσία, Παραγωγή Οπτικοακουστικού υλικού, θέατρο, διαδίκτυο, (E-Shop). Δημιουργία διαφημιστικών Banner, PowerPoint κλπ. Για άμεση επικοινωνία : vassilislappas@classic63.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *