CLASSIC63 AREA OF ADVERTISING

Το γεφύρι της γιαγιάς Νονούλως 

Το γεφύρι της γιαγιάς Νονούλως

Ένα Ταξίδι στο χρόνο και στο χώρο ανασύροντας αρίφνητους θησαυρούς μέσα από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας με τα σημαντικότερα γεγονότα από το χώρο της Μουσικής και της Τέχνης

 

Χορηγός στην καθημερινή σας ενημέρωση το Εστιατόριο στο Μονοδένδρι Ζαγορίου

Η ΠΙΤΑ ΤΗΣ ΚΙΚΙΤΣΑΣ από  το 1958 τηλ 2653071340

 

Το γεφύρι της γιαγιάς Νονούλως και η Χαράδρα του Κουβαρά

Φωτογραφία :Βασίλης Λάππας

 

Η χαράδρα του Κουβαρά βρίσκεται ανάμεσα από τα χωριά Δολό και Πωγωνιάνη στο Πωγώνι. Πρόκειται για ένα άνοιγμα τριών περίπου μιλίων που αρχίζει από το γεφύρι της Νονούλως και τελειώνει στους μύλους στα Παράκτωνα, ενώ η δημιουργία του οφείλεται στο ρέμα του Κουβαρά που το διασχίζει.

Το γεφύρι της γιαγιάς Νονούλως και η Χαράδρα του Κουβαρά

Το ρέμα αυτό είναι παραπόταμος του Δρίνου και πηγάζει από το όρος Νεμέρτσικα. Μέσα στη χαράδρα του Κουβαρά υπάρχει πλούσια και πολυποίκιλη βλάστηση, που σε συνδυασμό με τα ψηλά βράχια συνθέτουν ένα τοπίο σπάνιας ομορφιάς που προκαλεί τον επισκέπτη να το εξερευνήσει.

Το γεφύρι της γιαγιάς Νονούλως και η Χαράδρα του ΚουβαράΕπίσης κατά μήκος της χαράδρας θα συναντήσετε και δυο πέτρινα γεφύρια, αυτό της «Νονούλως» που βρίσκεται στην αρχή, και του «Κουβαρά» που βρίσκεται στη καρδιά της χαράδρας, πάνω στο μονοπάτι που ενώνει το Δολό με τη Πωγωνιάνη. Τα παλιότερα χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής εκμεταλλευόταν και τα νερά του ομώνυμου ρέματος. Γι’ αυτό και είχαν κατασκευάσει στη περιοχή αρκετούς νερόμυλους. Ένας από αυτούς σώζεται ως σήμερα, σχετικά καλά συντηρημένος και θα τον βρείτε δίπλα από το γεφύρι της Νονούλως. Πρόκειται για ένα πέτρινο μονότοξο γεφύρι κατασκευασμένο στις αρχές του 20ου αιώνα στη περιοχή του Πωγωνίου. Βρίσκεται στη τοποθεσία «Ξυλογέφυρο», που είναι έξω από το χωριό Δολό, στη χαράδρα του Κουβαρά και γεφυρώνει το ομώνυμο ρέμα.

Δείτε και αυτό...


  

CLASSIC63 AREA OF ADVERTISING
Το γεφύρι της γιαγιάς Νονούλως Συλλογή Φωτογραφίας

Το γεφύρι της γιαγιάς Νονούλως και η Χαράδρα του ΚουβαράΤο γεφύρι κατασκευάστηκε το 1880 και χορηγός του ήταν, όχι κάποιος πλούσιος κάτοικος της περιοχής όπως συνήθως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, αλλά μια φτωχή γυναίκα. Η γιαγιά Νόννω ή Νονούλω που ζούσε μόνη της στο χωριό Δολό. Την εποχή εκείνη η φτωχή γυναίκα περνούσε συχνά από τη παλιά ξύλινη γέφυρα που προϋπήρχε στο σημείο αυτό. Πήγαινε τακτικά με το γαϊδουράκι της φορτωμένο ξύλα στη Πωγωνιανή και εκεί τα πουλούσε. Η παλιά όμως γέφυρα ήταν πολύ επικίνδυνη και η Νόννω με το ζώο της δυσκολευόταν να περάσει.

Δείτε και εδώ… Στα Πέτρινα Γεφύρια της Ηπείρου…

Το γεφύρι της γιαγιάς Νονούλως και η Χαράδρα του ΚουβαράΤο ίδιο φυσικά συνέβαινε και με όλους όσους έφταναν στο σημείο αυτό και προσπαθούσαν να περάσουν το γεφυράκι. Το πέρασμα του έκρυβε πολλούς κινδύνους, ιδιαίτερα όταν το ρέμα του Κουβαρά ήταν «φουσκωμένο» και γι΄ αυτό, αρκετά συχνά, η διέλευση του αποδεικνύονταν θανάσιμη παγίδα. Τότε η γιαγιά Νόννω πήρε τη σπουδαία απόφαση να βάλει ένα τέλος στον εφιάλτη. Από τα λιγοστά χρήματα που μάζευε άρχισε να αποταμιεύει ένα ποσό με σκοπό να μαζευτούν τα λεφτά που χρειαζόταν για κατασκευαστεί στη περιοχή ένα νέο και ασφαλή γεφύρι. Τα απαιτούμενα χρήματα τελικά μαζεύτηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα και έτσι το 1880 στήθηκε το νέο πέτρινο γεφύρι, στερεωμένο στα βράχια που υπάρχουν στη κοίτη του ρέματος Έχει ύψος περίπου 7 μέτρα, ενώ άλλα τόσα υπολογίζεται ότι είναι και το άνοιγμα του. Στις πλευρές του καταστρώματος του έχει κτιστεί χαμηλό στηθαίο, που εξασφαλίζει ακόμη περισσότερο την άνετη και ασφαλή διέλευση των διερχομένων, κάνοντας έτσι πραγματικότητα το όνειρο της χορηγούς του.

Το γεφύρι της γιαγιάς Νονούλως και η Χαράδρα του ΚουβαράΓια να επισκεφτείτε τη χαράδρα του Κουβαρά η πιο σύντομη διαδρομή είναι αυτή που ξεκινάει από τη θέση «Τσουμπάρι» στο χωριό Δολό. Ακολουθείται το μονοπάτι που αρχίζει από το χωριό και οδηγεί στην Πωγωνιανή. Η διαδρομή αυτή περνάει από τον πυρήνα της χαράδρας που απέχει μόλις λίγα λεπτά από το χωριό.

Στην είσοδο της όμως της χαράδρας θα σας οδηγήσει  ένα άλλο μονοπάτι. Είναι το καλντερίμι που ξεκινάει λίγο πριν το Δολό και μετά από ολιγόλεπτη πορεία φτάνει στο γεφύρι της «Νονούλως» και στην αρχή της χαράδρας.

Το γεφύρι της γιαγιάς Νονούλως και η Χαράδρα του Κουβαρά

Μπείτε στο κανάλι μας στο You-Tube και κάντε τώρα την εγγραφή σας , με μια απλή κίνηση θα μπορείτε και εσείς να μας ακολουθείτε σε κάθε ταξίδι της ομάδα μας, μέσα στο χρόνο και στον Χώρο !!!!!
https://www.youtube.com/watch?v=aJdgpVlL6Tw
Photography and Digital processing Vassilis Lappas

πηγή:apeirosgaia.wordpress.com

Το γεφύρι της γιαγιάς Νονούλως και η Χαράδρα του Κουβαρά

Διαβάστε και αυτό...

Το Γεφύρι του Γκρέτσι-GRETSI BRIDGE-

Το γεφύρι της γιαγιάς Νονούλως και η Χαράδρα του Κουβαρά

Εάν σας άρεσε το αφιέρωμα,  παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους σας στα social media . Η δύναμη του ιστολογίου μας είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.

 

Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου άρθρου του περιοδικού. Δεν επιτρέπεται και η αναμετάδοση των ηχητικών κειμένων μας σε οποιαδήποτε μορφή και προβολή, δίχως τη γραπτή  αδείας μας.

 

CLASSIC63 AREA OF ADVERTISING

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ