Στο Μυαλό του Δανιήλ Χαρμς

THEATRICAL DROPS

Με την Αγγελική Ειρήνη Μήτση 

“Στο Μυαλό του Δανιήλ Χαρμς”. Μια παράσταση εμπνευσμένη βασικά από το αφήγημα “Η γριά” το οποίο μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο “Γαλάζιο Τετράδιο”, εκδόσεις ΝΕΦΕΛΗ. Ένα βαθυστόχαστο ποίημα, μια πικρή κωμωδία σκέψης.

“Γιατί είμαι γονατισμένος μπροστά σε μια γριά; Και γιατί η γριά αυτή είναι στο δωμάτιό μου και κάθεται στην αγαπημένη μου πολυθρόνα; Γιατί δεν την πέταξα έξω; […] Με κυριεύει ένα φοβερό αίσθημα αγανάκτησης. Γιατί πέθανε στο δωμάτιό μου; Δεν τους αντέχω καθόλου τους νεκρούς. Άντε τώρα κουβάλα το ψοφίμι και τρέχα στο θυρωρό και στον επιστάτη να εξηγήσεις πώς βρέθηκε η γριά στο σπίτι σου.”

Η σκηνοθεσία της Δανάης Σπηλιώτη και του Θοδωρής Σκυφτούλη δημιούργησε ένα Σύμπαν επί Σκηνής γεμάτο “ταχυδακτυλουργικές”, σουρεαλιστικές εναλλαγές. Το ποιητικό ύφος της γραφής του Χαρμς θριάμβευσε! Η σύνθεση των τραγουδιών που επιμελήθηκε η Νάνσυ Σιδέρη, ακούστηκαν a capella κατά τη διάρκεια του έργου. Μια εξαιρετική ηχητική παρέμβαση που κοινωνούσε το κλίμα του Λόγου του Δανιήλ Χαρμς.

Μια ξεχωριστή παράσταση γιατί αν στο ντουλάπι σας έχει μείνει ένας -μόνο ένας- κύβος ζάχαρης, αυτό μπορεί να είναι το έναυσμα για να κινηθεί η Γη ή η Ζωή σε άλλους Κόσμους και να γίνει τελικά μια … Επανάσταση … Εσωτερική!

Η Θεατρική Ομάδα Roswitha, ο Γιώργος Αλεβιζάκης, η Μαντώ Κεραμυδά, η Μαρία Μοσχούρη, η Νάνσυ Σιδέρη, ο Θοδωρής Σκυφτούλης, απόδωσαν την σατιρική, ερωτική, παραληρηματική, εφιαλτική, σουρεαλιστική ατμόσφαιρα του Ρώσου Ποιητή! Μπήκαν κυριολεκτικά στο Μυαλό του Δανιήλ Χαρμς!

Οι “εκπαιδευμένοι” Θεατές θα την απολαύσουν και οι “νεοσύλλεκτοι” θα μπουν σε μια δίνη έκστασης που θα τους παιδεύσει!

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

“Στο μυαλό του Δανιήλ Χαρμς” του Δανιήλ Χαρμς
Η θεατρική ομάδα Roswitha εισβάλλει στον κόσμο του Ρώσου συγγραφέα Δανιήλ Χαρμς, στον κόσμο της μετεπαναστατικής Ρωσίας. Το κανονικό, το νόμιμο, το ως είθισται, μέσα από το πρίσμα ενός ιδιοφυούς και ευαίσθητου ανθρώπου της εποχής.

Ένας σκονισμένος χορός βγαίνει από το ντουλάπι του μυαλού του ρώσου συγγραφέα Δανιήλ Χάρμς. Ξεδιπλώνει όνειρα, φόβους, μελωδίες, γελοία περιστατικά, γελοία περιστατικά που τρομάζουν, ξεκαρδίζεται, δολοφονεί, ελπίζει σε ένα θαύμα που δε λέει να συμβεί. Η πείνα προκαλεί εφιάλτες, αλλοιώνει την πραγματικότητα και τη συγχέει με την παραίσθηση, το όνειρο. Αποκαλύπτεται έτσι η τερατώδης διάσταση μιας ταραγμένης πραγματικότητας. Μιας ελεγχόμενης, ακραίας εποχής, γεμάτης φόβο για την παρέκκλιση.
Και η ζωή τρέχει προς το τέλος, ο χρόνος συνεχίζει να μετρά προς το θάνατο. Υπάρχει ακόμα χρόνος; Για να ξεφύγουμε από τη μέτρια ζωή μας που φθίνει; Υπάρχει χρόνος για το θαύμα; Το εξαιρετικό; Και ποιο είναι αυτό το «σημαντικό» που θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία των γεγονότων, να ανατρέψει τις φυσικές δομές αυτού του κόσμου;

Με υλικό σύντομα, ημερολογιακά και εκτενέστερα κείμενα από το Γαλάζιο Τετράδιο του Δανιήλ Χάρμς (μτφ. Ροδούλα Παπά, εκδόσεις Νεφέλη) η ομάδα Roswitha ανάβει τον φακό της εποχής της Ρωσίας του ‘30- ‘40 για να φωτίσει τους δικούς μας καιρούς. Φανερώνεται ένας κόσμος γελοίος, σκοτεινός, παράλογος, βίαιος.
Ας γελάσουμε να φανερώσουμε το κακό! Ας φτιάξουμε ένα θαύμα!

Συντελεστές της παράστασης

Δραματουργική επεξεργασία: Θεατρική ομάδα Roswitha

Σκηνοθεσία: Δανάη Σπηλιώτη, Θοδωρής Σκυφτούλης

Σχεδιασμός φωτισμών – Σκηνικός χώρος: Σάκης Μπιρμπίλης

Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα

Μουσική σύνθεση: Νάνσυ Σιδέρη

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Γιώργος Αλεβιζάκης, Μαντώ Κεραμυδά, Μαρία Μοσχούρη, Νάνσυ Σιδέρη, Θοδωρής Σκυφτούλης

Bob Theatre Festival
22-28 Μαΐου 2017

Το Bob Festival εντάσσεται στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και φιλοξενείται στο χώρο της Πειραιώς 260

 

ΑπόVassilis Lappas

ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΛΑΠΠΑΣ Φωτογραφία, Ταξίδι, Διαφήμιση, (E-Shop), Αρθρογραφία, Σκηνοθεσία, Παραγωγή Οπτικοακουστικού υλικού, θέατρο, διαδίκτυο, (E-Shop). Δημιουργία διαφημιστικών Banner, PowerPoint κλπ. Για άμεση επικοινωνία : vassilislappas@classic63.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *