Καλογερικό-τρίτοξο-Βασίλης Λάππας φωτογραφία

Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από την ιδιωτική ομάδα –ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

επιμέλεια κειμένων Anna Bouka 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΗΜΕΡΑΣ-11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019

Τα πέτρινα γεφύρια είναι μοναδικά έργα τέχνης που γεννήθηκαν μέσα από την ανάγκη των ανθρώπων να επικοινωνούν. Τότε που δεν υπήρχαν δρόμοι και έπρεπε να διασχίζουν τους υδάτινους δρόμους της Ηπείρου, δηλαδή τα ποτάμια που χώριζαν και ταυτόχρονα ένωναν τα χωριά και τις πόλεις. Έργα ανθρώπων τόσο εναρμονισμένα με το ηπειρώτικο τοπίο, σαν να τα γέννησε η φύση. Ένα από τα πιο πολυ-φωτογραφημένα γεφύρια είναι το τρίτοξο γεφύρι στο Κουκούλι, Καλογερικό ή Πλακίδα.

Αν και ανήκει στη κοινότητα του Κουκουλίου, το «Καλογερικό γεφύρι» ή «γεφύρι του Πλακίδα» όπως αλλιώς ονομάζεται, βρίσκεται λίγα μέτρα πριν την είσοδο του χωριού Κήποι Ζαγορίου.

Πρόκειται για ένα τρίτοξο πέτρινο γεφύρι, με μήκος περίπου 56μέτρων και πλάτος καταστρώματος μεγαλύτερο των 3 μέτρων, και ενώνει τις δυο όχθες του ποταμού Βίκος ή Βικάκης.ενώ στα πλάγια αντί για στηθαίο φέρει αραιές αρκάδες(οδοντωτά περβάζια).

Φωτογραφία ημέρας 01 Νοέμβριος 2018
Καλογερικό-τρίτοξο-Βασίλης-Λάππας-φωτογραφία-α1

Είναι ένα από τα γνωστότερα πέτρινα γεφύρια του Ζαγορίου, ένα θαυμάσιο δείγμα της υψηλής λαϊκής τεχνικής και αισθητικής της τότε εποχής.

Η επιφάνεια διάβασης του με τη ρυθμική της κίνηση, καθώς ακολουθεί τα τρία τόξα, δίνει μια ανάλαφρη κομψότητα στην ογκώδη κατασκευή του. Σε αυτό συμβάλλουν και τα οδοντωτά περβάζια.

Παραστατικός ο χαρακτηρισμός “κάμπια εν κινήσει” που του έχει δοθεί.

Το γεφύρι ανήκε στο Κουκούλι, με το οποίο επικοινωνούσε με πέτρινη “σκάλα”.

Αρχικά ήταν ξύλινο, έχοντας ως χορηγό το Ναγαδιώτη Ζώτο Ρούσση, ο οποίος ξόδεψε 8.000 γρόσια για την κατασκευή του. Η μετατροπή του σε πέτρινο οφείλεται στη χορηγία 20.000 γροσίων από τον ηγούμενο του μοναστηριού των Κήπων ( του Προφήτη Ηλία), τον Σεραφείμ το 1814. Γι αυτό το λόγο πήρε το όνομα “Καλογερικό”. Το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία διατηρούσε στο σημείο αυτό υδρόμυλο μαζί με νεροτριβή

Καλογερικό-τρίτοξο-Βασίλης-Λάππας-φωτογραφία
Καλογερικό-τρίτοξο-Βασίλης-Λάππας-φωτογραφία-α2

Το άλλο του όνομα, δηλαδή του Πλακίδα, άρχισε να χρησιμοποιείται μετά το 1865, όταν επισκευάσθηκε από τον Κουκουλιώτη Αλέξη Πλακίδα και τον αδερφό του Ανδρέα το 1866 (ή το 1863). Υπάρχει μάλιστα και σχετική επιγραφή για την επισκευή του. Το 1912 ο Ευγένιος Πλακίδας συντήρησε και αυτός το γεφύρι χτίζοντας εκεί και μια βρύση. Το γεφύρι εξυπηρέτησε κυρίως τους Κουκουλιώτες, για να πηγαίνουν τα γίδια στα “κεφάλια της Μπίκαινας” και να φέρνουν ξύλα από την “πετούρνα”. Επίσης τους κατοίκους από τα απέναντι χωριά, για να έρχονται να αλέθουν στον μύλο.

Έργα για τη συντήρηση των βάθρων του έγιναν το 1950 από την κοινότητα του Κουκουλίου καθώς και από την αρχαιολογική υπηρεσία το 1969

.Επίσης σημαντικές εργασίες συντήρησης στα βάθρα, στο γκαλνερίμι και στα τόξα του τις 10ετίες του ’90 και 2000 από την 6η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων. Το 1977 το γεφύρι κινδύνεψε σοβαρά όταν κάποιοι εργολάβοι θεώρησαν καλό να περάσει ο δρόμος πάνω από το γεφύρι και έστησαν ένα σπαστήρα για χαλίκι ακριβώς δίπλα από το γεφύρι. Μετά από πολλές διαμαρτυρίες όμως των κατοίκων ο σπαστήρας απομακρύνθηκε και ο δρόμος άλλαξε πορεία.

Δείτε και άλλα…

Ο χαρακτηρισμός των γεφυριών ως μνημείων, έχει σκοπό τη θεσμική εξασφάλιση της διάσωσης, συντήρησης και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηπείρου. Οι κατασκευές αυτές, που ήταν απαραίτητες για την μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων στις παραδοσιακές κοινωνίες της Ηπείρου των δύο προηγούμενων αιώνων, δημιουργήθηκαν κάτω από ιδιαίτερες, συχνά επώδυνες ιστορικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Αποτελούν, λοιπόν, πολύ χαρακτηριστικά και αξιόλογα δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής.
Επιπλέον, όμως, αποτελούν αδιάψευστα τεκμήρια των αγώνων των Ηπειρωτών για την προκοπή του τόπου τους και της συμβολής τους στην εξέλιξη της χώρας.

Διάβασε και αυτό…

ΑπόVassilis Lappas

ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΛΑΠΠΑΣ Φωτογραφία, Ταξίδι, Διαφήμιση, (E-Shop), Αρθρογραφία, Σκηνοθεσία, Παραγωγή Οπτικοακουστικού υλικού, θέατρο, διαδίκτυο, (E-Shop). Δημιουργία διαφημιστικών Banner, PowerPoint κλπ. Για άμεση επικοινωνία : vassilislappas@classic63.com