Δίλοφο-Κ. Ζαγόρι Vassilis Lappas Photography

Δίλοφο ή Σωπετσέλι Στο μεγαλείο της Ηπειρωτικής υπαίθρου

ΔΙΛΟΦΟ ΖΑΓΟΡΙΟΥ

Δίλοφο ή Σωπετσέλι Στο μεγαλείο της ηπειρωτικής υπαίθρου με τις απρόσμενες εναλλαγές, την εντυπωσιακή  πολυχρωμία, με τις κορυφές των βουνών να σβήνουν μέσα στα σύννεφα, λουλούδια ν` ανθίζουν μέσα στην πέτρα, κρυστάλλινα  νερά μέσα από τις αναρίθμητες πηγές, τα παιχνίδια του ήλιου μέσα στα βαθύσκιωτα δάση,  τη θαυμαστή αρχιτεκτονική  των σπιτιών και των εκκλησιαστικών  μνημείων, αυτά είναι λίγα απ` αυτά που θα μαγέψουν τον επισκέπτη τα πανέμορφα χωριά των ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, τα Ζαγοροχώρια.

Κείμενα – Φωτογραφία Βασίλης Λάππας

Η περιοχή δεν επιτρέπει ερμηνείες πρόχειρες και η γραφή δύσκολη, για να περιγράψεις το μεγαλείο της φύσης, με τα σπάνια χρώματα, και σχήματα.

Δίλοφο Το μεγαλείο της ηπειρωτικής υπαίθρου-01
Φωτογραφία Ημέρας 01 Δεκεμβρίου 2021-Βασίλης Λάππας- Δίλοφο-01

Λατρεύω τη κάθε στιγμή, όταν τα βήματά μου με οδηγούν ξανά και ξανά σε αυτή τη περιοχή, όπου μόνο όμορφες στιγμές και εμπειρίες ζωής μπορεί να μας χαρίσει.  Μπορεί κάποιες στιγμές να δυσανασχετούμε, από τη δυσκολία της πρόσβασης στον κάθε τόπο, αλλά οι εμπειρίες που θα αποκτήσουμε είναι πολλές, και πρωτόγνωρες, έτσι λοιπόν και σε αυτή τη διαδρομή μέσα στα δύσβατα λιθόκτιστα καλντερίμια της τέχνης, της ομορφιάς και της ιστορίας του Ζαγορίτικου τοπίου στο Δίλοφο, θα είναι πολλές.

Αυτοκίνητα δεν κυκλοφορούν μέσα στο χωριό, έτσι το αφήνουμε έξω και ξεκινάμε τον περίπατό μας, με τα αχόρταγα μάτια μας για να απολαύσουμε το τοπίο, που ξεδιπλώνεται μπροστά μας.

Οι τουρίστες πολλοί, λόγω της περιόδου, φωνάζουν, γελούν, φωτογραφίζουν, το χωριό ασφυκτιά από κόσμο, όπως και όλο το καλοκαίρι, μα το χειμώνα αριθμεί μόλις 39 μόνιμους κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Σήμερα, είναι πολύ λιγότεροι μας λένε στο καφενείο της πλατείας όπου καθίσαμε για ένα καφεδάκι.

Δίλοφο Το μεγαλείο της ηπειρωτικής υπαίθρου-06
Δίλοφο-Κ. Ζαγόρι Vassilis Lappas Photography

Στο καφενείο όπου πριν πολλά χρόνια ερχόμασταν για τις πεντανόστιμες πίτες της θείας μου, της Τούλας Μάμαλη, τότε που ακόμη ο δρόμος ήταν χωμάτινος και για να βρούμε το χωριό έπρεπε να έχουμε χάρτη. Αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε, ακόμη και τώρα μου λείπει από το χωριό η παρουσία της, το χαμόγελό της και η ζεστή καρδιά της. θα την έλεγα ήρωα, γιατί κατά τη δικιά μου γνώμη έδωσε πολλά στο χωριό, χειμώνα καλοκαίρι εκεί, να περιμένει τους επισκέπτες πάντα με το χαμόγελο.

Άλλωστε το πρώτο μου ταξίδι σε χωρίο στο Ζαγόρι ήταν στο Δίλοφο, όταν ο πατέρας αγόρασε το πρώτο του αυτοκίνητο, κάπου το 1979. Τότε ήταν ένα δύσκολο ταξίδι, ξεκινώντας από το χωριό μας τους Κουκλιοί Πωγωνίου να πάμε στο Δίλοφο, ήταν μια ημερήσια εκδρομή. Δεν θυμάμαι και πολλά πράγματα από αυτό το ταξίδι μας στο Δίλοφο, θυμάμαι το χαμόγελο και τη ζεστή της καρδιά της Θείας μας, το υπέροχο φαγητό της, όπως και την υπέροχη Αλευρόπιτα που μας έφτιαξε.

Πέτρινο γεφύρι Νούτσου ή Κόκκορου-Δίλοφο- Vassilis Lappas Photography

Θυμάμαι το φόβο που ένιωθα στους δρόμους για να φθάσουμε στο χωριό, γεμάτους λάσπες, πέτρες, λακκούβες, θυμάμαι τα λόγια της Μητέρας μου προς τον πατέρα μου, μόνο λύκοι και αρκούδες θα υπάρχουν εδώ που μας έφερες, θυμάμαι μια βόλτα λίγο αργότερα σε κάποιο γεφύρι όπου μας άφησαν να παίξουμε, να τρέξουμε πάνω στην πλάτη του, θυμάμαι το πόσο άγριο ήτανε για τα δικά μας μάτια, μα όμως μας έκανε να νιώθουμε μια σιγουριά και μια ηρεμία, θυμάμαι τα νερά του, τη δύναμη τους, και με τι θυμό χτυπούσαν το γεφύρι.

Για πολλά χρόνια δεν γνώριζα το όνομα του χωριού, το όνομα και την περιοχή, τυχαία σε μια αναζήτηση μου στα πρώτα μου φωτογραφικά βήματα βρέθηκα ξανά στην περιοχή, όπου άρχισαν να ξεδιπλώνονται μνήμες μιας άλλης εποχής…

Βασίλης Λάππας-Δίλοφο-01
Δίλοφο Το μεγαλείο της ηπειρωτικής υπαίθρου-02

Ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης, η φύση, μας έδωσε ακόμη ένα πίνακα ζωγραφικής μοναδικό και ανεξίτηλο στο πέρασμα του χρόνου,  και εμείς καλούμαστε να το προστατέψουμε και να το προφυλάξουμε γιατί αυτή είναι η κληρονομιά που θα αφήσουμε στις μετέπειτα γενεές. Χτισμένο σε υψόμετρο 1000 μέτρων στις πλαγιές της Τύμφης, μετά την εισβολή των σλάβων στην ήπειρο, από τη μετακίνηση των κατοίκων του Πιτουρνίου στην τωρινή θέση. Oι συνθήκες δύσκολες και οι κάτοικοι έπρεπε να εναρμονιστούν με τη φύση για να επιβιώσουν, δημιουργώντας μια άρρηκτη σχέση σεβασμού προς αυτήν, που ακόμη και σήμερα, σεργιανώντας στα καλντερίμια του τη νιώθεις να προβάλλει μέσα από το δομημένο περιβάλλον του χώρου.

Ο χρόνος σταματά σε κάθε βήμα σου, και σε γυρνά πίσω, για να μπορέσεις να συνειδητοποιήσεις γιατί θα κάνεις το επόμενο βήμα, σ` αυτά τα λιθόκτιστα καλντερίμια. Όπως και τότε, έτσι και τώρα, πρέπει να σεβαστείς το χρόνο, και τον τόπο.

Δίλοφο Το μεγαλείο της ηπειρωτικής υπαίθρου
Δίλοφο Το μεγαλείο της ηπειρωτικής υπαίθρου-013

Το Δίλοφο έχει μακραίωνη ιστορία καθώς χρονολογείται από το 540 μx ενώ γύρω στον 15ο αιώνα ο οικισμός αποτελείτο από 5 μαχαλάδες. Μέχρι το 1920 η ονομασία του ήταν Σωπετσέλι ή Σομποτσέλι. Στα σλάβικα αυτό σημαίνει τόπος με πολλά νερά. Οι 5 μαχαλάδες με την πάροδο του χρόνου συνενώθηκαν κι από τα τέλη του 18ου αιώνα το χωριό έχει την σημερινή του μορφή.

Αφήνοντας τα  βήματά σου ελεύθερα, χωρίς να το καταλάβεις, σε οδηγούν κοντά στη μεγαλοπρεπή Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, χτισμένη το 1850 να συνεχίζει να αντιστέκεται στη φθορά του χρόνου.  Απολαμβάνοντας τον περίπατο μας, τα συναισθήματα αυξάνουν και αναρωτιέμαι πώς θα μπορέσω να τα περιγράψω σε ένα μόνο αφιέρωμα,  αφού, όπως έγραψα και στην αρχή, η περιοχή δεν προσφέρεται για ερμηνείες πρόχειρες και τα λόγια είναι φτωχά σ` αυτή τη διαδρομή του αιώνα. Εδώ μιλάει η εικόνα και μην πιστέψεις ότι τελείωσε εδώ το οδοιπορικό μας. Σ’ αυτό τον τόπο τίποτα δεν τελειώνει, όσες φορές και να τον επισκεφτείς πάντα θα νιώθεις ότι είναι η πρώτη φορά.

Δίλοφο Το μεγαλείο της ηπειρωτικής υπαίθρου

Παρασκευή 1η Μαρτίου 2024 από το πρωί, θα ανάψουμε τα φώτα, θα ετοιμάσουμε τα μεζεδάκια μας, θα ψήσουμε στα κάρβουνα το δικό μας μπιφτέκι, στο ξυλόφουρνο τις παραδοσιακές πίτες μας και όχι μόνο και σας καλούμε, στη Μοσχομάτσα μας, στον Παρακάλαμο σε ένα μοναδικά πανέμορφο χώρο που συνδυάζει ομορφιά, τέχνη, πολιτισμό, συνταξιδιώτες μας σε ένα νέο ταξίδι γεύσεων…. τηλ επικοινωνίας 6907969231 Βασίλης Λάππας-Ράνια Σούλτου

Κάνε την εγγραφή σου στο newsletter, γίνε και εσύ μέλος της παρέας μας και κέρδισε 5% σε κάθε σου επίσκεψη…

Διάβασε και αυτό…

Δίλοφο ή Σωπετσέλι Στο μεγαλείο της Ηπειρωτικής υπαίθρου

Εάν σας άρεσε το αφιέρωμα,  παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους κοινοποιήστε το στα social media,  (Face Book- Twitter). Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.

 

Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου άρθρου του περιοδικού σε οποιαδήποτε μορφή και προβολή, δίχως τη γραπτή  αδείας μας.

 

ΑπόVassilis Lappas

ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΛΑΠΠΑΣ Φωτογραφία, Ταξίδι, Διαφήμιση, (E-Shop), Αρθρογραφία, Σκηνοθεσία, Παραγωγή Οπτικοακουστικού υλικού, θέατρο, διαδίκτυο, (E-Shop). Δημιουργία διαφημιστικών Banner, PowerPoint κλπ. Για άμεση επικοινωνία : vassilislappas@classic63.com