Το Γεφύρι του Γκρέτσι-GRETSI BRIDGE-04


Το Γεφύρι του Γκρέτσι-GRETSI BRIDGE-

Το Γεφύρι του Γκρέτσι-GRETSI BRIDGE-

Φωτογραφία Βασίλης Λάππας

Το Γεφύρι του Γκρέτσι-GRETSI BRIDGE-Τo γεφύρι του Γκρέτσι βρίσκεται 60 χλμ από την πόλη των Ιωαννίνων κάτω απ’ το χωριό Παλαιόπυργος, στο Δήμο Πωγωνίου από το 1830. Γεφυρώνει στη θέση Γκρέτσι τον ποταμό Γορμό*, είναι ένα από τα πιο όμορφα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου, εναρμονισμένο απόλυτα με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής στην οποία κτίστηκε και με  απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 441/Β/11-6-1996…..”Χαρακτηρίστηκε  ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο διότι αποτελεί δείγμα γεφυριού λαϊκής αρχιτεκτονικής, σημαντικό για τη μελέτη της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής.

Είναι Μονότοξο με δύο βοηθητικά τόξα θεμελιωμένα στα βράχια  8,30 μ. (μεγάλο) – 1,30 μ. (αριστερό) – 1,30 μ. (δεξιό) και το ύψος του φτάνει τα 4 ½ μέτρα, το μεγάλο γεφυρώνει το γκρεμό που σχηματίζεται ακριβώς από κάτω του και τα νερά δημιουργούν καταρράκτη! Το χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι για να μεταβαίνουν στα χωράφια τους, αλλά και στο μύλο, (των οποίων σώζονται ακόμη και σήμερα τα υπολείμματα από δύο μύλους-νεροτριβή και μονοπάτια τα οποία έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία)

* Στην Αρχαιότητα ο ποταμός λεγόταν “Δώδων”. Το όνομα “Γορμός” το πήρε από ένα απότομο κομμάτι (γορμός=γκρεμός) του λεκανοπεδίου που διασχίζει. * Η παλαιότερη ονομασία του οικισμού ήταν Μέβδεζα. Η μετονομασία σε Παλαιόπυργος έγινε με το ΦΕΚ 76/2 Μαΐου του 1927.

Συλλογή Φωτογραφίας Το Γεφύρι του Γκρέτσι-GRETSI BRIDGE-

Έκλεισες στον κόρφο σου της μάνας την ευχή,
σφράγισες στα βλέφαρα το στερνό της αγάπης φιλί και μ’ έναν σταυρό στην Παναγιά, βαστάζοντας το δάκρυ, έφυγες για την ώρα την καλή.
Σύνεργα είχες το φιλότιμο, το χρέος να χτίσεις, σπίτια και γεφύρια πελεκώντας τη μοναξιά και τη νοσταλγία
Πουλούσες την πραμάτεια σου γεμίζοντας λαχτάρα για της μικρής σου κόρης το τρυφερό χαμόγελο και για του γιου σου το ξάστερο βλέμμα,
Ήρωα δεν σε είπαμε ποτέ, γιατί τον αέρα που σου δίνει τη ζωή δεν τον ονοματίζεις…
©Χαϊδεμενάκου Σταυρούλα 

Δείτε και άλλα…

Στα πέτρινα Γεφύρια της Ηπείρου

Ο χαρακτηρισμός των γεφυριών ως μνημείων, έχει σκοπό τη θεσμική εξασφάλιση της διάσωσης, συντήρησης και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηπείρου. Οι κατασκευές αυτές, που ήταν απαραίτητες για την μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων στις παραδοσιακές κοινωνίες της Ηπείρου των δύο προηγούμενων αιώνων, δημιουργήθηκαν κάτω από ιδιαίτερες, συχνά επώδυνες ιστορικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Αποτελούν, λοιπόν, πολύ χαρακτηριστικά και αξιόλογα δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής.
Επιπλέον, όμως, αποτελούν αδιάψευστα τεκμήρια των αγώνων των Ηπειρωτών για την προκοπή του τόπου τους και της συμβολής τους στην εξέλιξη της χώρας.

Πηγή: Πετρινά Γεφύρια της Ελλάδος  |

Το Γεφύρι του Γκρέτσι-GRETSI BRIDGE-

Εάν σας άρεσε το αφιέρωμα,  παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους σας . Η δύναμη του ιστολογίου μας είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.

Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου άρθρου του περιοδικού. Δεν επιτρέπεται και η αναμετάδοση των ηχητικών κειμένων μας σε οποιαδήποτε μορφή και προβολή, δίχως τη γραπτή  αδείας μας.

ΑπόVassilis Lappas

ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΛΑΠΠΑΣ Φωτογραφία, Ταξίδι, Διαφήμιση, (E-Shop), Αρθρογραφία, Σκηνοθεσία, Παραγωγή Οπτικοακουστικού υλικού, θέατρο, διαδίκτυο, (E-Shop). Δημιουργία διαφημιστικών Banner, PowerPoint κλπ. Για άμεση επικοινωνία : vassilislappas@classic63.com