Δίλοφο ή Σωπετσέλι Στο μεγαλείο της Ηπειρωτικής υπαίθρουΔίλοφο ή Σωπετσέλι Στο μεγαλείο της Ηπειρωτικής υπαίθρου

Δίλοφο ή Σωπετσέλι Στο μεγαλείο της Ηπειρωτικής υπαίθρου

Κείμενα – Φωτογραφία Βασίλης Λάππας

Δίλοφο ή Σωπετσέλι Στο μεγαλείο της ηπειρωτικής υπαίθρου με τις απρόσμενες εναλλαγές, την εντυπωσιακή  πολυχρωμία, με τις κορυφές των βουνών να σβήνουν μέσα στα σύννεφα, λουλούδια ν` ανθίζουν μέσα στην πέτρα, κρυστάλλινα  νερά μέσα από τις αναρίθμητες πηγές, τα παιχνίδια του ήλιου μέσα στα βαθύσκιωτα δάση,  τη θαυμαστή αρχιτεκτονική  των σπιτιών και των εκκλησιαστικών  μνημείων, αυτά είναι λίγα απ` αυτά που θα μαγέψουν τον επισκέπτη τα πανέμορφα χωριά των ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, τα Ζαγοροχώρια.

Δίλοφο Το μεγαλείο της ηπειρωτικής υπαίθρου-00

Η περιοχή δεν επιτρέπει ερμηνείες πρόχειρες και η γραφή δύσκολη, για να περιγράψεις το μεγαλείο της φύσης, με τα σπάνια χρώματα, και σχήματα.

 

 

Φωτογραφία Ημέρας 01 Δεκεμβρίου 2021-Βασίλης Λάππας- Δίλοφο-01

Λατρεύω τη κάθε στιγμή να είμαι με τον Αλέξανδρο, τον Υιό μου, σε κάθε φωτογράφηση.  Μπορεί να δυσανασχετεί από τη δυσκολία της πρόσβασης στον κάθε τόπο, αλλά οι εμπειρίες που αποκτά είναι πολλές, και πρωτόγνωρες, έτσι λοιπόν και σε αυτή τη διαδρομή μέσα στα δύσβατα λιθόκτιστα καλντερίμια της τέχνης, της ομορφιάς και της ιστορίας του Ζαγορίτικου τοπίου στο Δίλοφο. Αυτοκίνητα δεν κυκλοφορούν μέσα στο χωριό, έτσι το αφήνουμε έξω και ξεκινάμε τον περίπατό μας, με τα αχόρταγα μάτια μας για να απολαύσουμε το τοπίο, που ξεδιπλώνεται μπροστά μας.

Οι τουρίστες πολλοί, λόγω της περιόδου, φωνάζουν, γελούν, φωτογραφίζουν, το χωριό ασφυκτιά από κόσμο, όπως και όλο το καλοκαίρι, μα το χειμώνα αριθμεί μόλις 39 μόνιμους κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Σήμερα, είναι πολύ λιγότεροι μας λένε στο καφενείο της πλατείας όπου καθίσαμε για ένα καφεδάκι.

Στο καφενείο όπου πριν πολλά χρόνια ερχόμασταν για τις πεντανόστιμες πίτες της θείας μου, της Τούλας Μάμαλη, τότε που ακόμη ο δρόμος ήταν χωμάτινος και για να βρούμε το χωριό έπρεπε να έχουμε χάρτη. Αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε, ακόμη και τώρα μου λείπει από το χωριό η παρουσία της, το χαμόγελό της και η ζεστή καρδιά της. θα την έλεγα ήρωα, γιατί κατά τη δικιά μου γνώμη έδωσε πολλά στο χωριό, χειμώνα καλοκαίρι εκεί, να περιμένει τους επισκέπτες πάντα με το χαμόγελο.

Δείτε και αυτό…

Δίλοφο ή Σωπετσέλι-Συλλογή Φωτογραφίας

 

Δίλοφο Το μεγαλείο της ηπειρωτικής υπαίθρου-02Ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης, η φύση, μας έδωσε ακόμη ένα πίνακα ζωγραφικής μοναδικό και ανεξίτηλο στο πέρασμα του χρόνου,  και εμείς καλούμαστε να το προστατέψουμε και να το προφυλάξουμε γιατί αυτή είναι η κληρονομιά που θα αφήσουμε στις μετέπειτα γενεές. Χτισμένο σε υψόμετρο 1000 μέτρων στις πλαγιές της Τύμφης, μετά την εισβολή των σλάβων στην ήπειρο, από τη μετακίνηση των κατοίκων του Πιτουρνίου στην τωρινή θέση. Oι συνθήκες δύσκολες και οι κάτοικοι έπρεπε να εναρμονιστούν με τη φύση για να επιβιώσουν, δημιουργώντας μια άρρηκτη σχέση σεβασμού προς αυτήν, που ακόμη και σήμερα, σεργιανώντας στα καλντερίμια του τη νιώθεις να προβάλλει μέσα από το δομημένο περιβάλλον του χώρου.

Δίλοφο Το μεγαλείο της ηπειρωτικής υπαίθρουΟ χρόνος σταματά σε κάθε βήμα σου, και σε γυρνά πίσω, για να μπορέσεις να συνειδητοποιήσεις γιατί θα κάνεις το επόμενο βήμα, σ` αυτά τα λιθόκτιστα καλντερίμια. Όπως και τότε, έτσι και τώρα, πρέπει να σεβαστείς το χρόνο, και τον τόπο.

 

Το Δίλοφο έχει μακραίωνη ιστορία καθώς χρονολογείται από το 540 μΧ ενώ γύρω στον 15ο αιώνα ο οικισμός αποτελείτο από 5 μαχαλάδες. Μέχρι το 1920 η ονομασία του ήταν Σωπετσέλι ή Σομποτσέλι. Στα σλάβικα αυτό σημαίνει τόπος με πολλά νερά. Οι 5 μαχαλάδες με την πάροδο του χρόνου συνενώθηκαν κι από τα τέλη του 18ου αιώνα το χωριό έχει την σημερινή του μορφή.

ΔΙΛΟΦΟ ΖΑΓΟΡΙΟΥ

Αφήνοντας τα  βήματά σου ελεύθερα, χωρίς να το καταλάβεις, σε οδηγούν κοντά στη μεγαλοπρεπή Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, χτισμένη το 1850 να συνεχίζει να αντιστέκεται στη φθορά του χρόνου.  Απολαμβάνοντας τον περίπατο μας, τα συναισθήματα αυξάνουν και αναρωτιέμαι πώς θα μπορέσω να τα περιγράψω σε ένα μόνο αφιέρωμα,  αφού, όπως έγραψα και στην αρχή, η περιοχή δεν προσφέρεται για ερμηνείες πρόχειρες και τα λόγια είναι φτωχά σ` αυτή τη διαδρομή του αιώνα. Εδώ μιλάει η εικόνα και μην πιστέψεις ότι τελείωσε εδώ το οδοιπορικό μας. Σ’ αυτό τον τόπο τίποτα δεν τελειώνει, όσες φορές και να τον επισκεφτείς πάντα θα νιώθεις ότι είναι η πρώτη φορά.

Διάβασε και αυτό…

ΙΩΑΝΝΙΝΑ- Το Κόσμημα της Ηπείρου

 

Δίλοφο ή Σωπετσέλι Στο μεγαλείο της Ηπειρωτικής υπαίθρου

 

Εάν σας άρεσε το αφιέρωμα,  παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους κοινοποιήστε το στα social media,  (Face Book- Twitter). Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.

 

Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου άρθρου του περιοδικού σε οποιαδήποτε μορφή και προβολή, δίχως τη γραπτή  αδείας μας.

 

Για άμεση επικοινωνία.
Μπορείτε να στείλετε και τις δικές σας φωτογραφίες για να τις δημοσιεύσουμε…