Το Αρχοντικό του Πλακίδα-01

Το Αρχοντικό του ΠλακίδαΤο Αρχοντικό του Ευγένιου Πλακίδα στο χωριό Κουκούλι στο Ζαγόρι αποτελεί ένα ακόμη μνημείο, αρχιτεκτονικής και κόσμημα για το Δήμο Ζαγορίου. Σε αυτό το σπίτι γεννήθηκε και έζησε ο μεγάλος ευεργέτης του χωριού Ευγένιος Πλακίδας, και το οποίο απειλείται με κατάρρευση λόγω φθορών που έχει υποστεί στο πέρασμα του χρόνου. Το σπίτι θρύλος χτίστηκε το 1820 και ανακατασκευάστηκε το 1875. Είναι ένας διώροφος κολοσσός με 12 δωμάτια, υπόγεια και λοιπά χρήσιμα για την εποχή κτιριακά συγκροτήματα.
Διατηρεί το στυλ παλαιού αρχοντικού με αρκετά στοιχεία θαυμάσιας αρχιτεκτονικής, όπως καμάρες στα υπόγεια, σκαλιστά ταβάνια, ζωγραφισμένοι τοίχοι, ιδιόρρυθμα καλλιτεχνικά τζάκια και άλλα. Το «σιανσίνι» του είναι ένα δωμάτιο που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον από αρχιτεκτονικής άποψης.
Οι εγγονές του Ευγένιου Πλακίδα κυρίες Ευγενία Ζαρουχλιώτη και Ειρήνη Δάνου παραχώρησαν το ετοιμόρροπο πια αρχοντικό το 1998 με συμβολαιογραφική πράξη δωρεάς στην Αδελφότητα Κουκουλιωτών «Ευγένιος Πλακίδας».

Διαβάστε και αυτό…

Το Γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογερικό

arxontiko Plakida toixografies

Η Περιφέρεια Ηπείρου και το υπουργείο Πολιτισμού καταβάλλουν αυτή την περίοδο μια προσπάθεια για τη διάσωση του διατηρητέου αυτού μνημείου, η κατάσταση του οποίου κρίνεται κρίσιμη.Το 2004, οι τοπικές υπηρεσίες Πολιτισμού προχώρησαν στην αποτοίχιση τοιχογραφιών του αρχοντικού Πλακίδα, προκειμένου αυτές να διασωθούν. Πρόκειται για τοιχογραφίες με πλούσια θεματογραφία από φυτικά διακοσμητικά, οι οποίες φυλάσσονται στο αρχοντικό Μίσιου στα Γιάννενα, στην έδρα της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων.

Διαβάστε ακόμη…

https://classic63.com/ευγένιος-πλακίδας

 

ΑπόVassilis Lappas

ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΛΑΠΠΑΣ Φωτογραφία, Σκηνοθεσία, Παραγωγή Οπτικοακουστικού υλικού, για την τηλεόραση, κινηματογράφο, θέατρο, διαδίκτυο, Διαφήμιση (E-Shop) . Διοργάνωση Εκδηλώσεων, Φεστιβάλ, Εκθέσεων Φωτογραφίας - Ζωγραφικής κλπ. Για άμεση επικοινωνία : vassilislappas@classic63.com

Μια σημείωση για τους επισκέπτες μας

Αυτός ο ιστότοπος έχει ενημερώσει την πολιτική απορρήτου του σε συμμόρφωση με τις αλλαγές στη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για όλα τα μέλη παγκοσμίως. Ενημερώσαμε επίσης την Πολιτική Απορρήτου μας για να σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας σε σχέση με το απόρρητο και τα προσωπικά σας στοιχεία. Διαβάστε αυτό για να διαβάσετε τις ενημερώσεις σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε και τις πληροφορίες που συλλέγουμε στον ιστότοπό μας. Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την ενημερωμένη πολιτική απορρήτου μας.

Διαβάστε όλο