Το Αρχοντικό του Πλακίδα-01
CLASSIC63 AREA OF ADVERTISING

Το Αρχοντικό του ΠλακίδαΤο Αρχοντικό του Ευγένιου Πλακίδα στο χωριό Κουκούλι στο Ζαγόρι αποτελεί ένα ακόμη μνημείο, αρχιτεκτονικής και κόσμημα για το Δήμο Ζαγορίου. Σε αυτό το σπίτι γεννήθηκε και έζησε ο μεγάλος ευεργέτης του χωριού Ευγένιος Πλακίδας, και το οποίο απειλείται με κατάρρευση λόγω φθορών που έχει υποστεί στο πέρασμα του χρόνου. Το σπίτι θρύλος χτίστηκε το 1820 και ανακατασκευάστηκε το 1875. Είναι ένας διώροφος κολοσσός με 12 δωμάτια, υπόγεια και λοιπά χρήσιμα για την εποχή κτιριακά συγκροτήματα.
Διατηρεί το στυλ παλαιού αρχοντικού με αρκετά στοιχεία θαυμάσιας αρχιτεκτονικής, όπως καμάρες στα υπόγεια, σκαλιστά ταβάνια, ζωγραφισμένοι τοίχοι, ιδιόρρυθμα καλλιτεχνικά τζάκια και άλλα. Το «σιανσίνι» του είναι ένα δωμάτιο που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον από αρχιτεκτονικής άποψης.
Οι εγγονές του Ευγένιου Πλακίδα κυρίες Ευγενία Ζαρουχλιώτη και Ειρήνη Δάνου παραχώρησαν το ετοιμόρροπο πια αρχοντικό το 1998 με συμβολαιογραφική πράξη δωρεάς στην Αδελφότητα Κουκουλιωτών «Ευγένιος Πλακίδας».

Διαβάστε και αυτό…

Το Γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογερικό

arxontiko Plakida toixografies

Η Περιφέρεια Ηπείρου και το υπουργείο Πολιτισμού καταβάλλουν αυτή την περίοδο μια προσπάθεια για τη διάσωση του διατηρητέου αυτού μνημείου, η κατάσταση του οποίου κρίνεται κρίσιμη.Το 2004, οι τοπικές υπηρεσίες Πολιτισμού προχώρησαν στην αποτοίχιση τοιχογραφιών του αρχοντικού Πλακίδα, προκειμένου αυτές να διασωθούν. Πρόκειται για τοιχογραφίες με πλούσια θεματογραφία από φυτικά διακοσμητικά, οι οποίες φυλάσσονται στο αρχοντικό Μίσιου στα Γιάννενα, στην έδρα της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων.

Διαβάστε ακόμη…

https://classic63.com/ευγένιος-πλακίδας

 

CLASSIC63 AREA OF ADVERTISING
CLASSIC63 AREA OF ADVERTISING